Cum schimb rezolutia ecranului, Linux Redhat 7.7, stie cineva?

Stie cineva cum schimb rezolutia ecranului in Linux Redhat 7.7 ?

1 Like

Cauta prin setari daca ai ceva de genu’
System -> Preferences -> Display

Vezi ca Redhat nu prea este orientat catre utilizatori home ci pentru servere, deci mai bine iti pui al SO cum ar fi Ubuntu de exemplu.

1 Like

xrandr. versiunea gui: arandr.

Ceva de genul: command line - How to set custom resolution using xrandr when the resolution is not available in 'Display Settings' - Unix & Linux Stack Exchange

1 Like

Cum se poate schimba rezolutia ecranului pe un laptop Lenovo ThinkPad P17 generatia 2 cu configuratie video hibrida (intel onboard si nvidia dedicata) in RedHat Enterprise Linux 7.7 ? (In Settings->Display nu apare decat o singura rezolutie 3840x2160).

Nu mi-a mers cu xrandr … Eroarea: xrandr: Failed to get size of gamma for output default

Ce desktop environment sau window manager? Ce display server, Xorg sau Wayland? Legacy BIOS sau UEFI? Sunt multi factori care pot influenta raspunsurile. Ai mentionat hibrid, esti sigur ca a fost instalat OS cu suport pentru video hibrid? Ce driver video folosesti acum?

1 Like

@0x766c6164 e vorba de gnome, Xorg și UEFI. Am instalat și hibrid (cu setarea din UEFI) și doar cu placa dedicata setată în UEFI. Folosesc driverele nvidia 510.60.02 downloadate de pe site-ul nvidia. În Windows nu am nicio problema. În RHEL 7.7 e problema. Am mai instalat și pe HP hibrid și nu au fost probleme de rezoluție acolo … acolo am alte probleme.
Cum instalezi OS (RedHat Enterprise Linux 7) cu suport pentru video hibrid ?
PS Bogdan_Bogdan e colegul meu, dar eu m-am ocupat și am mai multe detalii.

Video hibrid este cu dus si intors in continuare pentru multe distro-uri si setups. Spre exemplu, Pop_OS! are switch-ul de GPU cu reboot necesar, pentru a fi luate in considerare configurile si driverele. Daca folosesti driverele nvidia proprietary, exista sansa sa poti modifica rezolutia din Nvidia Settings (sau cum se numeste control panel-ul lor). Poti verifica in acelasi timp si Xorg.conf generat si sa adaugi manual rezolutiile dorite, si sa vezi daca le poti selecta apoi (fie din nvidia cp sau displays). In acelasi timp, ati verificat daca KDE (spre exemplu) sau un WM banal pot folosi rezolutia dorita?

@0x766c6164 Problema e ca încă de la boot-area de pe DVD-ul cu RHEL 7 rezoluția e 3840x2160 … deci nu cred ca are relevantă ca folosesc gnome, kde, xfce sau alt environment. Oricum pentru ce va trebui folosit mă interesează gnome, nu alt environment. După instalare, la rularea comenzii xrandr, prima linie începe așa:
Screen0: minimum 8x8 3840x2160
(nu mai stiu pe de rost ce e în continuare ca nu am sistemul acasă …)
si e și singura rezoluție.

La RHEL 7 nu mai merge sa adaugi la boot parametrul vga=ask pentru a vedea modurile video suportate la boot… iar cu video=DP-3:1366x768@60me se blochează la boot-are.

Salut,

Rezolutiile pe care le poti gasi atunci cand intri in setari la gnome sunt modurile disponibile din xrandr mapate per output.

Se pot adauga moduri la xrandr cu optiunea:

xrandr —newmode “nume_mod” modeline

Ca sa generezi modeline-ul foloseste: cvt

Dupa ce faci asta ar trebui sa vezi modul nou din setarile gnome.

Tot din terminal poti sa setezi noul mod din (in caz ca gnome nu vede):

xrandr —addmode DP-1 “nume_mod”

Nu mai stiu exact cum era, dar va trebui sa pui comenzile astea in xinitrc ca sa se ruleze de fiecare data