OpenAI le-a pus “foc la cur”, ca sa zic asa, tuturor.
Toti lucrau de mult la ele, dar nefiind nimic pe piata au tot amanat lansarea pana iese ceva spectacular de aratat.
Transformers (modelul de baza, care a fost copiat cu variatii mai mici sau mai mari de tot restul) a fost inventat de o echipa de la Google in 2016/2017. Google a dormit pe inventiile astea, toata echipa care a inventat transformers a plecat la diferite startupuri, si s-au trezit abia anul trecut cu Gemini.
Anthropic e formata din oamenii care au fost la OpenAI care cred ca OpenAI nu ia suficient de serios AI safety.
Nimeni nu se astepta ca ChatGPT sa fie asa de popular. Cand au vazut ce bine prinde, toata lumea s-a apucat sa faca si ei ceva de genul.
Dar creaarea unui soft/solutii ca si ChatGPT cat de greu vi se pare tehnic? Cu ce ati compara?
Cu un program folosit de NASA pentru spatial deployments? Cu o retea sociala precum e Facebook… ? Cu un joc precum GTA ? Cu crearea linux kernel ? Cu blockchain?
Mie mi se pare ft complicat, daca stau sa ma uit dintr-o parte. Adica si infrastructure/scalability wise, dar si algorithmic-wise.
provocarea pe care o vad ca ar face diferenta e accesul la datele de antrenament (in volum relevant).
oamenii se pot cumpara, infrastructura la fel… pana si cunostintele se pot invata cand le vezi in alta parte.
https://x.com/MIT_CSAIL/status/1850568537812717946
Linus Torvalds: fan of AI’s potential, but not its hype.
He says AI is currently 90% marketing and 10% reality, and in five years, we’ll see how useful it really is.
De ce sa traduci “mintea …” ci nu “minte …”? Am zis cumva “the” in față?
Eu un exemplu asa banal in care denota cat e de buggy Google Translate.
Introducing ChatGPT search:
https://openai.com/index/introducing-chatgpt-search/
Am testat ChatGPT search in aplicatia mobila de Android, si mi se pare interesant, seamana un pic cu motorul de cautare Bing, dar mai bun, cauta informatii online pe web cu referinte.
Discutia pe Hacker News:
Sunt curios cat de mult o sa dea in Google treaba asta.
Google deja a dat afara fostul responsabil de Search.
Daca nu stii ce faci Google e oribil acum.
Omul asta lucra la retele neuronale din 1943.
Plus putina istorie legata de AI si IBM: ( Nathaniel Rochester lucra cu Claude Shannon)
IBM shareholders began to pressure Thomas J. Watson Jr., the president of IBM, to explain why research dollars were being used for such “frivolous matters.” In addition, IBM’s marketing people had begun to notice that customers were frightened of the idea of “electronic brains” and “thinking machines”.[7] An internal report prepared around 1960 recommended that IBM end broad support for AI[6] and so the company ended its AI program and began to aggressively spread the message that “computers can only do what they were told.”[7]
Deci AI-ul de acum posibil putea sa existe si mai rapid si s-a lucrat serios la el acum peste 60 de ani, pur si simplu publicul nu era interesat de calculatoare care gandesc singure. Calculatoarele neuronale aveau un avantaj major cu tuburile, chiar daca tuburile se ardeau ele functionau corect in continuare.
Practic oamenii care au pus bazele calculatoarelor de azi puteau sa sara direct la inteligenta artificiala in contextul corect.