Cum sa storci 2-4 ore extra de munca cu 10 minute de Power Napping

Ca si unii dintre voi am incercat mai demult power naps da’ ma enervau ca nu adormeam :grinning:. Dupa ce am ascultat cartea lui Jocko Willink am zis sa le mai dau o sansa.

Uite ce am aflat si cum ma ajuta sa fiu mai productiv si sa castig 2-4 ore extra de munca:

  • 10 minute functioneaza cel mai bine in cazul meu. Am incercat 6, 8 si 15. Probabil depinde de fiecare persoana.

  • Nu abuzez de tehnica asta ci o folosesc dupa 6-7 ore de work-hours intense (timp muncit nu timp stat treaz) cand deja simt ca am ramas fara baterii.

  • Tot nu reusesc sa adorm dar ma apropii foarte tare folosind urmatoarele tehnici:

1)Pun picioarele sus pe spatar (sangele curge mai usor spre inima).

2)Imi relaxez constient fata, membrele si corpul cat se poate in primul minut.

3)Dupa ce ma relaxez imi focusez atentia pe o singura senzatie ptr. a-mi potoli putin gandurile timp de 30-60 de secunde. Tehnica asta e relaxanta in orice situatie. Tot ce trebuie sa faci este sa te focusezi 100% pe o senzatie anume (eg: cum se simte atingerea palmei stangi pe corp sau a fundului pe pat) si sa te refocusezi dupa ce invariabil iti fuge gandul in alta parte. O sa observi cum incepi sa respiri mai usor si sa te calmezi (am vazut asta intr-un clip postat de Jonathan Blow).

4)Las gandurile sa faca ce vor - AKA nu ma fortez sa adorm. Garantat daca “incerci” sa dormi o sa stai treaz. Chiar daca gandurile zburda si nu adorm ceva benefic tot se intampla si creierul se reface.

  • Dupa ce ma “trezesc” imi simt creierul reimprospatat in cele mai multe cazuri. Astfel pot sa mai storc cel putin vreo 2-4 ore de munca productiva la capacitate buna.

Concluzia.
Se merita, chiar daca e frustrant ca nu poti adormi. Atentie mare sa nu atipesti ptr. prea mult timp altfel intri intr-un ciclu de somn mai adanc care o sa te lase somnoros sau o sa-ti strice somnul de noapte.

Voi ce experiente ati avut cu power naps??

4 Likes

Asta nu era ceva de genul ?

1 Like

Vreo 3-4 lucruri stiu eu.
Trezirea devreme - vine somnul de nevoie.
Dacă mă întind, în câteva minute începe să se relaxeze corpul ca atunci când mă duc la culcare. Trebuie doar să am puțină răbdare.
Incerc să-mi eliberez mintea, să nu mă mai gândesc la nimic. Sau, dacă vreau să meditez măcar când nu sunt sigur că mă ia somnul, îmi imaginez cum e să fii copac într-o pădure.
Și nu în ultimul lucru să îmi reglez respirația- mai lentă și un pic mai adâncă.

Apropo de respirație, se întâmplă frecvent ca angajatii care lucrează în fața monitorului să uite efectiv să respire. Sunt multe articole pe tema asta. În cazul meu, eu obisnuiesc sa respir scurt și rar câteodată.

1 Like

Eu nu mă mint frumos cu dinastea ci după ce lucrez timpul necesar de ore mă duc și efectiv dorm o oră sau două…

1 Like

Partea cu relaxarea părților corpului am experimentat-o prima dată după sfaturile Shifului de la Kung Fu și a funcționat și încă funcționează, e ceva de încredere. Plus încă o tehnică: închizi ochii și îți imaginezi un punct mic, alb, luminos, undeva pe piele sau sub piele la nivelul frunții și apoi încerci să miști foarte încet punctul acela pe nas, obraz, bărbie și îl tot cobori încet de tot spre diferite părți ale corpului. Important este ca acel punct să îl miști foarte încet și este posibil să simți și o ușoară căldură. Asta ajută și la concentrare.

Ce nu reușesc să fac este să mă trezesc în cele maximum 20 de minute necesare power-nap-ului și de multe ori m-am trezit mahmur, buimac, din cauză că am dormit prea mult și nu am mai încercat de mult.

1 Like

Interesanta tehnica cu punctul - o s-o incerc si eu, multumesc. :slight_smile:

Eu pentru ca-s lenes folosesc solutia asta online:

Imi ia 15 secunde sa pun o alarma.