De la Litere la Calculatoare si tehnologia informatiei

Buna, recent am scris aici ca sunt student la litere dar care dupa studiaza front-end.
Acum deja sunt anul 1 la CTI si sunt un pic confuz, facultatea data ca si orice facultate necesita timp si munca enorma si nu stiu ce sa fac sa ma axez ma departe doar pe facultate sau sa-mi continui mini-journey pe front, pareri?
(inteleg ca e posibil sa le combin, dar cum le prioritizeaz)

1 Like

Pe sa termini facultatea.
Ai timp sa le faci pe toate.

1 Like

De la litere la CTI… probabil nu ai bazele unuia care s-a ocupat de asta inca din liceu. La facultate vei avea o gramada de proiecte in care va trebui sa folosesti un limbaj de programare, teoretic oricare, dar e putin probabil ca JavaScript sa fie o alegere buna. Incearca sa afli de la colegii din anii mai mari. Ma gandesc ca C# ar fi mai potrivit.

Eu nu-ti recomand sa continui cu front-end decat daca chiar ai timp.

3 Likes

Ideal e să începi cu ceva simplu, care nu creează confuzii.

Acum vreo 10 ani front end ul era simplu: html, css si JavaScript.

Între timp front end ul s-a făcut spaghetti, pentru că au apărut tot felul de librării si framework-uri, iar versiunile de JavaScript au evoluat permanent.
Plus Web APIs.

In concluzie e cam confuz front end ul să începi cu el.

Dacă vrei totuși să înveți front end, poți începe cu JavaScript, dar pornești din back end.
Node JS rulează pe JavaScript si atât.

Poți de-asemenea să te axezi pe robotică - Arduino sau Raspberry Pi.
Ambele folosesc un limbaj si nu sunt confuze pentru începători.

1 Like

Te ia de la 0.
Nu este nevoie sa fi terminat un liceu de mate info. Dar da, ajuta putin, prin prisma materiile de matematica, fizica si info(asta daca este facuta bine)

1 Like

Ce mi se pare misto la CTI e ca te plimba cate putin prin toate ramurile programarii. Nu te ajuta sa devii expert in nimic, dar iti face o idee despre toate pentru a le putea tu studia mai in detaliu pe viitor daca esti cu adevarat interesat.

E adevarat totusi ca exista in programa si anumite materii de electrotehnica, fizica si altele despre care nici profesorii respectivi care le predau nu inteleg ce cauta la acest profil. ( nu neaparat ca nu ar avea sens, ci sunt prezentate foarte sumar si fugitiv in cate 1 semestru pe ici colo )

Mi se pare ca la CTI e totul mult mai axat pe a iti deschide ochii cate putin in toate ramurile, in timp ce la mate-info am auzit ca e totul mai axat si concentrat intr-o singura directie.

Personal, e mult mai util sa intelegi in cei 4 ani cum functioneaza un calculator si tot procesul decat sa fii instruit spre web-development sau un domeniu specific si sa ai idee doar despre acel lucru.
Daca urmezi facultatea asta, ca si sfat as spune sa ai ochii deschisi spre tot ceea ce iti este predat si sa nu faci greseala pe care o fac foarte multi studenti si sa spui “la ce am eu nevoie de asta, ca eu o sa fiu web-developer”.

Problema e ca desi programa arata misto, nu mereu ai oportunitatea de a avea profesori 100% competenti, iar materii precum inteligenta artificiala ajung sa iti fie predate de oameni care inca au telefoane cu butoane.

Btw. La CTI termini cu titlul de inginer nu de programator, ceea ce pe viitor iti deschide usi spre mai multe domenii.

2 Likes

Angajeaza-te din anul 2 si vezi ce optiuni ai.
Frontend-ul e suprasaturat si interviurile sunt foarte dificile la inceput, tine total de noroc daca te angajeaza cineva sau nu la inceput.

Anul 2 este cel mai dificil
Mai degraba in anul 3 ca tot se face practica.

Plus ca sunt multe companii care ii cam resping pe aia din anul 2.

1 Like