Depasire plafon TVA la PFA cu norma de venit

Bună ziua. Întrucât am găsit informații contradictorii în privința unor întrebări legate de PFA, aș vrea să-i rog pe aceia dintre voi care au fost într-o situație asemănătoare să mă ajute cu câteva nelămuriri.

Sunt PFA cu normă de venit, cod CAEN 6202. La ANAF am completat declarația 091 de înregistrare în scopuri de TVA pentru a putea factura în UE. Deocamdată am un singur client din UE pentru care facturez lunar servicii de consultanță, în euro. Munca prestată este remote și presupune documentație, prezentări, sesiuni video online. Atât eu, cât și clientul suntem înregistrați în VIES. Factura pe care o trimit clientului lunar nu conține TVA, dar menționez pe ea:

VAT value: Not taxable in Romania
Cota TVA: Neimpozabil în România

Nelămuririle mele au legătură cu următoarele plafoane:

  • Plafonul pentru trecerea de la neplătitor la plătitor de TVA este conform legii 300.000 lei (88.500 euro la cursul de la data aderării).
  • Plafonul pentru determinarea venitului net pe bază de norme vs sistem real este 483.100 lei (100.000 euro la cursul mediu anual din anul precedent).

Întrebările mele sunt următoarele:

  1. Pentru activitatea prestată cine ar trebui să plătească TVA, eu ca PFA prestator sau clientul beneficiar în țara unde este înregistrat? Clientul achiziționează un serviciu în scopul desfășurării activității sale, în mod normal el poate deduce această taxă. Se poate aplica taxarea inversă astfel încât să plătească clientul TVA în țara lui și eu să nu mai am treabă cu TVA în România?
  2. Dacă într-un an fiscal, facturile emise depășesc plafonul de 300.000 lei, sunt obligat să plătesc TVA? Chiar dacă se aplică taxarea inversă la TVA? Dacă s-ar aplica taxarea inversă, atunci plătește TVA beneficiarul, dar și eu pentru depășirea plafonului?
  3. Dacă în decembrie 2020 depășești plafonul și ajungi la 301.000 lei, din ianuarie 2021 devii plătitor de TVA. În anul 2021 plătești TVA chiar dacă în 2021 facturezi doar 200.000 lei?
  4. E mai rentabil să facturezi într-un an maxim 299.000 lei decât să treci de 300.000 lei deoarece după aceea începi să plătești 19% TVA? Practic, dacă devii plătitor de TVA și începi să plătești 19% TVA, va trebui să facturezi minim 370.000 lei ca să ajungi din nou la 299.000 lei. Este un calcul corect sau eronat?
  5. Dacă depășești plafonul de 483.100 lei se trece obligatoriu la sistem real? Dar până acolo este primul prag, cel de TVA, care adaugă o scădere a veniturilor de 19%? Fiind PFA cu normă de venit, nu ai ce deduce.

Vă mulțumesc. Poate mai sunt și alții care s-au lovit de problema aceasta legată de plafonul de TVA.

Din ce stiu, cand depasesti plafonul TVA platesti TVA-ul pe anul in curs, nu doar de anul urmator. Asa ca, daca castigi un euro peste limita vei da 19% statului instant

Platitor de tva eate un statut pe care il ai in facturile emise catre beneficiari romani. El deriva fin totalitatea operatiunilor pe care le desfasori, atat la nivel national, intracomunitar, ori international.

In cazul taxarii inverse pt clientii intracomunitari tu nu platesti tva, la fel nici ei. Ca sa fie libera circulatie a marfurilor ai serviciilor, principiu fundamental in UE.

3 Likes

In primul rand, felicitari, e o suma frumusica.

  1. Daca facturezi catre un PJ din alta tara, nu facturezi TVA. Daca facturezi un PF din tara ta sau UE, facturezi cu cota de TVA de unde e beneficiarul. Tu colectezi TVA si o versi mai departe, se regleaza apoi intre tari. Complicat ca dracu.
  2. Dupa ce depasesti plafonul Beneficiarul plateste TVA cu factura ta si tu il dai mai departe.
  3. Odata ce ai depasit plafonul platesti TVA si la un leu, nu mai conteaza cifra de afaceri.
  4. Teoretic nu conteaza ca tu incasezi si dai mai departe, beneficiarul isi deduce daca e PJ. Daca e PF are intr-adevar un cost mai mare.
  5. Da. Cifra de afaceri include si TVA-ul incasat.
1 Like

Multumesc pentru raspunsuri.

Ideea e ca eu ca PFA am convenit cu beneficiarul o suma lunara fixa, 5000 de euro. Eu facturez o persoana juridica, fara TVA. Eu inteleg ca el ca beneficiar adauga cota TVA din tara lui dar o si deduce, deci pentru beneficiar, costul este fix, atat cat am negociat prin contractul de prestari servicii.

