Cum pot sa copiez o lista de produse de pe un site pe altul

API e o functionalitate oferita de un sistem. Cel mai banal exemplu: System.out.println(100) apeleaza un API oferit de Java. Alte sisteme is mai complicate de atat si implica comunicare in retea.

Cand intri cu browserul pe https://devforum.ro browserul comunica cu serverul printr-un protocol anume (Hypertext Transfer Protocol - Wikipedia) iar serverul ii da niste informatie structurata intr-un anumit mod (HTML - Wikipedia) pentru a fi afisata pe ecran.

Informatia asta poti s-o ceri si dintr-o aplicatie scrisa de tine (web scraping) dar te incurca ca e gandita sa fie afisata pe ecran cu reguli de formatare si culori stralucitoare, pe cand tu vrei doar sa afli numele si pretul unui produs. Mai mult, daca faci asta automat dintr-un program scris de tine, se cam prind aia si-ti taie accesul sau te dau in judecata.

Asa ca, atunci cineva vrea ca informatia sa sa fie accesibila si din cod fara detalii inutile gen formatare in pagina, ofera informatia intr-un alt mod, mai prietenos pentru aplicatii de acesat. Unul din aceste moduri e JSON - Wikipedia, comunicat tot peste Hypertext Transfer Protocol - Wikipedia.

Dupa cum au zis colegii de mai sus, din comentariile tale reiese ca nu stii absolut nimic si inainte de a te apuca trebuie sa inveti.

1. Ai precizat Java, bine, ai apucat sa faci un site in Java ? Ce ai folosit ?
  2. Daca iti faci un backend si un front-end (Single-page application cu backend in Java) ti-ai raspuns singur la 80% din intrebari. Pentru asta ai nevoie sa faci ceva curs de Spring Boot cu React/Angular/VueJS/Svelte… Sunt foarte multe concepte care sunt asa de baza incat doar daca iti faci un site singur le intelegi. Trebuie sa inveti si ceva de JavaScript (care n-are nimic deaface cu Java). Aici te putem ajuta cu recomandari de tutoriale/cursuri platite sau gratuite.
  3. Ca sa faci scraping (sa iei date de pe un site ca si cum l-ar lua un om) exista multe metode, ghiduri, solutii gata facute (Java sau nu). E destul sa cauti pe Google. Acum site-ul sursa sper ca nu e emag sau ceva similar ca te legi la cap cu sisteme facute sa nu poti face scraping si dai de probleme de o clasa total alta de dificultate. La fel exista cursuri gratuite/platite pe youtube sau diferite site-uri.

omu n-are nici cel mai mic concept de web si tu-l trmiti la astea? uneori am impresia ca esti un bot care scuipa cuvinte cheie

Daca nu ii specific da pe vreun curs de Java EE de acum 10 ani in care inveti sa faci un site cu templating ca in PHP. Ii trebuie un curs serios de Java backend + frontend si invata tot ce ii trebuie. (Am mai vazut colegi de pe QA care faceau proiecte cu Java ca sa invete, adica o copie de facebook cu template-uri fara sa scrie vreun API si era complet inutil ce invatau acolo)

Daca nu vrea sa invete web development ci de exemplu trebuie sa incarce date printr-un api tot ar fi util sa invete cum functioneaza un site in ziua de azi.

Pana acolo este cale lunga.
Daca nu se descurca cu ce-i pe aici, desi s-a explicat mai bine decat la facultate, atunci putem sa ajungem la concluzia lui @alexjorj

ii trebuie bazele. si dupa ce le intelege limbajul devine irelevant.

1 Like

Pot sa il trimit la un curs de html si CSS sau pot sa il trimit la un curs unde invata totul de la A-Z si duce unde trebuie in ziua de azi.

Eu de exemplu vad ca il atacati la intrebari de genul “este API-ul integrat in cod” ? Da, in functie de ce faci poate fi integrat, poate fi o librarie de Java pe care il setezi cu niste setari si dupa doar dai comenzi in cod. E un subiect complex fiindca exista 100 de tipuri de API-uri si ai inclusiv API wrappere la API-uri. De exemplu cu wordpress chiar m-as mira sa nu ai o librarie de Java care sa se conecteze direct si nu mai scrii tu nimic ca sa trimiti request-uri ci chemi metode. La fel si cu o baza de date, ai o librarie.

Acum ca omul nu stie chiar nimic si nu stie in ce se baga e alta treaba… De aia e nevoie de un curs de la A-Z. De aia prima mea intrebare e “ai apucat sa faci un site in Java ?”…

adica cum este tagul “img src=“img.jpg”” in html cum este "tagul " de integrare in java ?

1 Like

Daca poti si vrei sa trimiti linkuri cu cursuri ar fi perfect , doar sa fie complet cu tot ce ar trebui sa stiu , eu am primit tema portofoliului in septembrie cu deadline in mai-iunie , lectiile ce tin de domeniul asta urmeaza sa le fac pe la inceputul lui aprilie ,am si mentionat ca nu am habar de domeniul asta, am vrut doar sa stiu la ce sa ma astept pe viitor sa stiu cum trebuie sa gandesc problema…dar imi sustin ideea ca in Romania unii oameni sunt naspa rau :heart:《》《》《》《》《》《》《》《》《》《》《》《》

da, sunt multi oameni naspa …

ai primit tema in septembrie anul trecut si incepi sa te interesezi abia cu 2 luni inainte de deadline de ce presupune acea tema, insa oamenii sunt rai si nu te ajuta. recunoaste, ai pierdut timpul pe tiktok

2 Likes

Poate ne zici totusi cum suna exact tema asta.

