Mi se pare păguboasă ideea asta de a face concesii unui bully cum e Rusia de ceva sute de ani. Cam ce buffer le-ar trebui rușilor să se simtă în siguranță?
Știți ce i-a zis Stalin atunci când Roosevelt l-a întrebat dacă se simte mândru că armata roșie a ajuns până la Berlin? A replicat sincer că alții au ajuns până la Paris.
Ideea lor de siguranță înseamnă întreg continentul euroasiatic, de la oceanul atlantic la oceanul pacific, cu o China comunistă controlată total de URSS (nu le-a reușit și au fost foarte frustrați pe tema asta) și US fix din cauza asta a ținut tare de Japonia, Coreea de sud și de Vietnam (nici lor nu le-a reușit aici), Hawaii și acele câteva insule din Pacific, pentru că știau de intențiile URSS viitoare (presupunând că nu se autofalimentează economic prin ideologia stupidă comunistă).
Mindsetul geopolitc rusesc e unul medieval, nu contează economia, oamenii, astea, contează strict pământul. Nu contează că se moare de foame pe un teritoriu, cât timp e al lor. Vezi transnistria, pseudo țara aia. Ei sunt chiar mândrii că îi țin pe ăia muritori de foame, arată ce cojones au ei dpdv militar.
Franța domină economic fostele colonii fără nici un glonț, Austria la fel fostele teritorii (câte bănci auistriece avem în RO, câte benzinării, câte firme de asigurări, câte firme din domeniul financiar?). Britanicii la fel, prin băncile lor, firmele lor. De americani nu mai zic, ei sunt singurii hibrizi, o fac și economic și militar.
Rușii nu știu din astea, ei știu doar pământ, să vadă steagul ăla înfipt în pământ, atât. La fel și Putin. Nu știu face economie și bunăstare, ei știu doar să ia un teritoriu și să-l sece de resurse. Asta e economia lor, ca-n evul mediu, cucerești, confiști/vinzi tot ce găsești, pleci mai departe.