O data ce trec de plafonul de 300.000 lei, la suma totala de pe factura care acum este 5000 de euro, voi adauga si TVA, deci factura va fi mult mai mare. Diferenta aceasta de pe factura va genera un cost mai mare pentru beneficiar? Sau va trebui sa platesc eu 19% din cei 5000 euro catre stat? O data ce depasesc plafonul, cine are un cost mai mare cu 19%?

Nimeni, pt ca facturezi intracomunitar.

Prea multe ingrijorari cand ecuatia e una simpla: tu fiind inregistrat in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare, plafonul de 300.000 lei nu se mai aplica, atat timp cat nu facturezi si in Romania. Deci trebuie ca acest PFA sa il folosesti doar in UE. Tu vei emite facturi fara TVA, cu mentiunea “VAT reverse charge will be applied” - regula general valabila in UE.

Singurul plafon pe care trebuie sa il urmaresti este cel de 100.000 EUR (care, apropo, nu se calculeaza la cursul mediu, ci la cursul ultimei zi de tranzactionare, adica 31 Decembrie).

2 Likes

Ca si concluzie. Eu ca PFA:

  1. Pentru clienti persoane juridice din UE, voi factura intotdeauna fara TVA, cu mentiunea “VAT reverse charge will be applied”. Acesti clienti vor declara si deduce ei TVA in tara lor.
  2. Daca nu fac achizitii intra-comunitare si daca nu fac facturi pentru clienti din Romania, plafonul de 300.000 lei nu se aplica in cazul meu.
  3. Am de completat doar: anual declaratia unica si lunar declaratia 390.
    Am inteles corect? Multumesc.
1 Like
  1. Consulta un contabil pentru a fi 100% sigur.
3 Likes

Întâlnirea cu contabilul va fi după 1 martie. Acum toți sunt ocupați cu finalul de lună :slight_smile:

Salut Marius.
Poti face referire la un document care specifica acest lucru?

Am sunat pana acum la ANAF si la un contabil si amandoi mi-au spus ca se aplica TVA-ul la depasirea plafonului.
“Schema” este sa specifici “VAT reverse charge” ?

Imi poti oferi mai multe detalii te rog?

Se aplica TVA, dar ce conteaza? Tu esti inregistrat in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomuntare, deci conform regulii “VAT reverse charge”, vei emite in continuare facturi fara TVA catre clientii straini din EU, atat timp cat si ei au un cod VAT valid in EU.

1 Like

Si acel TVA care se aplica nu trebuie platit de mine sau sa ma inregistrez ca platitor de TVA?

Multumesc.

Tu nu facturezi si nici nu platesti nici un TVA, insa la depasirea plafonului esti obligat sa te inregistrezi pt TVA. O hartie in plus care nu te afecteaza cu nimic, decat daca facturezi in tara ulterior.

Eu inteleg ca acel formular 091 te inscrie in ROI, adica esti inregistrat in scopuri de TVA in spatiul intra comunitar. Atata timp cat facturezi in UE catre persoane juridice care si ele sunt inregistrate in scopuri de TVA (verificabil in VIES), se aplica taxarea inversa si nu ai treaba cu acel TVA intra-comunitar. Daca totusi depasesti plafonul de 300.000 lei trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA si in Romania. In Romania datorezi TVA daca facturezi cu TVA si colectezi/deduci TVA. Daca continui sa facturezi doar intra-comunitar, nu se schimba nimic, adica nu platesti TVA in tara. Probabil mai trebuie vreo declaratie suplimentara. Aflu luni de la un contabil exact si revin si eu cu detalii.

Dupa depasirea plafonului de 300 mii lei, devii platitor de TVA si in Romania. Facturile intra comunitare se vor face tot fara TVA ca si pana la depasirea plafonului. Doar ca dupa ce devii platitor de TVA si in Romania, trebuie depuse suplimentar si declaratiile 300 si 394. Un contabil va usura enorm partea aceasta.

Salut si multumim de update.

Din cate am citit declaratia 394 o depui doar daca prestezi sau faci achizitii in Romania.
In cazul in care prestezi doar servicii pentru UE atunci ramane de depus doar 390 (care il depuneai si inainte) si 300 (cand depasesti plafonul de 300.000 lei).

Puteti confirma acest lucru?

Multumesc

Sunt si eu in cam aceeasi situatie, doar ca in cazul meu este vorba despre o companie din US.

Am vorbit cu un tip (contabil, but not sure) si mi-a zis ca dupa depasirea plafonului de 80k eur va trebui sa platesc 19% tva, chiar daca firma e din US.

Din cate stiam, nu se aplica niciun tva, chiar daca ai depasit pragul ala si trebuie doar sa te inregistrezi ca platitor de tva.

Salut,
Deci daca depasesti pragul si facturezi la o firma din afara tarii, doar te declari platitor de tva, dar profitul iti ramane la fel (nu platest tva-ul)?

1 Like

Dacă depășești pragul vei începe sa încasezi TVA, adică TVA-ul va apare pe factura ta și va trebui să îi dai statului. Nu e profitul tău. TVA-ul este a statului și asa este în toate țările civilizate, nu e vreo invenție locală.