Dilema Studentului


(Damian Florescu) #1

Salutare. Sunt student in anul I la marketing la facultatea UBB din Cluj. Am terminat un curs de HTML/CSS iar dupa liceu iar de atunci pana in prezent am invatat sa dezvolt atat site-uri bazate ce cele mentionate (la CSS am adaugat si Bootstrap). Am invatat si wordpress unde inca experimentez ma mai ocup de un site de stiri la care sunt la it support si invat de acolo dar am si dezvoltat cu wordpress site-uri pentru prieteni, colegi cu teme cumparate de pe themeforest cu visual composer etc. Am adaugat chiar si woocoomerce la portofoliu. Nu sunt la nivelul in care sa cunosc fiecare chichita fara documentatie dar nici la nivel de incepator (din ce consider). Diploma de la cursul repsectiv nu imi ofera acreditare. Am mai realizat front-end pentru 2 aplicatii de mobil folosiind framework-uri precum ionic 2, AngularJS 2 (mi-am propus sa invat si angular 4 acum), Firebase cu AngularFire. Ideea este ca in prezent sunt fascinat de react-native si as face orice sa invat as si lucra pe gratis daca vrea sa ma invete cineva singur imi e dificil. Am un macbook pro din 2011 cu ssd si un upgrade de ram nu e el genial dar merge. Ideea este ca aici in Cluj am gasit la FastTrack IT cursuri de web development acreditate. Costa 1500 euro. Nu imi permit si o facultate si cursul in paralel iar facultatea imi pune piedica in a ma specializa pe asta prin faptul ca trebuie sa fac fata si acolo. Dilema studentului este. Daca imi prezint lucrari facute pe gratis pentru x si y si dau dovada de dorinta de invatare sa progresez liniar intr-o companie mai am nevoie de facultatea asta? Imi e draga tara si n-as pleca. Imi e draga facultatea doar pentru mediu nu pentru ce invat. Diploma aceea m-ar ajuta sa imi gasesc de munca pe web design mai mult decat facultatea si aptitudinile mele ? Daca invat sa dezvolt aplicatii in react-native si o duc la un nivel mediu in care ici colo mai dau cate o gafa am o sansa sa fiu junior app developer undeva? Am neaparata nevoie sa termin aceasta facultate? Va intreb fiindca prin ce vad pe internet toti cauta oameni cu studii superioare si ma simt un pic descurajat. PS: Daca cineva are nevoie de ajutor la proiecte si mai e dispus sa ma mai invete un trick doua lucrez pe gratis.


(Catalin Banu) #2

Long term e bine sa ai o facultate. Facultatile in general pot fi o conventie si nu stii cand te vei lovi de ea.

Decizia ta este mai degraba intre

  • vrei sa termini facultatea cu 10
  • vrei sa termini facultatea si sa ai si experienta

Esti in Cluj unde boom-ul din ultimul timp ofera job-uri si pentru juniori part time, atata timp cat acestia aduc valoare in echipa.


(Damian Florescu) #3

Nu o termin cu 10 indiferent de circumstante. Doar o termin. De asta am pus dilema respectiva.


(Alex Beleul) #4

Angajează-te și dă-i la deal cu cariera de programatores - atâția prieteni au făcut-o și treaba a fost brici pentru ei.

Dar încearcă să te ții și de facultate, cât de cât să-ți iei 5-ul - nu se uită nimeni veci la notele tale sau ce liceu ai terminat.

Sau dacă tot ești pe sistemul Bologna încearcă să te muți la info de la anul.


(Cătălin Nicolescu) #5

“Short term”: Abuzeaza de ordonarea propozitiilor si frazelor in paragrafe.
“Long term”: Daca nu esti interesat sa faci mai stiu eu ce cercetare stiintifica, nimanui nu ii pasa de nota sau de facultate. Si asta nu doar la noi in tara.

Ca sa “imprumut” putin de la Steve Ballmer: Cod, cod cod si iarasi cod.
As putea spune ca 80%+ din programatori sunt autodidacti, pentru ca e cam imposibil pentru un profesor sa le cunoasca pe toate, mai ales la rata cu care apare tehnologie noua in domeniul nostru


(Focus3 D) #6

Salut,
Sunt cursuri gratuite pe Udacity cu quiz si certificare nu e asa de importanta mai bine iti faci un cont github sau bitbucket unde iti depui portfolio de web apps unde arati ca stii workflow…

Javascript e acum foarte cerut (nodejs cu un framework backend si Angular React sau Vue front-end) si daca vrei linkuri ca sa inveti numai prin github cauta "awesome "