DevForum's remoters corner

In anti-teza cu thread-ul legat de co-working space: sunt curios cine mai lucreaza remote de pe forum, de cat timp si cum este/a fost.

Eu, de prin 2007; n-am de gând să schimb ceva.

Cea mai mare problemă este să convingi colega de apartament că „desfă-mi te rog borcanul ăsta, că n-am destulă forță” este echivalent cu ascoate PC-ul din priză, a tăia cablul la internet sau, mai grav, a trage draperiile… :smiley:

2 Likes

Eu implinesc luna asta 5 ani de remote. Dupa ce am fost 8 ani in-house developer in diverse locuri. Nici acum nu ma impac cu tranzitia, dar e necesara in cazul meu, pt ca nu se poate sa ai si copil mic, sa lucrezi si in corporatie, etc. decat renuntand la calitate. Poate candva o sa revin la mai vechea mea pasiune de a lucra intr-un enterprise, pentru ca aduc mai multa valoare intr-un setup de acel fel.

Vreo 3 ani am avut un setup mai deosebit, lucram efectiv remote 3 zile pe saptamana, si alte 2 mergeam la birou in Cluj (stiu toate gropile si reasfaltarile de pe DN1 pe relatia Alba Iulia-Cluj). De 2 ani fac freelancing 100%. De jumatate de an am evadat din biroul de acasa, am inchiriat o casa unde am primit si studenti in practica, si ma simt si eu ca la un office adevarat.

Visez la o lume in care sa putem lucra remote si altceva decat mici proiecte outsourcing, pt ca acelea nu aduc plusvaloare societatii in care traim.

8 Likes

Eu fac ~ trei ani de cand m-am intors din Bucuresti.

Nu este imposibil, am lucrat pe proiecte relativ mari, cu impact si altele cu potential impact.

DA :joy:

Cand mai trec pe la HQs in Bucuresti, recunosc ca imi lipseste un pic interactiunea pe bune cu alte persoane (devs) insa in acelasi timp nu sunt sigur ca as putea sta la birou de dimineata pana seara.

Productivitatea in zona remote variaza: majoritatea timpului este peste cea dintr-un birou insa at the same time - riscul pentru burn out este mult mai mare pentru ca nu realizezi cat de mult te implici si cred ca lipsa colegilor limiteaza partea de venting si sharing the pain.

1 Like

Din 2004. Long, long time…

Mi-ar fi greu să mă întorc la sistemul clasic. Bine, nu fac mofturi dacă ajung să mor de foame :slight_smile:
Îmi lipsește însă socializarea, treaba s-a rupt mai ales dupa ce a aparut copilul.
Dacă nu ai un loc unde să te izolezi complet, e nasol. Gen buncăr, copiii sunt perseverenți când vine vorba să ajungă la tine. Eu nu am buncăr :slight_smile:
Când muncești remote trebuie să fii mult mai implicat însă ideal e să ai și putin noroc să dai peste clienți care să-ți asigure predictibilitate pe termen lung și foarte lung. Am trecut și prin perioada cu 4-5 proiecte mici simultane și acum nu mi se mai pare ”fun”.

1 Like

eu ma limtez la maxim doua (unul mic si unul mare) atlfel the huge number of context switches start to wreak havoc in the quality of my work.

Lucrat remote in diferite perioade 2000-2007, 2011-2013 si din acest an din luna Mai am inceput din nou remote/freelance. Am oscilat permanent intre cele doua; ca angajat e mai multa liniste dar mai putina libertate de miscare, ca si freelancer ma bucur de libertate deplina.

4 Likes

Cam cat dureaza un proiect in medie? si cum sunt perioadele dead, asta daca exista :slight_smile:

Cel mai scurt: vreo 5-10 minute, pentru care am luat 150€. A fost cel mai ciudat lucru, mai ales că îi spuneam clientului că nu pot să-i iau (atâția) bani pentru atâta lucru, iar el se ruga de mine să-mi dea banii (client vechi, cu care aveam câțiva ani buni de colaborări).

Cel mai lung: cred că am depășit un an, dar nu a fost prioritar, lucram între proiecte, în timpul liber etc. Și ăsta a fost ciudat; am ajuns la concluzia că a lucra fără un deadline real este o chestie nasoală și nu duce decât la muuuuultă procrastinare. Multă!

Astea au fost extremele.

În proiectele normale, lucrez între 40-50. Uneori am proiecte mici de 5-10 zile, foarte rar lucrez mai mult de două luni.

Perioade moarte n-am mai avut de prin 2010. Până anul ăsta, când am început să refuz proiecte; simțeam nevoia de pauză.

2 Likes

Acum lucrez in paralel pe doua proiecte “enterprise-ish” (timp derulare proiect minim 6 luni, probabil ca va fi un an), in ambele cazuri am fost cautat, nu am aplicat pentru un job anume. In general evit proiectele fixed price (set fix de features pe un anumit pret) unde in multe cazuri clientul nu stie ce anume vrea sa obtina.

