Cum iti cresti capacitatea de a te concentra?

Sunt junior, in ultimul an de licenta. De aproape 2 luni lucrez in regim 8h/zi. Am observat ca eficienta mea, in special din punct de vedere al concentrarii nu ma multumeste. Sa zicem ca stau concentrat la un nivel ridicat maxim 4h/zi. Mentionez ca imi place ceea ce in fac in linii mari, adica nu ma trezesc dimineata si imi zic “sa-mi bag ceva ca iar intru la munca” (nu inca). Pe la facultate nu-mi bat prea tare capul, nu lucrez nici la licenta, deci eu zic ca nu fac prea multe si imi iau scurtcircuit.

Am asteptari nerealiste de la mine?

Ma gandesc ca aveti unii problema asta, si o mica rezolvare gen ii dai cu suc de catina sau ceva de genul? Ce va ajuta pe voi sa fiti mai concentrati pe ce aveti de facut?

1 Like

La mine a mers cu odihna, pus la somn intre 10-11:00 trezit la 6:45, depinde si ce program ai, si nu o zi 2 3, trebuie sa o faci regulat.

2 Likes

Încearcă ceva exerciții fizice dimineața devreme sau în mijlocul zilei. Sau un powernap de 20 de minute. Sau ceva nootropice ( e un topic pe aici pe undeva ).

1 Like

Putini oameni pot sustine mai mult de 4 ore de munca intelectuala intensa pe zi. Four hours of concentration a day

In restul timpului, sedinte, emailuri, aranjat calendarul/task listul/trimis facturi.

7 Likes

4 ore de concentrare maxima pe zi e realist, altele 2-4 poti sa mai duci cu task-uri mai “dumb” sau chestii care nu te pun pe carbuni.

Cum te concentrezi depinde de fiecare, i guess. La mine merge cu casti, inchis toate sursele de notificari.

4 Likes

Poti urmari anumite topicuri pe forum, tot apar oameni, care invata/lucreaza 16-18 ore/zi, rescriind thread managerul din linux sau invatand fizica cuantica.

Intr-un ton mai serios, personal, intotdeauna m-a ajutat sa concentrez pe noutati/probleme nerezolvate, incearca sa-ti lasi astea pentru deseara/perioada in care te simti ca nu te poti concentra…

3 Likes

Eu de obicei stau la sala o oră și ceva pe zi, doar că merg seara după munca. O sa incerc sa o pun dimineața și să vedem ce iese.

Daca asta se vrea vreo ironie (si) la adresa mea, te rog sa indici exact unde am scris eu ca invat/lucrez 16-18 ore pe zi.

de la mine a luat, am scris recent ca in anii de dupa terminarea facuktatii am susnut un ritm de 16+ ca sa ma aduc la zi; dar da, e nerealist cand targetul e sa-ti “traiesti viata” cu banii de senior pe care ii incasezi la 25 ani

3 Likes

Nu conteaza de la cine am luat, nu am citat pe nimeni pentru ca nu are importanta cine, doar ridicolul spus.

In opinia mea, concluzia unui thread in care dezbatem un gand, ar trebui sa fie descurajarea mediocritatii, si sa nu ne mintim pe noi.

O carte buna pe care l-am citit pe tema asta.
https://www.amazon.com/Wanting-Power-Mimetic-Desire-Everyday-ebook/dp/B08FZ8QTP4/ref=sr_1_1?keywords=wanting&qid=1637344047&sr=8-1

Referitor la incercarea de a face ziua cat mai productiva, m-au mai ajutat urmatoarele resurse.

https://www.amazon.com/Ultralearning-Scott-Young-audiobook/dp/B07ST3Z1Q6/ref=sr_1_1?keywords=ultralearning&qid=1637344128&sr=8-1

https://www.amazon.com/Thousand-Brains-New-Theory-Intelligence/dp/B08VWV2WDK/ref=sr_1_1?crid=6EVJTV8QK3W5&keywords=thousand+brains+book&qid=1637344378&sprefix=thousand+brains%2Caudible%2C260&sr=8-1

1 Like

O sa-ti explic totusi cum e cu fizica cuantica:

Unii pot intelege si invata intr-o ora ce nu pot altii intr-un miliard de ani.

PS Cartile alea sunt mizerii psihopupologice. Pseudostiinta turbata.

1 Like

Cel mai tare hack de imbunatatire a productivitatii l-am invatat spre rusinea mea abia acum vreo 3-4 ani: Oprirea notificarilor social media.

Apoi, ajuta si daca fizic poti ramane cat mai mult timp in fata calculatorului incercand sa rezolvi probleme( fara youtube, forumuri, fb, insta). Ca sa faci asta, ajuta sa ai un scaun cat mai confortabil si monitoare cat mai mari si misto.

Concentrare mai mult de cateva ore pe zi nu prea se poate, dar sa zicem ca mai poti trage de tine daca faci activitati gen citit carti, vazut tutoriale, etc.

1 Like

Pentru mine pe parcursul zilei productivitatea e o sinusoida. Am o perioada buna la inceput de zi 3-4 ore si dupa aia inca vreo 2-4 ore mai spre dupa-masa/seara. Pe la orele amiezii in intervalul 12-15 nu prea sunt bun de nimic si atunci fac lucruril administrative sau chestii care nu necesita concentrare maxima.
Mai demult eram foarte productiv lucrand noaptea, intre 22-03, acuma nu.

E cam inutil sa lupti impotriva propriului corp, incearca sa vezi care sunt orele cele mai bune pentru tine si bioritmul propriu si sa maximizezi perioadele respective, fara intreruperi si grupari de 2-4 ore fiecare.

