Deschidere SRL in loc de PFA

Salutare,
Din cauza ultimilor modificari legislative mi-am facut niste calcule si cred ca trebuie sa trec la SRL.
Din 2019 pana in acum am functionat pe PFA fara batai de cap. Taiat facturi, depus on-line declaratie unica, platit taxe la timp si totul ok.
Acum ma vad nevoit sa trec pe SRL domeniu pe care nu prea il cunosc. O sa apelez la un contabil dar as dori si niste sfaturi de la voi sa nu ma duc la discutie ca mielul la taiat.

  1. Acum am principal CAEN 6202 cu secundare 01, 03, 09.Serviciile pe care le prestez sunt mai mult de consultanta de business in zona IT si mai putin de dev. Ce cod CAEN principal sa aleg? Din ce am vazut e o chichita in noua OUG referitoare la serv de consultanta.
  2. O sa ma angajez pe SRL ptr a beneficia de impozit mai mic, asigurare medicala, etc cu un salariu minim sau mediu (ce ma sfatuiti?). In afara de salariu cum scot banii in contul meu personal? :slight_smile: Stiu de dividende dar stiu de asemenea ca se dau trimestrial. De la T0 pana la sf primiului trimestru eu ce fac, ca banii din salariu clar nu imi ajung
  3. Oare gasesc un contabil care sa se ocupe de tot inclusiv de partea cu salariatul? SSM, ctr de munca, eventual tichete de masa pentru a mai salva din profit, etc, etc
  4. Ma bazez pe un venit minim de 4800E si maxim de 10kE lunar. SRL-ul e cea mai buna optiune sau mai sunt si altele. Nu ma intereseaza sa optimizez la sange profitul ci sa fie cat mai usor de gestionat asa cum e cu PFA-ul. As putea sa accept si un profit cu max 10% mai mic fata de un SRL dar sa nu am batai de cap.
    Va multumesc
2 Likes

Ai un buffer de bani de rezerva care te ajuta sa traiesti in alea 3 luni. Si apoi scoti dividende din care poti trai alte 3 luni. Si tot asa.

1 Like

Salut,
Intr-adevar ultimele modificari fiscale cam dau peste cap socotelile multor titulari de PFA. Nici varianta SRL nu mai e una foarte stralucita, dar in anumite situatii poate fi mai favorabila.

  1. In cazul tau, daca veniturile sunt din consultanta si decizi sa treci pe SRL atunci va trebui sa platesti impozit pe profit ( 16% ) ne mai avand optiunea de impozit pe venitul microintreprinderii ( 1% ).
    a) Trebuie analizate serviciile si incadrarea CAEN, in functie de contractele pe care le ai, poate se gaseste o portita undeva.
    b) Trebuie avut in vedere si faptul ca nu poti aplica sistemul de 1% la venituri, daca nu ai angajati. Fara angajati microintreprinderea e incadrata la impozit pe profit.

  2. Cota de 16% se aplica la diferenta dintre venituri si cheltuieli, prin urmare doar aici mai poti controla lucrurile. Sunt mai multe metode de a “scoate” bani, dividendele sunt prima varianta legala dar nu singura. Depinde de ce cheltuieli ai in mod curent si in functie de ce prognoze de venituri / cheltuieli ai in urmatoarea perioada, se identifica ce cheltuieli deductibile poti avea.

  3. Din experienta iti spun ca un contabil sa faca toate lucrurile pe care le-ai enumerat, greu vei gasi. De SSM rar se ocupa un contabil, dar poti externaliza cu usurinta. Cu celalalte te pot ajuta eu. Lucrez cu clienti care s-au aflat exact in situatia ta si le e mult mai usor de gestionat business-ul ca SRL. E o provocare pentru liberi profesionisti, dezvoltatori sau mici antreprenori sa renunte la PFA, dar putem gasi variante sa fie mai profitabil si sa ai mai putine batai de cap.

O zi cu spor!

PS: Daca mai ai intrebari, poti sa-mi scrii in privat si discutam concret acolo.

1 Like

Am mai vazut asta mentionat parca in ordonanta. Deci e posibil pana la urma sa nu ai nevoie de minim 1 angajat (urmand sa platesti impozit pe profit)?

Litera b) de mai jos instituie conditia “daca are cel putin un salariat”. Cei care nu o indeplinesc devin platitori de impozit pe profit. Mai sunt cateva criterii dar enunt mai jos doar cea legata de angajati.

La articolul 47, alineatele (1) și (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care
îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporţie de
peste 80% din veniturile totale;
b) are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3);

Exceptia de la art.48 alin. (3) e legata de societatile nou-infiintate si care au termen 30 de zile sa faca prima angajare.

9. La articolul 48, alineatele (3) și (31*) se modifică și va avea următorul cuprins:*
„(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe
veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 47
alin. (1) lit. d) și e) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului iar cea de la lit. b) în
termen de 30 zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.

(31) În sensul prezentului titlu, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit
legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă, perioada de
suspendare este mai mică de 30 zile și situația este înregistrată pentru prima dată în anul fiscalrespectiv. În caz contrar sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispozițiile art. 52 alin. (2).”

Iar art.52 alin.(2) clarifica lucrurile:
Art. 52 - Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor
în cursul anului
(2) În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplinește
condiția prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. b), aceasta datorează impozit pe profit începând cu
trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiție
… cu exceptia (3)…
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru o microîntreprindere cu un singur salariat,
al cărui raport de muncă încetează, condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. b) se consideră
ndeplinită dacă, în termen de 30 zile de la încetarea raportului de muncă, este angajat un nou salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

Prin urmare, nu e obligatoriu sa ai angajati pe firma dar vei plati impozit pe profit (16% ).
Microintreprinderea ramane doar cu cota de impozit de 1% doar daca va mai indeplini conditiile.

1 Like

Nu e totusi PFA in sistem real mai avantajos? Mai ales in cazul tau, unde nu vrei batai de cap.
La venitul pe care l-ai spus, impozitul s-ar invarti in jur la 15% (vreo 4300 EUR contributiile fixe si restul 10% din diferenta dupa plata contributiilor). Sa ma corecteze cineva daca gresesc.

Un Micro ar putea fi avantajos daca nu scoti toti banii din firma ma gandesc ci ii reinvestesti. Dar la cum e ANAF-ul la noi, mai ales in ultimii ani, nu m-as lega la cap cred.

1 Like
  1. Nu poti avea micro daca ai peste 20% facturi de consultanta, parca. Nu mai facturezi consultanta, facturezi “software”
  2. Economii. Ar trebui sa ai minim 6 luni de buffer. Daca nu, apuca-te sa strangi. N-are rost nimic mai mult de salariu minim, bani aruncati.
  3. Da. N-o sa vrei sa te complici cu tichete de masa, reducere pt IT si alte “facilitati”. Birocratia pe care o implica astea nu merita.
  4. Nu prea e. Poate PFA la real? Dar avantajele nu-s destule pt asta.
1 Like

PS: vezi ca poti s-o mai duci un an cu PFA-ul, te trece la real anul urmator dupa depasirea plaffonului.

2 Likes

E cu dus intors deocamdata treaba asta. OUG e ambiguu si pana nu apar normele de aplicare eu mai astept

E posibil, pardon, probabil sa se mai modifice de 3 ori pana la sfarsitul anului.

3 Likes