De ceva vreme încearcă un prieten să mă convingă pe mine şi alţi colegi să ne implicăm (ca mentori, dar nu numai) în CoderDojo.
Din ceea ce am auzit până acum, mi s-a părut o treabă faină, dar cum nu-i aur tot ce străluceşte am vrut să mai sap, înainte de da vreun commitment.
Sunteţi careva implicaţi sau mentori? - dacă “da”, care a fost până acum experianţa voastră?
Dacă nu sunteţi implicaţi, sunt deschis pentru păreri despre CoderDojo în sine, precum şi forţele invizibile din spate.
Am fost implicat ca mentor de la primul atelier CoderDojo din Romania (octombrie 2012), iar din 2013 pana acum cateva luni m-am ocupat si de organizarea CoderDojo Bucuresti Nord.
La primul atelier am mers motivat de un singur lucru: dupa ce era sa ratez meseria asta din cauza experientelor cu informatica pe care le-am avut in liceu, voiam sa le ofer celor mici si perspectiva mea. Apoi, am descoperit ca e o activitate cu beneficii pentru toata lumea implicata. Pe mine, in mod special, m-a ajutat foarte mult cu partea de soft skills: m-a scos din zona de comfort (sunt mult mai deschis si comunicativ), m-a ajutat sa imi simplific vocabularul tehnic atunci cand discut cu oameni care au alta experienta decat mine si am reevaluat cum abordez problemele.
Pe plan personal, m-a “antrenat” pentru relatia pe care o am cu copilul meu.
Apoi, am cunoscut multi copii foarte misto si e un sentiment tare placut sa stii ca ai contribuit la dezvoltarea lor si i-ai influentat. Am avut copii care nu pusesera mana pe o tastatura pana sa vina la noi si in doi ani deja ii invatau pe altii sau copii care aveau deja un joc (destul de complex) scos la 8 luni dupa ce au avut primul contact cu programarea.
Cel mai mult imi place conceptul, care lasa mana libera mentorilor sa ii ajute pe copii sa invete programare cum cred ei de cuviinta. Iar pentru copii conteaza foarte mult o activitate didactica de genul, total diferita de tehnicile cu care sunt obisnuiti la scoala.
Este in mod cert ceva ce nu regret ca am facut si pe care o sa il fac in continuare. Si incerc sa conving cat mai multa lume sa se implice.
Asta ca sa iti raspund la intrebarea din postare. Sfatul meu e sa te implici si, daca nu iti place, te poti retrage oricand. Desi eu cred ca o sa-ti placa.
Daca ai si alte intrebari, aici sunt. Daca maine ajungi la primul atelier, te poti intoarce aici sa ne povestesti cum a fost.
La primul atelier am mers motivat de un singur lucru: dupa ce era sa ratez meseria asta din cauza experientelor cu informatica pe care le-am avut in liceu, voiam sa le ofer celor mici si perspectiva mea.
Am început să mă implic şi până acum a fost o experienţă foarte faină, mai ales că sunt câţiva elevi care absorb informaţiile pe care le primesc ca buretele.
Cu ocazia asta aş avea şi următoare întrebare/dezbatere (deja postată anterior):
După primele ore m-am gândit că poate ar fi o idee să cumpăr nişte cursuri video, mai ales pentru cei care vor să înveţe programare web (aici nu am experienţă).
Crezi/cedeţi că ar fi o idee bună?
În caz că da, ce cursuri ai/aţi recomanda?
Exact asta am întrebat deja (înainte de a posta) pe unul dintre organizatori, iar din câte am înţeles nu este o opţiune.
Nu am aflat încă de ce, dar presupun că e din cauză că sunt entităţi separate filialele din oraşe diferite (atât ca şi organizare, cât şi ca finanţări/sponsorizări).
Problema e mai degraba ca nu sunt entitati. Mai exact, CoderDojo nu exista ca entitate juridica in Romania, asadar nu poate primi sponsorizari materiale.
Te referi că nu pot primi oficial sau nu pot primi deloc sponsorizări?
Întreb pentru că eu cunosc câteva filiale care au primit de la firme de IT (din acelaşi oraş) sponsorizări şi laptop-uri.
Am auzit că erau implicate nişte asociaţii, dar nu ştiam că prin ele se primesc sponsorizările.
Probabil de aceea mi-a spus organizatorul că nu e opţiune cu cont Udemy de la altă filială CoderDojo, pentru că de celelalte filiale se ocupă alte asociaţii.
Nu am apucat sa iti raspund legat de ce cursurile Udemy. Parerea mea personala e ca nu o sa mearga, pentru ca o sa le fie greu sa invete dupa tutoriale video. Poti sa le testezi nivelul de engagement individual, folosind alte platforme, putin mai gratuite. Daca vezi ca sunt copii foarte implicati si crezi ca merita, atunci le poti cumpara un curs de Udemy.
Iti recomand, in ordinea preferintelor mele, urmatoarele platforme: