De ce sa folosesti un serviciu CDN pentru un website din Romania?

Va salut,

Va cer ajutorul in a determina cand si cat de necesar este un serviciu CDN pentru un website care are ca target publicul din Romania.

Observ ca suficienti retaileri online din Romania folosesc servicii gen cdn77, Akamai, dar vreau sa stiu daca are relevanta pentru vizitatorii din Romania. (stiu ca cdn77 avea, pana de curand, un parteneriat pentru un nod pe la noi)

Aditional, exista vreun alt motiv pentru care ai apela la CDN, altul in afara de impactul direct asupra vizitatorilor? Gen load balancing sau cost-effective hosting?

1 Like

Eu cred că CDN-urile sunt utile doar vrei să te asiguri că nu-ți pică site-ul în cazul unui spike (gen black friday, că tot e aproape).

1 Like

CDN-urile au prezenta si in Romania - doar suntem o piata decenta in cadrul Europei. Daca ma uit, CloudFlare si Akamai sunt prezenti.

Chiar si asa, e posibil ca servirea unei imagini din Viena de la un CDN sa fie mai rapida decat o imagine de pe un server overworked in Bucuresti.

Un CDN face o groaza de chestii in plus, pe langa servirea resurselor. Se ocupa de compresie, minificare JS/HTML, optimizarea imaginilor, streaming video, interactiune corecta cu cache-uri, SSL termination etc, load-balancing, failover automat spre alt data center etc. Multa lume se pune complet in spatele unui CDN pentru astfel de avantaje.
Bine, inafara de cele care tin efectiv de prezenta fizica a CDN-ului mai aproape de clienti, o aplicatie web ar trebui sa faca singura transformarile. Dar cand sunt 100 alte lucruri de facut, mai scapa. Asa ca mancanca si ei o paine.

1 Like

CDN-ul este critic la orice site mai mare, pe serverul tau ai banda limitata, daca eu incep sa iti descarc cea mai mare imagine de pe site cu 500-1500 de botneti nici consola ssh nu o mai deschizi si eu descarc doar cu 1-10kb/s. Inlocuieste botnetii cu 100 de clienti reali din Romania cu peste 100 Mbps viteza de download…
Iin Romania o gramada de oameni au conexiuni cu 1 Gb/s download, doar daca nu vrei sa iti limitezi viteza maxima la fiecare resursa ar fi o idee buna sa ai un CDN care sa poata servi fiecare resursa la 1 Gb/s.

In plus de obicei CDN-urile premium au propria lor fibra, SSL (care mananca ceva resurse pe un server normal), au o anumita protectie impotriva atacurilor din China/Turcia/Rusia s.a.m.d. (nu uita ca ai concurenti si oricum nu ai cum sa fugi la politie ca te ataca emag din china) Nu putem sa vorbim doar de Romania ca nu o sa blochezi oricum toti clientii din extern. Poate un roman din China/Australia vrea sa intre pe site-ul tau, nu va putea intra decent fara un CDN fiindca nu avem peering din Romania acolo.

Ideea e ca e mai ieftin sa folosesti un serviciu de CDN dedicat decat sa iti faci servere distribuite doar pentru frontend si sa le protejezi/administrezi. (oricum ar trebui sa ai proxy-uri si servere distribuite pentru backend)

Ar mai fi SEO, cu cat servesti resursele mai rapid (in special pe dispozitive mobile) cu atat ajungi mai in fata.

3 Likes