Prin urmare, @alescx, ești bun să ne explici de ce crezi tu că WordPress este un produs slab? (evident că și restul pot contribui, și în apărare dar și în acuzare). Și mai ales, din punctul cui de vedere este un produs slab? Al utilizatorului sau al dezvoltatorului?
Încep eu cu versiunea minimă de PHP cerută: 5.2 (lansată în 2007). Din punctul de vedere al unui dezvoltator, asta poate fi o problemă; pentru un utilizator normal însă reduce riscurile de incompatibilitate. Sigur, când faci produse personalizate, asta nu e o problemă prea mare.
Eu cred ca Wordpress este un produs bun, pentru ca tot timpul a fost orientat catre utilizator (cel care publica continut, ca sa nu ii zic blogger). E destul de usor de folosit comparativ cu alte CMS-uri (ahem, Drupal) si flexibilitatea platformei a atras o grmada de developeri si designeri care fac template-uri si plugin-uri (mai bune sau mai proaste), de unde si comunitatea mare din spate.
Strict din punctul de vedere al programatorului, Wordpress este o mizerie teribila (cred ca oricine a lucrat serios cu Wordpress a suprascris cel putin odata una din variabile globale din the_loop()). Este un exemplu minunat de spagetti code care a ignorat cu succes ca orice buna practica de programare recomandata in ultimi 7 ani. Dar asta nu este numai din vina celor la Automattic, ci si a comunitatii care per total are un nivel destul de scazut, multi dar cam prostuti - da, stiu, exista si exceptii, oameni compententi si talentati care dezvolta si lucreaza cu Wordpress dintr-un motiv sau altul.
sunt programator deci din punctul de vedere al dezvoltatorului. utilizatorul nu da doi bani pe ce e in spate.
a spus @redecs cateva motive, s-au mai spus prin alte posturi motive deci n-o sa le repet.
o sa mai las asta odata aici. nu spun ca-s de acord cu tot ce-i acolo. cu multe probleme nu m-am intalnit din simplu motiv ca am avut doar 2 proiecte in wp. dupa aia am refuzat orice legatura cu acest… cms.
Voi nu va dati seama cat de greu e sa dezvolti un proiect care sa fie ‘backwards compatible’. Cum ar fi ca maine sa schimbe WP functiile care sunt folosite in teme si pluginuri?
Ca au fost niste decizii proaste la inceput… nimeni nu are cod perfect, mai ales la un produs facut “de fun” care nu stie nimeni daca o sa aiba succes sau nu.
Avand in vedere ca rareori a trebuit sa scriu vreun plugin / functie pentru ce am avut nevoie, SI E GRATIS… e ok.
Nu este chiar atat de dificil sa dezvolti un proiect care sa fie “backwards compatible”. Daca te uiti pe codul unui Package Manager, o sa observi cateva metode pt. “dependency management”, plus ca exista si o standardizare semver:
MAJOR version when you make incompatible API changes,
MINOR version when you add functionality in a backwards-compatible manner, and
PATCH version when you make backwards-compatible bug fixes.
Este de preferat sa repari greselile nu sa le porti de la o versiune la alta. Puteau sa introduca oricand un sistem modular prin care sa se poate refolosii module, dar nu au facut-o.
Uiti ca au clienti enterprise, la care nu vii cu un “/v2/” si le zici “descurcati-va”. Cred ca e decizie de business mai mult decat de programare. Totusi au in echipa o groaza de oameni competenti…
WordPress este un produs sponsorizat si comercializat, inca se investeste destul de mult in marketing, nu sunt multe companii la nivelul celor de la Auttomatic care-si permit sa investeasca intr-un CMS.
orice indian care stie sa faca if/else/foreach poate scrie cod. asta nu-i programarem e bataie de joc. batie de joc fata de aia care chiar se pricep, bataie de joc fata de clienti si bataie de joc fata de limbajul de programare.
faptul ca merge nu inseamna ca-i ok. ca nu numai asta conteaza la un soft. orice programator caruia ii spui de wordpress o sa-l buseasca rasu.
WP-ul a fost creat pt chestii minore… gen hai sa scriem texte pe net. cu ceva poze. nu e conceput pentru site-uri complexe cu trafic mare, etc. deci e un produs prost. cine sa indoieste sa fac el un youtoube cu wp