De ce să (nu) faci evaziune fiscală?

Ok, prefer sa nu dau factura, sa nu dau nimic, de multe ori, doar cand e absolut nevoie.

Revin cu un mic update: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Jumatate+din+salariul+romanilor+merge+catre+stat

După cum bine observi, bunii noștri guvernanți nu au făcut nici o conexiune între taxe mai mari => încasări mai mici la buget, prin urmare încearcă și ei ce pot: mărirea taxelor.

Și da, te afectează inclusiv pe tine, cel care nu plătești taxe. Că toate măririle astea duc la măriri de… toate: gaz, mâncare, energie, întreținere, țigări.

Prin urmare, ce crezi că se va întâmpla când vor intra și mai puțini bani la buget? Exact.

Eu prefer să fiu cinstit. Mă ajută să dorm mai bine noaptea.


Am scris și aici: vrem să schimbăm ceva în țara asta, dar să nu pornească de la noi schimbarea. Altul să nu fure primul, altul să nu mai arunce hârtii pe jos, altul, altul.

2 Likes

Nu cred ca falimentul lui @necenzurat o sa ajute bugetul.

Facem un mic calcul. Ai un soft la 20$ pe codecanyon - unde sunt mai putine vanzari ca la teme, sa zicem 100.
In total vine 2000$, pentru ca ai cont nou envato o sa-ti ia 50% - bani pe care ii merita pentru ca ti-au adus o buna parte din clienti.
Pana acum ai ramas cu 1000$, urmeaza sa dai inapoi la guvern jumate(de fapt nu dai inapoi, doar dai pomana, ca nu prea ai primit nimic), aici ramai cu 500$.

ROI-ul o sa dea cu minus la sfarsit probabil. Cata mancare ai mancat intr-o saptamana cat ai facut aplicatia? Cat suport ai oferit?

1 Like

Cand nu renteaza te apuci de altceva. Faptul ca nu-ti ramane profit dupa ce platesti taxele nu e o scuza pentru evaziune.

Da, si mie mi-ar place sa nu-si bata astia joc de banii pe care-i dau la stat, dar inafara de mers la vot nu chiar am ce sa fac. Nici in alte parti nu e situatia mai roza, poate doar faptul ca se intorm mai multi bani la tine prin infrastructura, servicii etc. Nu-ti mai convine ca te cocoseaza astia, pleci. Ai libertatea asta, care nu e de ici de colo, intre noi fie vorba.

Discutia nu are sens.

4 Likes

Daca ar fi fost asa de usor apucatul de altceva, de unde scoti mai mult, nu te-ai fi apucat din prima de ea?

Sa nu se inteleaga ca incurajez evaziunea, tot ce fac este sa-i gasesc o scuza pe subiectul curent. Cu toate ca in IT sunt cei mai ortodocsi oameni.

Nu vroiam sa ma implic in discutie dar totusi am o curiozitate care m-a indemnat s-o fac.
Este usor sa zici ca nu platesti sau ca nu te poti intretine daca mai platesti si taxele si este intr-adevar adevarat in destule cazuri, dar ce faceti in situatia in care un coleg de breasla va reclama la ANAF?

Tocmai am trimis un model de factura unui angajat de la ANAF de prin Mehedinti care ancheta un caz de evaziune fiscala a unui butic care avea inregistrate facturi(false de altfel) de la firma tatalui meu. Sumele nu erau foarte mari, vreo 6000lei la facturile pe firma tatalui meu si cateva sute de lei in total, mai avea si pe la alte firme la fel.
Am auzit si alte cunostinte si am citit de vreo doua cazuri si pe internet, au inceput sa controleze si sume mici nu doar pe cele de peste 50 - 100.000euro.

Nu stiu care sunt consecintele, dar merita riscul?

1 Like

Mi-ar plăcea să pot fi de acord cu tine, dar din păcate, viața reală nu este așa. Din păcate, societatea umană a avut de fucă multă vreme cu taxe inumane. Iar taxele inumane nu au fost niciodată reduse din bunătatea taxatorilor.
Noi în ziua de azi plătim impozite mai mari decât plăteam pe vremea fanarioților. Greva fiscală poate la un moment dat să fie o soluție decentă.
În India, Imperiul Britanic a interzis oamenilor să ia sare din mare dacă nu aveau autorizație și plăteau taxe. A venint Ghandi și a îndemnat la nesupunere. În final, la o lege nedreaptă a existat opoziție în masă. A fost sângeros, deoarece britanicii s-au comportat ca niște animale, însă au trebuit să cedeze în final.

