După eșecul cu RT, Windows 10 revine pe ARM - de data asta prin emulator Win32

Microsoft împreună cu Qualcomm au anunțat că Windows 10 revine pe ARM, iar - spre deosebire de Windows RT - vor rula pe acesta și aplicații Win32[1], printr-un emulator.

În următorul video se prezintă cum Photoshop, Word și World of Tanks rulează sub Windows 10 - prin emulator - pe un Qualcomm Snapdragon 820 alături de 4GB RAM:

Primele device-uri (momentan este vorba doar de cele cu SoC Qualcomm) vor apărea anul viitor (să fie oare vorba și de Surface Phone?) și - cel mai probabil - această mișcare va crește suplimentar presiunea pe Intel.


[1] momentan vor fi suportate doar aplicații x86 pe 32 de biți, iar o dată cu creșterea performanței se preconizează că se va elimina și această limitare.

3 Likes

Eu sper să apară un telefon cu docking station ceva mai deștept:

  • pe telefon ai un procesor decent, care nu toacă baterie. Un ARM capabil să ruleze aplicații mobile și atât.
  • un docking station ce conține, printre altele: ram, cpu, video etc. Totul în afară de stocarea … principală să-i spunem.
  • această stocare va fi în telefon, fișierele vor fi accesibile mobil etc.

Da, sună ca un hdd extern, dar e ceva mai mult de atât: vei avea configs comune între mobil/desktop (mă rog, acolo unde se poate: conturi de mail, browser etc), aplicații universale (ceva în genul aplicațiilor universale de pe mac cocoa/carbon, unde în aceeași aplicație sunt, de fapt, împachetate două codebase-uri) etc.

Pe mine mă exasperează faptul că pentru a testa un laptop, de exemplu, trebuie să petrec jumătate de zi pentru a-mi instala uneltele și a le configura.

2 Likes

Qualcomm, deci nici o sansa pentru raspberry pi sau alte procesoare si la ce preturi au mai bine iei un procesor intel.

Ma rog, asa Microsoft intra frumos pe piata tabletelor si telefoanelor in business, dar cu emulatorul probabil un procesor intel este mai eficient in acelasi pret.