Debian vs Ubuntu: A Detailed Comparison

Debian a aparut in 1993, Ubuntu in 2004, la cerinte hardware Debian consuma mai putine resurse, 1 GHz CPU, 2 GB RAM, 10 GB Disk, fiind mai rapid decat Ubuntu, care consuma, 2 GHz CPU, 4 GB RAM, 25 GB Disk. Debian poate fi folosit cu hardware mai vechi. Ubuntu e bazat pe Debian.

Am folosit Debian si Knoppix in facultate, in 2006, o data invatat manager-ul de pachete dpkg, apt, se poate folosi in orice distributie bazata pe Debian.

Nu am vazut in Azure template de masina virtuala cu Debian dar cu Ubuntu are.

Acuma ma simt confortabil cu Kubuntu, care e Ubuntu cu KDE Plasma.

Sunt pe diverse grupuri de Linux, postarile sunt in mare intrebari cu ce distributie merge pe hardware mai vechi, postari cu neofetch, sau alte print screen-uri.

COMPARISON DEBIAN UBUNTU
Desktop Environment Multiple choices GNOME
Release Cycles and Support Unscheduled release every ~2 years. 5 years of LTS support Standard, scheduled release every 6 months. 5 years of LTS support. +5 extra years with Ubuntu Advantage
Origin Created in 1993. Original distro Created in 2004. Based on Debian
Software FOSS only FOSS and proprietary software
Run by The community A corporation (main) and the community
Old Hardware Support Supports 32-bit, has a lightweight desktop environment Doesn’t support 32-bit, doesn’t have a lightweight desktop environment.
Hardware Requirements 1 GHz CPU, 2 GB RAM, 10 GB Disk 2 GHz CPU, 4 GB RAM, 25 GB Disk
Performance Faster Fast
Installation More options, more configurations Easier for beginners, fewer options and configurations
Target group Experienced users Beginners
Community & Popularity Less popular, more dedicated community More popular, less dedicated community

Ubuntu are suport bun pentru jocuri, Steam, Proton si driverele la placa video.

In rest sunt cam acelasi lucru. Ubuntu Server mai stie cateva lucruri interesante pe care ar trebui sa le faci manual pe Debian.

Am instalat Debian 12 pe laptop, ceva mai multe configurari, sunt curios daca e mai rapid, am folosit KDE pentru UI, desi aveam mai multe optiuni pentru UI, sper ca KDE sa nu incetineasca masina.

Am intampinat aceasta problema dupa instalare:
https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=152483

In rest am instalat pe Debian, ce aveam in Kubuntu, Google Chrome, Visual Studio Code, .NET 7.

Incerc sa testez performanta ruland din Visual Studio Code, nopCommerce, e un proiect mare care consuma resurse:

Ubuntu e mult mai potrivit pentru medii enterprise.

Debian 12 nu are in repository mysql, mysql workbench, am inlocuit mysql cu mariadb si a mers sa rulez nopCommerce, tot il lauda lumea pe diverse grupuri ca consuma putine resurse, poate cu alt manager de ferestre nu cu KDE, am simtit o diferenta de performanta fata de Kubuntu nu foarte mare.

https://wiki.debian.org/DesktopEnvironment

Xfce is a lightweight desktop environment for various *NIX systems. Designed for productivity, it loads and executes applications quickly, while conserving system resources.

LXDE is designed to work well with computers on the low end of the performance spectrum such as older resource-constrained machines, new generation netbooks, and other small computers.

Asa arata meniul si in Debian 12, unde se selecteaza managerul de ferestre, eu am ales KDE, dar am inteles ca pot instala si dupa:

poti sa adaugi repo-ul si sa instalezi mysql-ul. sau poti oricand sa le compilezi pt debian :wink:

1 Like

De asta spun, Ubuntu a fost gandit de la inceput pentru zona de business si cam are in repository ce trebuie inclusiv partea de drivere proprietare. Probabil daca vrei Debian in acest segment va trebui sa cauti si sa faci singur niste lucruri. Acum Ubuntu are suport 10 ani pentru enterprise si pachete de servicii pro deci e ce trebuie.

Ex Debian developer here:

Daca chiar ai chestii de facut si nu vrei sa stai pe versiuni vechi: Ubuntu.
Daca chiar ai chestii de facut pe hardware mai nou: Ubuntu.
Daca nu ai ce face: Debian.

Si am o poveste amuzanta legata de Debian si Ubuntu. Am fost la Debconf prin 2014 si am ajuns cu cateva zile mai devreme ca sa mai ajut lumea la organizat. Mi-a picat fata ca pe serverele de streaming si pe calculatoarele din sala, desi eram la conferinta Debian, se rula Ubuntu.

3 Likes

LOL, pare foarte obiectiva treaba

Ubuntu este(sau era) bazat pe Debian :grin:

KDE vs GNOME vs ce mai e se punea problema din punct de vedere al performantei acum 15 ani.

In 2023 se mai plange lumea ca unul e prea lent?

Nu fa ce face popa, fa ce zice popa.

De asta folosesc Linux mi se pare mai rapid decat Windows, asa si unele managere de ferestre sau distributii sunt mai rapide. Am auzit de ArchLinux dar prefer distributiile bazate pe Debian sau Debian, Debian e o chestie de obisnuinta te obisnuiesti cu modul lui de lucru poate gresesc asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa foloseasca Debian.

Daca iei orice calculator din 2015 incoace nu cred ca exista absolut nici o diferenta (depinde de setari), nici macar la placa video Intel.

Asta daca ai un monitor normal la 60Hz/70Hz. Daca ai un monitor la 120-144Hz da e o diferenta enorma.

Eu n-as folosi altceva decat Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu… fiindca e singurul distro de desktop care include si power management la laptop-uri, adica pe procesoarele mai populare se comporta cat de cat corect cand il pui in stand-by. La restul e vai si amar.

Am zis sa ii dau Debian-ului o perioada de incercare ma lunga nu sa fiu asa radical, eu am un laptop dell inspiron din 2018, procesorul e mai slabut i3, are 8 GB RAM, si SSD, bateria e moarta asa ca nu imi fac probleme pentru baterie. Windows se misca sub orice critica la fel si Visual Studio.

Nu stiu daca stiti site-ul are un rank pentru fiecare distributie.

alea de la intel in 2015 erau o mizerie
:slight_smile:
Plus ca atunci erau probleme cu driverele.

1 Like

https://ubuntu.com//blog/ubuntu-at-debconf-2023

Pai da, de aia spuneam ca e bine sa nu iei orice laptop daca ai nevoie de Ubuntu, sigla aia de la Dell face diferenta. Astea au driverele care trebuie.

LE: Apropo de stabilitate… :sunglasses:

2 Likes

Am instalat cu tasksel toate managerele de ferestre disponibile pe Debian, Gnome de Debian nu arata ca cel de Ubuntu, imi place cum arata LXQt si ca performanta. Poti avea mai multe managere de ferestre pe Debian, si o selectezi pe cea dorita la login. E ca si cum ai mai multe distributii intr-una

sudo apt install tasksel