Noi nu plătim taxe mari pentru că trebuie. Sau pentru că e bine pentru economie. Sau că din banii noștrii se contruiește ceva pentru societate. Noi plătim taxe pentru că trebuie să fim ținuți săraci și obedienți. Și dacă se poate, foarte proști. Decizia e pur politică. Se știe că peste tot, măsurile de austeritate au avut efecte dezastruase, iar o economie are nevoie de consum și lichiditate.

Dacă avem taxe mari, ÎN CEL MAI BUN CAZ am putea avea un stat bogat, capabil să ajute societatea prin proiecte de infrastructură, susținerea domeniilor de interes național, arta, învățământ, cultură, energie… Din păcate, nu trăim în acest “cel mai bun caz”, ci într-un sistem corupt.

Dacă AM AVEA taxe mici, statul nu ar mai fi capabil să asigure tot ce ar trebui să asigure, dar oamenii ar avea suficient să nu fie nevoie să primească ceva de la stat.

TVA-ul e cel mai mare furt din istorie. Pe lângă impozit URIAȘ pe venituri, mai ești impozitat aproape un sfert din ce ai când cumperi orice… Ăsta e furt. Nu e impozit.

7 Likes

Acum câțiva ani când am trecut la freelancing (forțat de împrejurări de altfel), am încercat să fac totul ca la carte, să plătesc impozite și toate dările cuvenite. Am ales SRL și n-am fost obligat să plătesc asigurări sociale, asta după ce am hotărât că ce îmi oferă status de banii ăia nu merită deranjul.

După un an și ceva de freelancing mi-am schimbat mentalitatea. Am ajuns să văd cât de nesimțiți sunt cei de la ANAF. De la modul în care te tradează, până la procedurile și legile pe care le urmează. Am simțit de multe ori că ne sfidează, pe noi cei care muncim să plătim taxe. Nu este fair play și am început să urăsc sistemul. Am înțeles de ce mulți preferă varianta mai gri a economiei, pentru că pur și simplu scapi de bătaia de cap și de umilințele la care ești supus de stat/ANAF. Eram foarte aproape de punctul în care aș fi trecut și eu la evitarea taxelor din motivul ăsta.

Au trecut câțiva ani de atunci și între timp am ajuns să plătesc dări în altă țară. Spre deosebire de când eram în România, nu regret nici un cent din ce plătesc acum. Consider că primesc înapoi de la stat îndeajuns de mult cât să nu-mi trebuiască artificii fiscale sau să mă gândesc la așa ceva. Toate instituțiile statului lucrează pentru tine, sunt foarte promți și amabili când ai nevoie de ei.

Din punctul meu de vedere, ANAF-ul este instituția de stat care trebuie “reparată” cel mai urgent. Iar faptul că nu-ți plătești (toate) impozitele nu înseamnă neapărat că ești jmeker și vrei să fentezi statul, poate să fie și din cauză că ești sătul să mai înghiți toate rahaturile ANAF-ului.

Ca să închei puțin mai optimist, am înțeles că nu peste tot e așa. Din păcate ANAF-ul de care aparține firma mea este unul din cazurile cele mai nefericite. Cred că aici pe forum am auzit de oameni care colaborează bine cu ANAF-ul și m-am bucurat sincer să aud asta.

3 Likes
  1. si faptul ca nu platesti (toate) taxele tot furt e pana la urma, degeaba incercati sa-l justificati.
  2. as fi oricand de acord cu o greva fiscala, ca nici mie nu-mi convine ce se intampla
  3. incep sa tot aud de oameni de la ANAF care colaboreaza, incearca sa ajute, sa caute solutii. Rar ce-i drept.
  4. stam si facem evaziune, lucram la gri/negru pentru ca se poate. Daca nu s-ar putea ai fi ori legal ori in alta tara.

Bottom: nu exista justificare pentru evaziune. e cerc vicios: tu nu platesti, astia nu-ti fac, daca nu-ti fac tu nu platesti, daca tu nu platesti astia nu-ti fac. Doar ca daca nu platesti taxele nici nu poti cere socoteala.

