De ce posteaza recruiterii/firmele de apartament joburi 3-in-1?

Ma uitam la niste topicuri pe aici, cauta front-end dar pune si know-how de dev-ops si nice to have back-end

sau invers, cauta back-end, dar cu know-how the dev-ops si front-end, ca nu strica

sau dev-ops cu tot cu securitate, arhitect, data science s.a.m.d.

Oare oamenii astia au lucrat in domeniu sau doar modifica template-uri gasite pe linkedin la alte firme, in functie de clientii gasiti si nevoile lor, ca cine stie, poate ‘musca’ cineva

2 Likes

Presupun că sunt firme mici. Eu colaborez cu o firmă mică și fac de toate… jack-of-all-trades și am început să obosesc. Ăștia ca mine halesc orice venit cât sunt la început și dacă au ghinionul să nu se specializeze… începe distracția.

1 Like

Pun pentru ca nu cer sa ai cunostinte la nivelul unui devOps si doar sa ai habar… Si evident ca nu isi permit sa aiba un devOps ca sa faca un amarat de deploy care poate sa il faca si un programator cu putin search pe google.
Mie imi plac firmele mici/ proiectele in care faci mai mult decat programare.

2 Likes

Descrierile de joburi au limbaj de lemn. Cel mai bine e să te duci la interviu și să ți se explice despre ce este vorba. Sau să citești și responsabilitățile nu numai tehnologiile. În timp vei învăța cum să le citești ai ce te interesează din ele.
Ar trebui regândit modul în care se compun aceste descrieri de joburi să fie mai accurate.

Discutabil, de ce sa ai doar abar daca trebuie sa faci, si de ce sa faci daca nu e job-ul tau, da noi ne bagam nasul in orice, acum daca tu de abia ai habar si iti bagi nasul e vr-o problema security, data loss etc poate ca esti bun chiar de plata, ti-ai incalcat fisa postului, ex. si joaca-te la vro priza, si moare cineva, sa vezi cum merge cu, “am facut eu acasa si am vurut sa ajut”

Depinde, nu-s doar firme de apartament, sunt inclusiv firme foarte mari cu anunturi de genul.

I mean, we can complain, dar la urma urmei, it pays (la propriu) sa stii cate ceva si din afara ariei tale principale.

3 Likes

Lucrez la o corporatie si pe langa programare am mai facut:

  • sys admin + basic devops skills - nu am nevoie de cineva dedicat sa faca o mentenanta la un server (clean up, ceva scripturi nu complicate)
  • configurare - aici m-am lovit prima data de termeni din zona telecom. Treaba asta mi-a prins bine la partea de dezvoltare si daca ceea ce dezvolt aduce sau nu valoare.
  • demo si doferite prezentari la entitati din cadrul companiei. Un demo a convins un client sa ne dea bani pe aplicatie. :slight_smile:
  • evident programare in Java and friends (Spring, Spring Boot, JSF cu Primefaces si JS)

La backend ajută foarte mult cunoștințele de devops.

Dacă lucrezi pe Java trebuie să livrezi serviciul construit în Docker, trebuie să îți faci pipeline-ul să îți construiască imaginea, să pui variabilele, secretele unde trebuie.

Pe front-end ai un build foarte complex la orice proiect mai mare, eu încă n-am văzut devops care care se baga la pipelineul unei aplicații în sine, ci doar îți setează ce îți trebuie să poți să il faci tu.
Trebuie să optimizezi, să setezi unit testele să ruleze în paralel, să ruleze doar cele care au fost afectate…

Pe front-end nu strică nici să știi testare e2e, practic testarea cu react testing library asta e.

Acum cu mac m1 e si mai complicat, trebuie configurat tot să facă imagine si pentru arm64.

La un monorepo e fulltime job întreținerea pipeline-ului, trebuie să vezi dacă cad teste și să le rezolvi, inclusiv dacă e de la pipeline, să nu fie toată lumea blocată până se trezește devops-ul.

De la un senior care nu face chart-uri sau feature-uri super avansate ma astept să stie bine și ceva devops, că nu avea cum să scape de asta.

Pentru ca daca ai o persoana care face toate 3 chestiile, poate fi mai eficienta decat daca sunt 3 persoane diferite, care trebuie sa faca meeting dupa meeting ca sa se alinieze si sa isi explice chestiile. Si uneori partea de devops e relativ mica, nu are rost un Devops guy dedicat. Sau la fel, poate backendul e simplu, doar trebuie sa ai un API de CRUD la o baza de date.

2 Likes

Mai e si problema: cine se trezeste la ora 02:00 sa reporneasca serviciul cazut? Daca e doar o persoana in firma care stie asta… nu va fi prea fericita.

Este bine sa ai healthy on call culture

1 Like

Pai daca e firma mica sigur nu se trezeste nimeni.
Am fost la un interviu la o firma mare si echipa de programare facea o saptamana “on call”. Daca murea o aplicatie in noapte cineva din echipa de devi rula niste proceduri.
De regula e greu pana faci o infrastructura care sa functioneze bine. Apoi aproape ca nu mai faci nimic, sau mai bine zis nu mai pica in miez de noapte.

1 Like

Pentru ca probabil nu au incarcare pentru 3 oameni diferiti, plus costuri.

2 Likes

Mhm, foarte discutabil subiectul. Si eu pe proiect mi-am facut Setup la pipeline-urile de CI/CD, si le intretin periodic, gen de 2-3 ori pe an cand sunt probleme. Pe langa backend Dev. Asta nu ma face sub nicio forma DevOps, sau ca “fac de toate”

“Inclusiv la bănci, ăă, căă câând faci ooo tranzacție”.
“Tre’ să ai în vedere că la noi e ora 7, iar la ei este oraaa, cât ee, ââ 10, nuu, ăuu, eee… e următoarea zi”

Misto, mai vreau.
Eram curios cine m-a tras de urechi cand am zis ca vreau un baiat pentru un script, palme virtuale de la femei… un tip misto cu Michael J. la avatar.

Macar te-ai uitat :troll:

3 Likes

Deci există devops care se ocupă de instalat, configurat AWS, GCP (load balancing, reverse proxy, scalare, retele, firewall), Jenkins, îți întreține lucruri (face update la ceva când apar vulnerabilități) și există skill-uri de devops:
Linux, shell, creare imagini de docker, docker-compose, helm, k8s, traefik, CI/CD

Mie mi se pare total normal ca un dev, indiferent care să își poată seta un minim de pipeline cu lint, test, build, upload artifacts și code quality/vulnerability scan.

6 Likes

Da, e total normal să zici că nu ai mai făcut așa ceva și că trebuie să experimentezi dacă nu aduc un specialist. Sau să scrii in confluence peste tot temporary solution.

Eu nu am mai văzut firme de apartament, la firme de outsourcing il intrebi pe un coleg de pe alt proiect, ii zici managerului că ai nevoie de cineva să te ajute puțin și rezolvi cumva…

Eu m-am dus la o firma care era intr-un bloc pe la Victoriei. Ala mare.
Am fost vrajit de un salariu de mii de euro (4500 euro brut) in job ad-ul de pe LinkedIn.

Sigur mai sunt (naivi) ca mine care se duc la aceste firme. Deci anunturi vor fi.
Sau persoane la inceput care nu stiu incotro sa o apuce si astea vor fi posibile optiuni.

Threadul asta aduce ca acele anuturi de job-uri unde se cere si o leaca de Linux, ceva de docker. si ce a mai zis @isti37 .

Zi si cum a fost interviul, doar atat zici?

1 Like