De unde cumpărați componente electronice?

Parcă-parcă începe să mi se re-aprindă interesul pentru electronică, mai ales în contextul arduino & friends.

Problema este: ce opțiuni sunt pentru procurarea componentelor?

Pe vremea mea™ recuperam componente din TV-uri vechi, aparate de radio șamd. Dar motivele erau altele: nu se găseau componente, iar dacă se găseau, erau prea scumpe pentru veniturile unuia de 15 ani :smiley:

Până acum am tot luat de pe Aliexpress sau Bangood, dar cu termen de livrare de 1-2 luni… se cam duce tot cheful până ajunge coletul.

Și am zis să caut mai aproape de casă, deci am făcut un google custom search pentru magazine de electronice din RO (sau din zonă) dar sunt convins că mai sunt, deci dacă mai știți… le punem.

PS: am găsit niște prețuri la magazinele din RO și cu 2-30x mai mari decât pe aliexpress…

1 Like

Mergeam cu un prieten pe Maica Domnului. Este o strada din Bucuresti unde sunt magazine de electronica. Acum ceva timp, 2014-2015 era plina de ele.

Am luat o data de la Robofun si sunt cam printre cei mai scumpi. Un alt magazin online de care am auzit prin facultate este https://ro.farnell.com/. Mi se pare ca-i din UK, dar pe vremea aia, UK era in UE.

Cam astea sunt.

TME mari, serioși și nu (prea) vând chinezării. Ajunge livrarea in 2 zile lucrătoare. Cred că fac o zi transport de la sediu lor din Polonia (parca) in Romania, apoi ziua următoare curier national. Împachetează foarte bine, protejate la soc și în pungi antistatice (unde trebuie).

TME sunt in zona mai profesionala din câte îmi dau seama, cred că service-uri sunt publicul lor țintă, plus producători de serii medii/mari/cele am impresia (cu discounturi de volum), branduri mai de încredere, garanții etc. E ok pentru hobisti la diverse componente ieftine gen rezistori, relee, relee reed, IC 555, detector magnetic, Amp Op, tranzistori, condensatori etc. etc. (ai cantități minime la unele componente, dar nu ceva de speriat).

Sunt mai scumpi când chiar îți trebuie o chinezărie ieftina, gen cablu sau preț cât de jos la un Arduino sau ESP32 (ale lor parca nu sunt chiar chinezării ordinare, pe de altă parte).

Chinezării ieftine am luat de pe Ardushop.

Mouser și Farnell am văzut că au ad-uri pe la noi, dar nu am luat de la ei.

2 Likes

https://contactelectric.ro/

Sunt din Pitesti, au și magazin fizic. Acum vreo 5 ani am cumpărat câte ceva de pe acolo, prețurile erau rezonabile.

Farnell, Mouser, TME.

De la TME si Farnell poti comanda prin magazine mici din oras, de exemplu in Cluj ai Saimon, dar au comision. Probabil exista ceva de genul si in Constanta.

Am luat recent un microbit si pompe mici de apa de pe cleste.ro.

Anumite lucruri merita luate doar de pe aliexpress/ebay, e.g. ESP32-uri, unelte.

Și eu tot de la TME iau, am comandat o dată și de la Farnell, ok și ăia (doar că mi se par ceva mai scumpi).

Eu am mai luat componente electronice de la:

Aveti grija cu Farnell Romania.
Numerele de telefon sunt restrictionate de peste 2 ani.
La email raspund numai persoane dubioase, care spun exact aceleasi lucruri in continuu, parca ar fi roboti. Daca le ceri un alt numar de telefon, decat cele de pe pagina de contact, tot pe alea ti le dau.

La cea mai mica incurcatura facuta de Farnell privind adresa de livrare a coletului, s-a terminat. Firma de livrare nu o sa aiba cum sa-i contacteze. A patit-o un prieten.

1 Like