Ca sa nu existe discutii cu “lupul moralist”, nu-s nici eu nici pe departe in regula in privinta asta. N-am declarat in viata mea un venit pe persoana fizica de exemplu.

4 Likes

Eu cred ca sunt idiotul care si-a platit toate taxele… Ce am spus, nu a fost pentru a justifica evaziunea, ci pentru a blama abuzul sistemului de la noi. Cand faci evaziune, nu e greva fiscala. Greva fiscala e cand vasta majoritate se organizeaza si nu mai plateste taxe. Iar pentru asta, sunt foarte slabe sperante, pentru ca marea majoritate nu au reprezentarea conceptului in profunzime. N-ai cu cine…

Ce-am mai scris, se lega si de ce subliniezi tu acolo la Bottom. Acolo cred eu ca te inseli amarnic.
Tu si eu si oricare dintre cei care pierd timp pe un astfel de forum, incearca sa invete si trebuie sa munceasca pentru a trai, au o influenta nesemnificativa la nivel global in economie. Suntem pleava. Daca noi toti ne-am opri din plata taxelor, poate am egala cat ar trebui sa plateasca niste corporatii. Corporatiile fac marea evaziune, cu legea-n mana. Stiut de toata lumea.
Ai idee cat a platit impozit Vodafone sau Orange sau Lukoil in 2013 sau 2014? Si care e de fapt gaura data de aceste corporatii? Sa nu spun de Rompetrol, redevente, exploatari de lemn, cariere de piatra, gresie si ce mai vrei, drumari…

Deci noi nu suntem relevani sa facem parte din vreun cerc. Singurul motiv pentru care cineva ne cere sa platim taxe e sa ne tina saraci si prosti. Nu ca sunt cumva necesare.

Daca de exemplu de maine se face TVA 0, dar se pune taxa pe vanzare de 5%, problemele economiei romanesti ar disparea instant. Iar pentru ca e totusi un forum de oameni destepti, ma astept sa fie clar de ce. Si ma astept sa fie clare consecintele unei astfel de masuri. Chiar daca sunt chestii usor tehnice economice. Oricum, cei de-afara nu ar accepta niciodata asa ceva, ca nu am mai fi o tara de muls.

3 Likes

Dacă te liniștește/încălzește cu ceva… nu ești singurul :blush:

1 Like

Cat a platit Vodafone, Orange si celelalte impozit?

1 Like

Dar câte locuri de muncă au făcut? :slight_smile:

Dar cate din locurile de munca facute de ei sunt prost platite? :slight_smile:

1 Like

@Bogdan_Ciubotariu
Discutia era despre cat de acceptabila e evaziunea sau driblarea statului. Pun pariu ca fiecare dintre noi, a facut destul de mult bine prin activitatea zilnica, iar daca am raporta asta in bani, la bugetul personal, am depasi bugetul de salarii al acelor corporatii. Nicio corporatie nu a facut mai multe locuri de munca decat are nevoie. Au cea mai mare productivitate a muncii. Asta inseamna ca fiecare angajat produce SEMNIFICATIV mai mult decat salariul.
Sa nu ma intelegi gresit. Nu zbier cu lozinci comuniste, de genul, sa fie salariile mai mari sau sa angajeze mai multi sau mai stiu eu ce alte aberatii s-ar putea subantelege doar pentru ca am spus ce-am spus. Dar cu tot binele pe care-l fac, sa plateasca si taxele corect. In tara. Nu cu inginerii financiare si scoaterea profitului in offshore pentru consultanta fictiva.
Discutia asta despre moralitatea taxelor, pe-aici pe la noi, mie-mi suna ca o discutie despre aer curat, munti, natura si floricele, purtata in latrina comunala de cei care dau acolo la lopata, si mai sterg asa, cate o picatura de pe nas, cand face plici ce-a picat din cazma…

1 Like

Eu unul nu inteleg exact ce vrei sa zici.
Ce gaura in buget au facut corporatiile? Au venit si au luat banii din bugetul statului? Sunt corporatiile consumatoare de buget sau populatia? De ce crezi ca ar trebui sa depinda tara de banii incasati de la corporatii?
Mai sus ai scris ca ar trebui sa se taxeze mai mult corporatiile, dar asta nu ar rezulta in servicii mai costisitoare tot pentru populatie? Asta pentru cei care activeaza cu servicii / produse pe piata locala ca ceilalti si-ar muta activitatea in regiuni mai convenabile.
Iar opinia mea este ca in momentul asta surplusul de taxe este pentru ca trebuie sa platim si pentru cei care aleg sa nu o faca ori care aleg sa stea acasa pe ajutor social si fura prin diverse metode, in niciun caz din cauza corporatiilor. Nu contest ca nu este o problema la acel nivel, dar nu sunt ei sursa problemelor.

