Despre UPS-uri, Surge Protecter/Arrest și alte soluții de alimentare

Subscriu că o combinaţie UPS / SP este - din nefericire - o necesitate în România, graţie distribuţiei arhaice de curent. Nu ştiu de experienţa voastră, dar eu în general am avut parte de curent electric cu variaţii de tensiune mari şi dese… în urma acestor experienţe, am ajuns să folosesc şi eu surge protector.

Cel mai interesant exemplu ar fi o locuinţă unde nu-mi funcţiona deloc modemul (cei drept… mai gurmand la capitolul alimentare :slight_smile: ), din cauză că tensiunea pe faza respectivă era permanent sub pragul minim garantat în contract (dacă nu mă înşel, ±10% din valoarea nominală).

Despre acest gen de surge protector/arrest “bun la toate”, am citit multe review-uri negative (de pe Amazon etc.) cum că ar fi inferior celor dedicate… mai ales pe liniile de date protecţia ar fi una rudimentară.
Eu momentan folosesc următoarea combinaţie, la care am ajuns după mai multe review-uri citite:

  • Brennenstuhl Premium-Line - surge suppressor pentru alimentare - 28€ (ocazional la reducere 20€)
  • specificat pentru 30kA (raportat la cei 10kA de la modelul APC), ceea ce ar acoperi inclusiv majoritatea descărcărilor electrice indirecte (între 5-35kA; cele directe pot atinge >35kA dar sunt rare)
  • pe lânga protecţie are şi filtru de reţea! (filtrează zgomotul de pe reţeaua electrică, indus de către alte aparate/echipamente electronice sau electrocasnice); alternative fără filtru şi 13,5kA ajung sub 10€
  • Allnet ALL95100 TP Outdoor Power Surge pentru cablu de reţea (protecţie mult mai bună ca la APC)
  • Brennenstuhl 6P, RJ 11 & SP 4P Analog pentru linia telefonică (da! mai am aşa ceva… pentru fax :slight_smile: )

Menţionez că momentan nu folosesc UPS, în primul rând din cauza preţului ridicat pentru modele calitative, atât datorită motivelor deja enunţate de către @iamntz, precum şi datorită faptului că foarte puţine (doar cele f. scumpe) prezintă formă de undă (aproape) pur sinusoidală (lipsa căreia uzează în timp sursa calculatorului).

1 Like