Cum stati cu proiectele in aceasta perioada? :)

Salutare colegi,
De aproximativ o luna si jumatate, simt o scadere in piata pentru proiectele pe partea de dezolvare (site, magazin online, aplicatii web, etc…).
La voi cum este? Este o stare generala sau, poate doar la mine este un moment mai dificil? :slight_smile:

1 Like

Am doi clienți (agenții) cu care lucrez de peste zece ani. Unul din EU, altul din US. În ultimele 6-7 luni mi-au zis (ambii!) că au început să aibă dificultăți în a găsi clienți.

Primind proiecte mari de la ei, aveam puțin (spre deloc) timp să îmi găsesc alți clienți, deci, evident, am fost și eu afectat de treaba asta. Bonus: mi-au blocat contul pe Elance (plot twist: a fost o motivație pentru a mă înscrie pe Toptal).

Fix in aceeasi situatie sunt si eu :))
Am tot doi clienti pe care ma bazam si, ambii au dificultati sa gaseasca clienti aproximativ de prin Octombrie, anul trecut. Unul din Canada, celalat din California.
Am inceput sa ma promovez din nou la noi, si constat ca nu sunt rezultate aproape deloc.
Unii cauta ieftin de tot, altii doar prospecteaza si, mai sunt unii care analizeaza ofertele de peste 4 luni.

Si cum ti se pare Toptal ?

3 Likes

Pentru mine e o perioada buna, in sensul ca am de realizat vreo 3 proiecte. Exista si reversul medaliei, sunt proiecte mici pe bani putini. Piata din Romania am senzatia ca se degradeaza din ce in ce mai mult. Toti vor site-uri premium pe bani de nimic (gen 100euro). Nu se poate sa ai bani de Logan dar sa vrei sa ai conditi de BMW seria 7…

Să-ți spun drept, au un ToS atât de strict încât mi-e teamă să spun foarte multe ceva. :crazy_face:

Câteva idei din ce am prins la o prezentare la care am fost acum câteva luni:

Cum ajungi toptal-er:

  • Pentru a te înscrie, treci printr-un proces de screening, constând în câteva interviuri de 30-60 minute. Tot procesul ăsta s-a întins pe ~o săptămână. Interviurile sunt video și sunt super relaxate, oamenii au fost super profi fără și n-au lăsat nici măcar o secundă impresia acelor HR-iști cu chestii înfipte în partea dorsală :smiley:
  • Prin urmare, nu există botii specifici freelancer, upwork & co.
  • Există câteva specializări (AI, DevOps, Drupal și încă alte vreo 20). Pentru fiecare trebuie să treci prin procesul de screening specific;
  • poți vedea doar job-urile din specializările la care ai trecut screening-ul;

Despre bani:

  • Poți stabili propriul tarif, dar dacă acesta este prea mic/mare primești recomandarea să-l ajustezi. Recomandarea este doar atât, recomandare. Poți ține cont de ea sau o poți ignora.
  • Nu ai voie să vorbești cu clientul despre bani. Nici cât plătește el, nici cât primești tu, nici nimic.
  • Dacă, din varii motive, Toptal nu primește banii de la client, nu este problema ta. Tu îți primești banii.

Despre proiecte:

  • Au recruiteri care decid dacă ești potrivit pentru client și, dacă e cazul, te recomandă clientului (acesta urmând să te aleagă sau nu);
  • Orice problemă ai la proiect (clientul dispare, face fițe, tu nu mai poți lucra, orice), vorbești cu recruiterul și stabilești cu el ce și cum;
  • Dacă nu aplici la proiecte, te invită recruiterii la proiectele care consideră ei că sunt potrivite pentru skillurile tale;
  • Poți lucra la oră sau full time.

(completez dacă-mi aduc aminte)


Fun fact: am găsit un job în ~o săptămână

11 Likes

Eu am avut ieri primul interviu de ~15 min, cel de “HR”, iar următorul pas este un test de 90 min pe Codility. Tu nu ai trecut prin acest faimos exercițiu de algoritmică? Toată lumea îl laudă ca fiind foarte greu.

On-topic: În ultima perioadă, pe Upwork cel puțin, găsesc tot mai greu proiecte demne de băgat în seamă (Android). În comparație cu ce era acum 4-6 luni, eu cel puțin observ o scădere pe nișa mea.

Ba da, dar în ToS zice că n-ai voie să vorbești despre interviu, implicit despre teste :slight_smile:

3 Likes

Nu lucrez ca freelancer, iar produsul pentru care lucrez este intern. Cu toate acestea din diverse surse(si domenii nu doar dev) piata incetineste si sunt cam aceeasi indicatori ca 2007-2008. Asa ca sfatul meu ar fi sa ne punem centura de siguranta.

1 Like

Despre ce indicatori vorbesti?

Cele mai evidente sunt fix numarul in scadere de cereri de cotatii, redimensionarea in jos a priectelor periodice si presiune pe bugete.

Are cineva experienta cu angel.co?

Aste ca si cand ti-ar spune cineva frecvent ca o sa mori dar nu-ti spune cand, cum sau de ce. Stii si tu ca o sa mori la un moment dat, este inevitabil, si totusi…

Nu sunt nici pe departe vreun cunoscator asa ca pentru mine nu fac mare sens indicatorii tai si ii gasesc si speculativi. Ceea ce am observat insa este ca la ceva timp iese cineva si spune ca intram in recesiune, depresiune sau criza, fara argumente solide ori macar cum / cand se va intampla, pe ce piata ori ce va fi afectat. Si asta probabil pentru ca este imposibil de prezis ce se va intampla intr-o economie atat de complexa, singurul lucru pe care il rezolva fiind sa speculeze si sa sperie lumea, adica un factor cu contributie majora la un declin.

La fiecare cativa ani se intampla o incetinire a economiei si cresterii, iar asta este o certitudine si nu este nimic anormal, asa se regleaza si stabilizeaza piata. Poate avea efecte mai severe care pot conduce la declin, dar din nou, pana acum eu nu am vazut pe nimeni care sa poate spuna cu certitudine daca se va intampla.

Centura de siguranta ar trebui s-o porti mereu :smiley:.

2 Likes