Am avut la inceput o pauza de 1-2 luni dar am avut niste bani pusi deoparte asa ca nu am avut probleme. O sa vad pana la sfarsit de an cum decurg lucrurile.

3 Likes

Până acum vreo 6 luni gândeam fix invers, dar realitatea este că se fac mai mulți bani din proiecte ongoing pe perioadă mai lungă decât din chestii punctuale pe câte 500-1k euro.

Exceptând varianta aia cu 150 euro pe 10 minute cum a pățit @iamntz :)))

i.e. 900euro/ora @iamntz not bad, not bad at all :smiley:

3 Likes

Salut,

Dupa cativa ani buni petrecuti la birou cu alti colegi, am revenit la “remote alone” si eu. Am redus activitatea de la “mai multi” la “doar eu” pentru ca o vreme a trebuit sa stau pe tusa din cauza unor probleme personale + ca am ajuns la concluzia ca e mai putin stresant asa + posibil si mai profitabil…

Lucruri bune ca ma mai pot ocupa de probleme de acasa cand e nevoie (de genul du copilul la scoala, du copilul la doctor daca e bolnav, etc). Dar pe ansamblu sunt foarte implicat in proiecte (mai ales cand reincepi e nevoie sa dai tare pana intri in pita ca lumea).

Sunt curios cum percepeti voi implicarea in familie de la trecerea de la office la remote… Daca chiar a ajutat sau nu ? Pt ca daca esti remote cam esti tot timpul conectat, pe cand daca vii de la birou poti sa lasi deoparte toate problemele, desi teoretic timpul “liber” e mai putin.

Uitati si o perspectiva/strategie/discutie “profesionala”, din punctul de vedere al angajatorilor (pe care consider ca si developerii ar trebui sa o stie):

Poate omul se simtea dator de la alte proiecte la care nu a putut sa-ti plateasca chiar cat ar fi vrut, sau ca multumire pentru calitatea proiectelor anterioare (cum mai primesc unii, prin firme, bonusuri/sporuri de excelenta).

Ontopic:

Am auzit intr-o carte (carte citita de autor si vanduta ca audio book; gasiti numele in discutia cu ce-am invatat azi) ca pentru a maximiza sansele de succes, trebuie sa avem deadline-uri. Nu conteaza (atat de mult) daca atingem acele deadline-uri, cat conteaza sa le avem, pentru ca ne conditioneaza sa lucram mai eficient (sa procrastinam mai putin) spre a atinge acele deadline-uri.

Spre exemplu (de-aici sunt opinii personale), asta se poate realiza prin a avea un deadline “informativ” si unul “profesional”, cel profesional fiind cel oferit clientului, iar cel informativ fiind un best-case-scenario, pentru a procrastina mai putin (sau munci mai mult, in functie de situatie).
Deasemenea, deadline-ul informativ, putand fi incalcat, nu ar pune atata presiune pe developer in mod activ, ci ar pune mai multa presiune in mod pasiv (stress-free, cel putin partial), subconstientul gandindu-se mai mult cum sa rezolve problemele pana la deadline.

Prin simplul fapt ca ai setat un deadline, subconstientul incearca, in timpul liber, sa gaseasca strategii optime, sa rezolve probleme pe care le-ai putea intampina, pentru ca atunci cand incepi sa lucrezi, munca constienta sa presupuna cat mai putin efort constient (care foloseste mai multa energie decat efortul subconstient).

Mă îndoiesc că un filmuleț pe Youtube reprezintă punctul de vedere al angajatorilor.

1 Like

Asa cum am mentionat O PERSPECTIVA / DISCUTIE din punctul de vedere al angajatorilor. Mai sunt si altele, dar pe asta au ales-o cei de la Extra Credits (recomand canalul).

Nu este singura perspectiva/discutie din punctul de vedere al angajatorilor, dar asta nu inseamna ca nu merita vazuta/ascultata.

Ce încerc să spun este că dintr-un singur cuvânt ai generalizat.

Acel video este punctul de vedere al unui angajator. NU (dacă tot folosim caps) AL ANGAJATORILOR.

La fel cum și cartea Remote este punctul de vedere al unui angajator.

Pentru mine pot sa spun ca nu e o schimbare majora, am avut si la fostul loc de munca optiunea de a lucra remote cateva zile pe saptamana dar lucram de la birou mai tot timpul.

1 Like

Salutare,

Ma bate gandul sa trec de la office la remote, si sunt in cautare de oferte. Voi pe ce site-uri ati gasit de lucru ?
Sunt specializat pe .NET si JS, si am observat ca cererea este destul de mica ptr aria mea cunostiinte. Cele mai multe sunt pe PHP, Python si CMS-uri.

ok si cum faci cu copilul? ca eu nu pot sa verific un mail pe telefon daca e in preajma.

adica diferenta e faptul ca nu mai pierzi timpul pe drum pana si de la servici?

PS: damn, n-am vazut ca dezgrop trecutul.

1 Like