De ce alegeti Wordpress sau alt CMS?

Lucrez la un CMS, l-am creat pt. un client, este destul de modular si ma gandeam sa-l slefuiesc si sa-i creez un sistem de plugins usor de folosit apoi sa-l fac open source.

Daca sunteti amabili sa-mi spuneti cateva lucruri care le considerati importante la un CMS sau lucruri care vi s-au parut interesante la alte CMS-uri.

Proiectul este scris in Node.js, momentan rescriu adminul din Angular.js in React.js.

CMS-uri cu care am avut contact:

 • Typo3/Contao - doar am furnizat template-urile HTML, nu am implementat (am modificat templates uneori)
 • Drupal - am încercat de câteva ori să-l instalez local și să îl înțeleg; la fel ca Typo3 are un admin greu de înțeles;
 • WordPress - îl folosesc de ani buni; am convertit un client de la Typo3 la WordPress și a zis că admin este mult mai ușor și mai intuitiv.

Ce trebuie ?

 • În primul rând trebuie să fie ușor de administrat. Pentru un end user atehnic este o treabă extrem de importantă;
 • În al doilea rând să poată fi extins. Atât pe partea de admin când și pe partea de client;
 • Multilanguage. Nu plugin-uri, nu workarounds. Pur și simplu să știe să trateze cu problemele unui site multilanguage by default (din câte știu, nu este nici un CMS cunoscut care știe să facă asta);
 • Rapid și pe client și pe admin;
 • Să facă caching la un nivel decent;
 • Să fie sub o licență permisivă (din câte am înțeles, nu poți vinde temele de WordPress; poți oferi support sau orice alte servicii de genul);

Ce ar fi bine ?

 • Codul să fie însoțit de teste ce rulează rapid. Am mai zis pe undeva că toate testele WP rulează în 15-20 minute
 • User admin (diverse roluri pentru utilizatori: editor, admin etc);
 • Să caute inteligent, de preferat fuzzy…ish;

Opțional

 • Să știe să-și pună uploads pe un CDN
 • Să știe de oembed

Îi lăsăm și pe alții :smile:

1 Like

Eu am lucrat pe Magento si Drupal.

La Magento imi place ca este foarte extensibil. Are un sistem modular foarte puternic, insa mi se pare cam dificil la inceput. Learning curve este poate mult prea mare.
La Drupal imi place ca este putin mai simplu decat Magento :smile: si poti sa faci foarte multe lucruri fara sa scrii 1 linie de cod(nu e neaparat un lucru bun, dar poti invata clientul sa foloseasca Drupal la un nivel avansat). E.g. Notiunea de “sitebuilding”.

Subscriu la ce a zis @iamntz mai sus. Toate punctele descrise de el sunt un must have pentru orice cms serios astazi.

Ah, ce imi place poate cel mai mult in Magento si Drupal este notiunea de Events(Magento) si Hooks(Drupal).
Later edit:
Pentru a aduce putina valoare reply-ului mei dar si pentru cei care nu stiu despre ce este vorba si poate nu au timp sa caute pe google:

Events in magento practic sunt un fel de flags care se dispatch-uiesc cand o anumita actiune “se intampla” in sistem. Ex. User log in, add to cart, checkout complete, payment pay, etc. Tu aici poti sa intervii prin cod custom facand tot ce iti pofteste inimioara. Ex. -> event: user log ind -> observer: add a cookie.

1 Like

Decent caching and naming of things :smiley:

In ultima periaoda, din experienta as putea spune, am observat ca WordPress nu este ciocanul pentru toate tipurile de cuie :slight_smile:

In ultima perioada am inceput sa urasc WordPress-ul cand incerc sa il extind cu mult peste limitele lui. Ce-i drept inca mai folosesc WordPress pentru diferite proiecte de complexitate mica sau medie … dar parca, parca, am un incentiv de a imi crea propriul FLAT FILE SYSTEM de ceva vreme. Inca nu m-am apucat de el, dar na poate in viitorul apropiat.

Oricum ca alternativa la wordpress, usor de extins & etc. mi se pare Anchor CMS … nu m-am jucat cu el foarte mult, dar din prima impresie am inteles ca are potential enorm. Mark my words, Anchor CMS daca ar avea marketingul corespunzator ar fi number one now, that’s just my opinion.

1 Like

I moved 4 posts to a new topic: Păreri despre October CMS

Apreciez feedback-ul, multumesc