Daca s-ar scoate TVA si s-ar aplica taxa pe vanzare am intra instant in faliment pentru ca Romania desi are calitatea, nu este tara producatoare. Daca ti se scoate TVA ti se maresc taxele pe masina, impozit, scolarizare si altele, deci tot acolo am ajunge. Plus ca tara noastra are un contrast prea mare al nivelului de trai si de venituri pe familie intre regiuni sa se poata intretina o asemenea politica.
Nu suntem EAU sa ne scaldam in petrol si nici Muntenegru sa ne permitem sa intretinem putin peste 500.000 de cetateni din turism.
Am iesi din “criza” asta prin decenii de management bun si combatare a coruptiei.

Iar mai sus in postul in care ai amintit de Ghandi, India si britanici iar nu sunt de acord. Cand au ajuns britanicii in India taxa pe sare era de zeci daca nu sute de ani, ei au vrut sa detina monopol pentru a castiga mai mult, exact ce s-ar intampla si in situatia in care nu ti-ai mai cumpara egalitatea prin plata impozitelor si darilor catre stat. De altfel si dupa ce India si-a declarat independenta a continuat sa fie taxa pe sare.
Ai omis totusi sa spui ca pe baza taxelor si a taxelor pe sare s-a creat o industrie, drumuri si locuri de munca, prin sclavie dar totusi… De altfel si nivelul de acum se datoreaza tot taxelor.

Nu consider ca ce zici tu este gresit si ce spun eu este corect, doar ca nu mi-ai dat niciun motiv de a considera ca ce spui este si viabil. Doar pentru ca spui tu ca daca s-ar schimba sistemul de taxare ori ca nu stiu ce companie declara alt profit pentru a plati mai putine taxe nu este un motiv intemediat din punctul meu de vedere, vino cu niste exemple concrete, ca ne poate fi mai bine stim toti.

Eu nu vreau sa fie taxate corporațiile mai mult decat populația. Dar măcar să fie la fel. Dacă firmele au dreptul să nu plătească impozite în anumite situații, acelaș lucru, ar fi corect să se întâmple și cu populația.

Cazul cu Lukoil, unde băieții au făcut evaziune de câteva sute de milioane de euro, e foarte clar și e celebru. Asta e doar partea demonstrată. Eu am convingerea căsumele erau mai mari. Practic o firmă a făcut evaziune cât bugetul pe un an al unui județ.

Eu nu am spus că nu era taxă pe sare până la Britanici. Eu vorbeam de taxele inumane. Dar nu cred că e cazul să mai insist.

Părerea mea e că dacă se dă oportunitatea ca în anumite condiții, cineva să-și ascundă veniturile pentru a scăpa de taxe, o va face. De aia, singura taxare decentă e aia pe vânzare. Nu TVA deductibil. Nu taxă pe profit, care este ușor de manipulat prin câteva contracte, poate chiar fictive, apoi firma vândută unui moldovean bătrân și banii mutați în Străinezia.

Management bun fix asta înseamnă. Ai dreptate. Eliminarea corupției. Dar și o taxare echitabilă. Și mare atenție, că nu spun să fie taxați cei bogați, să falimentăm corporațiile și industria. Spun să nu mai existe legi ambigue, să nu se mai permităevitarea taxelor prin chichițe contabile, iar evaziunea să fie greu de realizat.

TVA-ul și impozitul pe profit, așa cum e acum, sunt printre cele mai mari surse de corupție în România.

Iar marea gaură în buget pe care corporațiile o fac e prin cultivarea corupției. Loby pentru portițe legislative. Cumpărare de oameni care să facă legea la comandă. Care să semneze contrace cu statul… Dar ce rost are să mai povestesc? Nu trăim în aceeași țară? Mai ieri se vorbea de scandaluri de achiziții ilegale.

3 Likes