1 Like

Nah ,nu am zis ca oamenii sunt naspa ca nu ma ajuta ,nu pot obliga pe cineva sa ma ajute ,cine vrea bine cine nu iar bine ,oamenii sunt naspa ca lasa comentarii aiurea si fara sens (nu toti ,dar exemplu poti fi tu ) nu conteaza dead lineul sau cum imi organizez eu timpul , eu doar am spus de deadline in ideea ca toata lumea sa inteleaga de ce sunt in necunostiinta de cauza si daca exista cineva sa imi explice ,e bine venit .
Totusi am inteles in mare parte de restul ma interesez singur , chiar rog un admin sa stearga postarea ca sa nu se mai lase comentarii aiurea. Cheers !!

Exact asta conteaza ca membri ai forumului sa isi rupa din timpul lor liber sa te ghideze. Aici nu e un loc in care lumea vine sa i se rezolve tema pt acasa, ci un loc unde se ajuta umplerea lipsurilor de cunostinte / claritate a cerintei / etc. Ori din ce se vede tu nu ai reusit sa dai un google sa vezi ce e ala un API, d’apoi chestii mai rafinate.

2 Likes

@VladVlad uite o chestie pe care ar trebui să o iei în considere: toți am fost la început, toți am pus întrebări tâmpite și, cel mai probabil, ni s-a părut că primim răspunsuri tâmpite și/sau arogante.

Prima mea întrebare pe un forum a fost „cum trunchiez un text și îi adaug puncte de suspensie” și nu înțelegeam de ce naiba mă ia toată lumea la mișto. Asta se întâmpla pe forumul sitepoint (parcă?), unul dintre cele mai mari/respectate forumuri dev-related de atunci. Privind în urmă îmi dau seama că altfel decât răspunsuri la mișto nu se putea să primesc :smiley:

Lecția de istorie a fost așa, să nu ai impresia că ești tu mai cu moț.

Bun, acum: de unde reacția asta din partea utilizatorilor? Pe scurt, experiența.

Mai pe lung, uite o chestie interesantă: cei care ți-au răspuns sunt în domeniu de ceva ani (de unii știu sigur, de ceilalți doar presupun), iar în anii ăștia am văzut o grămadă de oameni care se încardează în descrierea lui @Cosmin_Popescu. Acum că te-a nimerit sau nu, doar tu știi, dar din ce ai scris, pari a fi de acolo.

Experiența ne arată niște patterns în comportamentul celor aflați la început și ne dezvoltăm o oarecare abilitate de a detecta oamenii care vor să învețe față de cei ce… nu. De exemplu, cineva care vrea să învețe, vine cu detalii multe. Vine cu „am încercat asta dar m-am blocat aici”. Pe scurt, vine cu ceva. Ori tu ai venit cu o întrebare vagă, pentru care ai depus zero efort să găsești tu o rezolvare sau o cale pe care să o apuci. O abordare mai bună ar fi fost:

1. google → how to get/read/parse/fetch data from a 3rd party site java
  2. cauți prin răspunsurile alea și vezi ce au în comun
  3. refine your search cu chestiile găsite în comun

Repeți pașii până te lămurești cu ce trebuie să faci, apoi încerci să implementezi. Abia când te blochezi, deschizi o discuție pe un forum în care arăți ce ai făcut și ce nu înțelegi.

PS:

Chestia asta s-ar putea să nu aibă o relevanță prea mare. La fel cum nota 10 la limba română nu te face poet, s-ar putea ca o notă mare la informatică să nu te facă un programator bun.

PPS: Cumva cu legătură: Tinerete, vezi cum esti?

2 Likes

Eu pentru acest post mi-am asumat vina ca nu am pus intrebarea exact cum o aveam eu in gand , dar nu continuam cu toate aceste mesaje daca cineva imi spunea ca nu am formulat corect intrebarea ,ca nu am dat destule detalii sau am dat unele detalii gresite , cert e ca din punctul meu de vedere raspunsurile puteau sa fie exact ca al tau, nu vorbesc de cat de multe cuvinte sau cate propozitii sunt in reply ,vorbesc strict de acea parte cu “asa am fost si eu” sau poate la restu se aplica chestia cu “eu fac totul corect de la inceput” “eu am invatat asta singur” ,“eu stiu mai mult decat tine haha hai sa spunem ca nu vei ajunge niciunde in cariera asta” (chiar daca asta e efectiv inceputul) daca tot ai trimis shortcut-ul …
Sincer eu nu ma regasesc in ce ai trimis in ultima linie , eu mi am recuniscut vina. Toate aceste mesaje doar ca sa ajung sa dau un exemplu ca asa ar trebui sa arate un raspuns catre o persoana care se afla in necunoștință de cauza .

Cine a scos sabia, de sabie moare!