Django community in Romania

Salutare!

De curând am participat la conferința Django Europe care a avut loc in Spania, Vigo. In cele 6 zile de conferință am observat ca majoritatea participanților fac parte dintr-o comunitate Django in tara lor. Din România am fost doar eu si încă 2 persoane, iar acest lucru m-a făcut sa mă întreb daca in România exista vreo comunitate Django sau meetup-uri cu acest subiect. Daca da, mi-ar plăcea foarte mult sa aflu de ele si sa sa particip.

Totodata, la finalul conferinței au proiectat pe stage o harta colorată a Europei cu toate țările in care a avut loc aceasta conferință începând cu 2015, iar apoi au anunțat următoarea conferință care se va tine la Dublin.

Uitându-ma la acea harta am putut sa observ o linie clara care diferenția Europa de Vest si Est, si după 6 zile in care am auzit cuvinte precum; inclusion, diversity, equality, nu am putut sa mă abțin si m-am dus la organizatori sa întreb de ce in Europa de est nu se tine aceasta conferință. Mi-a plăcea sa existe aceasta conferință, precum si altele de acest gen (Python Europe), in tari precum România, Bulgaria, Grecia.

Bine, după experiența pe care am avut-o la Aeroport când m-am întors din Spania m-a făcut sa recalculez un pic, dar ideea rămâne :smiley:

In concluzie, daca știți de existența vreunei comunități Django in România sau daca exista cineva care vrea sa înceapă o asemenea comunitate, I’m in.

5 Likes

Misto ca ai fost.

Am vrut sa ajung si eu anul trecut, in Portugalia parca s-a ținut.
Am fost acum ceva ani inainte de Pandemie la DjangoCon in Italia. Foarte mișto comunitatea si cum este organizat ca proiect. “Ecosistemul” (Django-seo, i18n). Prezentările au fost super interesante.

Bănuiesc ca nu este așa raspindit in RO si in Europa de Est. Aici cred ca e mult focus pe Java si PHP frameworks. Plus ca mulți prefera Flask (si mai nou FastAPI).

Probabil este si greu de ținut interesul pentru o comunitate: întâlniri, prezentări, exemple concrete.

Era la un moment dat un grup de Python in București pe Meetup.com dar ne adunam cam putini oameni si la un moment dat a rămas suspendat. S-a vorbit doar tangențial de Django.

Am folosit ceva Django in ultimii ani in diverse proiecte mici sau ca API Backend + Angular.

E un framework matur si stabil cu un roadmap clar. Datorită acestui fapt a fost si cam greoi cu implementarea funcționalităților din python (async).

Si eu sunt interesat de subiectul asta.

2 Likes

In Romania nu sunt populare CMS-urile cu Python, majoritatea am inceput cu PHP si extrem de rar cineva a incercat si Django/Ruby on Rails.

2 Likes

Flask mi se pare mai usor decat Django, curba de invatare este mai mica, Django mi se pare mai complex, as putea sa spun overengineering, are niste facilitati Django pentru generare CRUD, dar ia mai mult timp sa il inveti.

Poti incerca creeaza sondaj(poll) pe devforum sa vezi cati oameni sunt interesati de un grup Django, apoi poti crea un grup online pe o platforma(Telegram, Whatsup, etc)

poll

• Django
0 participanți

Nu vreau sa te dezamagesc dar stiu personal doar o persoana care foloseste Django.

1 Like

Am folosit in trecut (acum multi ani) Django si Python drept backend… Sincer nu mi s-a parut ceva special. Parea sa fie un fel de PHP doar in Python

Personal nu as arunca 90-95% din performanta pentru a folosi Django si Python…

1 Like