De ce WordPress este un produs prost?

Am citit de multe ori că WordPress este un produs prost, cel mai recent fiind:

http://devforum.ro/t/sass-si-compass-pentru-fanii-wordpress/660/2

Prin urmare, @alescx, ești bun să ne explici de ce crezi tu că WordPress este un produs slab? (evident că și restul pot contribui, și în apărare dar și în acuzare). Și mai ales, din punctul cui de vedere este un produs slab? Al utilizatorului sau al dezvoltatorului?

Încep eu cu versiunea minimă de PHP cerută: 5.2 (lansată în 2007). Din punctul de vedere al unui dezvoltator, asta poate fi o problemă; pentru un utilizator normal însă reduce riscurile de incompatibilitate. Sigur, când faci produse personalizate, asta nu e o problemă prea mare.

Eu cred ca Wordpress este un produs bun, pentru ca tot timpul a fost orientat catre utilizator (cel care publica continut, ca sa nu ii zic blogger). E destul de usor de folosit comparativ cu alte CMS-uri (ahem, Drupal) si flexibilitatea platformei a atras o grmada de developeri si designeri care fac template-uri si plugin-uri (mai bune sau mai proaste), de unde si comunitatea mare din spate.

Strict din punctul de vedere al programatorului, Wordpress este o mizerie teribila (cred ca oricine a lucrat serios cu Wordpress a suprascris cel putin odata una din variabile globale din the_loop()). Este un exemplu minunat de spagetti code care a ignorat cu succes ca orice buna practica de programare recomandata in ultimi 7 ani. Dar asta nu este numai din vina celor la Automattic, ci si a comunitatii care per total are un nivel destul de scazut, multi dar cam prostuti - da, stiu, exista si exceptii, oameni compententi si talentati care dezvolta si lucreaza cu Wordpress dintr-un motiv sau altul.

11 Likes

sunt programator deci din punctul de vedere al dezvoltatorului. utilizatorul nu da doi bani pe ce e in spate.
a spus @redecs cateva motive, s-au mai spus prin alte posturi motive deci n-o sa le repet.

o sa mai las asta odata aici. nu spun ca-s de acord cu tot ce-i acolo. cu multe probleme nu m-am intalnit din simplu motiv ca am avut doar 2 proiecte in wp. dupa aia am refuzat orice legatura cu acest… cms.

2 Likes

Wordpress este un produs prost pentru ca codul lui este nasol

Prima data cand am vazut codul unei teme de wordpress, cum trecea ea prin post-uri cu while si niste functii haotice, ei bine, a fost ultima data.

2 Likes

Vorbim de WordPress per se sau de extensiile WordPress (plugins/themes)?

1 Like

Wordpress si functiile pe care le pune la dispozitie pentru dezvoltatorii de plugins/themes.

Cu toate ca a trecut o groaza de timp, inca mai tin minte while-ul ala infricosator :slight_smile:

1 Like

Voi nu va dati seama cat de greu e sa dezvolti un proiect care sa fie ‘backwards compatible’. Cum ar fi ca maine sa schimbe WP functiile care sunt folosite in teme si pluginuri?

Ca au fost niste decizii proaste la inceput… nimeni nu are cod perfect, mai ales la un produs facut “de fun” care nu stie nimeni daca o sa aiba succes sau nu.

Avand in vedere ca rareori a trebuit sa scriu vreun plugin / functie pentru ce am avut nevoie, SI E GRATIS… e ok.

5 Likes

Nu este chiar atat de dificil sa dezvolti un proiect care sa fie “backwards compatible”. Daca te uiti pe codul unui Package Manager, o sa observi cateva metode pt. “dependency management”, plus ca exista si o standardizare semver:

MAJOR version when you make incompatible API changes,
MINOR version when you add functionality in a backwards-compatible manner, and
PATCH version when you make backwards-compatible bug fixes.

Este de preferat sa repari greselile nu sa le porti de la o versiune la alta. Puteau sa introduca oricand un sistem modular prin care sa se poate refolosii module, dar nu au facut-o.

1 Like

De notat că WordPress este un produs vechi de zece ani bazat pe un alt produs, și mai vechi (de vreo 14 ani).

2 Likes

Uiti ca au clienti enterprise, la care nu vii cu un “/v2/” si le zici “descurcati-va”. Cred ca e decizie de business mai mult decat de programare. Totusi au in echipa o groaza de oameni competenti…

3 Likes

M-am tot intrebat, daca tot se spune ca WordPress este prost, de ce nu apare un produs mai bun, eventual un fork al WP care sa fie bun si frumos ?

Din tribune pare foarte usor, este doar un soft de blog, practic fiecare framework MVC are in tutoriale un exemplu cu realizarea unui blog.

7 Likes

Mi-am adus aminte și de discuțiile de aici.

node.js - https://ghost.org
php - http://typo3.org
php - https://octobercms.com

WordPress este un produs sponsorizat si comercializat, inca se investeste destul de mult in marketing, nu sunt multe companii la nivelul celor de la Auttomatic care-si permit sa investeasca intr-un CMS.

6 Likes

sa inteleg ca pluginurile nu fac probleme deloc cand faci upgrade la workdpress

1 Like

orice indian care stie sa faca if/else/foreach poate scrie cod. asta nu-i programarem e bataie de joc. batie de joc fata de aia care chiar se pricep, bataie de joc fata de clienti si bataie de joc fata de limbajul de programare.
faptul ca merge nu inseamna ca-i ok. ca nu numai asta conteaza la un soft. orice programator caruia ii spui de wordpress o sa-l buseasca rasu.

4 Likes

Va rog nu dati Typo3 ca exemplu. In afara de cazul in care vreti sa expuneti produse cu adevarat proaste.

8 Likes

Daca cineva zice ca wordpress-ul e prost, as fi curios sa vad ce parere are de joomla.

6 Likes

@flavius: ca urmare a comentariilor de aici, ești invitat să vii cu argumente vis-a-vis de WordPress :smile:

PS: bine ai revenit!

1 Like

WP-ul a fost creat pt chestii minore… gen hai sa scriem texte pe net. cu ceva poze. nu e conceput pentru site-uri complexe cu trafic mare, etc. deci e un produs prost. cine sa indoieste sa fac el un youtoube cu wp :smile:

1 Like

Pentru mine, nu e un produs bun - e doar extrem de eficient pentru site-uri si aplicatii mici.

Iar “sa faci un youtube pe wp” cred ca e cel mai slab motiv sa nu il folosesti. Construieste tu un zgarie-nor cu o betoniera!

5 Likes