8 Likes

4 ore e media. Eu daca am ceva de rezolvat si trebuie sa stau mai mult incerc sa elimin alertele ( mail, social media, etc) , sa am de baut si de mancat la indemana si sa fac pauze scurte de miscat picioarele/ privit in departare - fara telefon. Nu sunt de acord cu pastile care promit ca fac minuni, etc. Mai bine mananci sanatos - conteaza mult sa ii dai creierului fuel.

3 Likes

Obiectivul final ar trebui sa fie productivitatea.
Dacă muncești 4 ore pe zi fără pauze ești mai puțin productiv decât dacă ai munci 4 ore cu 3 pauze de 10 minute.

Deci pauzele sunt foarte importante.

Dacă nu poți munci o oră fără pauză, atunci munceste cât poți, 20-30 minute de exemplu. După 1-2 săptămâni vei simți că poți munci și o oră.

Și eu am încercat să muncesc efectiv 8 ore pe zi, la început. După o lună am cedat și treptat am scăzut spre 4 ore pe zi, iar productivitatea a rămas aceeași pe termen lung.
Asta este frumusețea acestei meserii, că poți să muncești și mai puțin și nu e ceva greșit.

Ajutoare pentru creier sunt somnul bun și sportul.

3 Likes

Salut,

Au zis colegii de notificari. Eu le am oprite tot timpul nu conteaza la ce. Daca e o urgenta sunt sunat.

Pentru mine concentrarea e ca un muschi. Trebuie sa il folosesti ca sa il antrenezi.

Va amintiti oare dupa vacanta de vara cand va intorceati la scoala ce sentiment dubios aveati cand aveati prima ora si trebuia sa va concentrati?

Ca sa fac o analogie, daca tii motorul incalzit o sa plece mai repede si o sa mergi mai eficient. Asa e cu concentrarea si asta e singurul truc care cred ca e cu adevarat important.

Dar, sa iti tii creierul tot timpul ocupat mananca energie. E neplacut la inceput; Dar dupa iti pica fisa ca de-aia creierul nu are buton de oprit. Stai foarte mult constient la o idee, preia subconstientul si ajungi la “inspiratie”. (Idee elaborata de Kahneman in Thinking, Fast and Slow)

Si am o mare curiozitate, la cei care au zis ca nu se pot concentra decat 4 ore pe zi; presupun ca la munca. Dar in viata de zi cu zi, nu aveti momente in care trebuie sa va concentrati? Ce se intampla atunci, treceti prin viata doar prin puterea automatismelor? Cand va uitati la netflix, nu trebuie sa va concentrati putin pe serialul in cauza ca sa il intelegeti? Aici poate e o diferenta putin intre “concentrari”.

Da, din ce am înțeles eu lumea s-a referit aici la 4 ore de concentrare maxima. Nu e ca și cum după alea 4 ore nu mai gândești sau ceva de genul:))

1 Like

Ok, 4 ore de concentrare maxima pentru productivitate inteleg.

Aici mi se pare ca e o hiba. Ce inseamna productivitate? Ca iti termini taskurile in timpul pe care oricum tu insusi l-ai estimat?

Acest concept de productivitate mi se pare foarte straniu. Daca la o fabrica productivitatea se masoara in cate produse ies de acolo intr-o unitate de timp, la programare cum o masori? In linii de cod? In taskuri terminate? Hai sa facem micro-management si sa spargem tot in mini taskuri daca asa se masoara productivitatea.

Cred ca mai mult e vorba ca in alea 4 ore de concentrare maxima te SIMTI mai productiv decat in rest.

Din experienta mea, unii programatori se simt productivi doar cand codeaza. Asta inseamna ca in sedinte cand aproximeaza sau fac planning, cand isi ajuta colegii, nu se simt productivi. Desi fac munca in timpul acela. Poate asta explica si acele 4 ore pe care le vezi la multa lume, jumatate din timp sunt sedinte, call-uri, planificare, vorbit.

Sa te simti productiv si sa fii productiv pentru o companie este diferit. Daca nu te simti productiv nu inseamna ca nu esti neaparat productiv pentru o companie. Si vice versa-ul e valabil, daca te simti productiv nu inseamna neaparat ca esti productiv pentru o companie.

Capacitatea de concentrare depinde foarte mult de starea ta mentala si sufleteasca. De alinierea chakrelor, de shiva si mai ales de prezenta pietrelor pretioase in incaperea in care iti desfasori activitatea profesionala. Sunt si alte particularitati precum culoarea peretilor, nivelul de praf de pe scule si mobilier, zgomotul din incapere, telefonul mobil sau podeaua daca e parchet sau mocheta.

Dar cele mai recomandate boostere pentru cresterea capacitatii de concentrare sunt sportul si sexul. La sex cel oral ofera un coeficient mai micut decat cel in care sunt implicate organele barbatesti si femeiesti. Mare grija la finalizare, caci daca vine barza, nivelul de concentrare se poate altera.

Iar sportul face minuni, dupa cum se poate vedea si in filmuletul de mai jos:

1 Like

La mine limita de 4 ore e legata de creat lucruri noi si complexe: implementat un algoritm mai complex, pregatit un raport detaliat, un deep dive intr-o analiza de date, etc.

In afara de cele 4 ore, mai fac chestii care “nu necesita” concentrare, gen trimis facturi, sau alte chestii administrative, raspuns la emailuri mai simple (la care poate trebuie facut doar un scheduling), sau chiar si chestii reparat buguri simple (de genul butonul are culoarea gresita).

Si ultimele chestii is importante (poti zice ca is cele mai importante, ca daca nu trimit facturi, nu incasez banii pentru ce am lucrat), dar nivelul de efort necesar este foarte diferit fata de prima categorie.

1 Like