Dividende trimestriale SRL

Buna.

Infiintat de cateva luni un SRL si am discutat cu contabila distribuirea trimestriala a dividendelor.
Datorita naturii muncii (freelancing) facturile se emit dupa o luna si ajung sa se incaseze in unele cazuri chiar in luna urmatoare. Ma gandesc aici de exemplu la factura pe septembrie - pe care nu stiu daca o sa o incasez efectiv luna asta sau nu.

Distribuirea de dividende (unde as dori sa includ ca si castig si luna curenta, septembrie) o sa o fac pe lunile iulie - septembrie. O sa poate fi incluse toate facturile emise in perioada asta banuiesc. Daca distribuirea o pot face in octombrie (nici nu sunt sigur acum de asta, o sa vorbesc cu contabila) probabil atunci o sa am incasata si ultima factura si pot distribui efectiv sumele.

O zi buna !

Treaba asta cu dividende trimestriale vine cu birocratie suplimentara.

E mai simplu cu dividende o data pe an, in decembrie.

Birocratia pentru contabila, care e renumerata, da :-). Doar beneficii in rest pentru toti implicati - stat si beneficiear insa :slight_smile:

1 Like

Discutabil cat cade pe contabila. Responsabilitatea revine administratorului, daca nu se depune o declaratie sau ceva.

Cel mai bine te lamureste contabila, eu din cate stiu nu are treaba una cu alta.

Sa ai tu factura emisa spre client conform contractului in vigoare la data care trebuie etc… si pe urma faptul ca incasezi banii peste 5 luni e alta discutie, nu o sa poti scoate banii din firma doar in momentul in care incasezi.

Oarecum legat de intrebarea ta, este una clasica poate fi o firma pe profit dar in acelasi timp in faliment?

1 Like

Informatii de folos:

  • Q1 este format din ianuarie, februarie, martie
  • Dividendele incluse in bilantul trimestrial sunt pe baza a cand a fost creata/emisa factura, nu cand au fost primiti banii de la client

Exemplu

  • Incepi sa lucrezi pentru client in luna februarie, e.g. 7 februarie
  • Vine martie, e.g. 2 martie, creezi factura pentru munca pe februarie si o trimiti la client
  • Se apropie aprilie, deci se va termina Q1, deci vrei sa-ti scoti dividende (bilant interimar Q1)
  • Daca vrei sa-ti fie inclusi si banii pe luna martie, trebuie sa emiti factura in aceeasi luna, mai precis ultima zi din luna, e.g. 31 martie
  • Banii pe care poti sa tii scoti pe Q1 sunt pe baza celor 2 facturi (7 februarie + 31 martie).
  • Daca faceai factura in mod obisnuit, adica luna viitoare pentru luna anterioara (e.g. 1 Aprilie pentru luna martie), atunci ea intra in Q2 si nu puteai scoate banii la momentul respectiv, trebuia sa mai astepti inca 3 luni pana ce se termina Q2.
  • Deci ca recomandare daca scoti banii trimestrial si vrei sa-ti fie inclusa si ultima luna din trimestru, creezi factura in ultima zi din luna respectiva(Q1: martie, Q2: iunie, Q3: septembrie, Q4: decembrie)
  • Pentru ca in mod normal creezi/emiti factura la inceputul lunii viitoare pentru luna anterioara lucrata (e.g. pe data de 1-5 aprilie creezi factura pentru martie, 1-5 mai pentru aprilie, 1-5 iunie pentru mai, etc.), dar nu e batut in cuie, poti jongla cum ai tu nevoie
5 Likes

Da, are sens ce spui. Multumesc !