E posibil un bank run organizat

Mă uitam la un documentar despre FTX si mi- am amintit de noua lege cu incasarile limitate in numerar.

Acum nu zic ca ar fi o idee buna ci ca e un posibil pericol.

Dacă legea e incompletă deschide ușa la short la servicii bancare și un bank run organizat.

Teoretic nici o bancă din România nu va fi capabilă să ofere destul numerar încât să acopere un bank run fiindcă banii vor fi virtuali. (Nici nu mai trebuie imprimati, nu se așteaptă la așa ceva)

Dacă o bancă nu e capabilă să îți dea banii în cash faliment scrie pe ea fiindcă nu poate dovedi că are banii in realitate in conturi.

Și când te gândești că sunt cel puțin doi politicieni mai vocali care îndeamnă poporul să-și scoată tot cash-ul din bănci…

1 Like

Pai SVB a avut tot un bank run in Martie. Diferenta fata de crypto-land e ca guvernul/fed-ul au intervenit si au protejat depozitele peste limita FDIC, pe cand la cripto nu intervine nimeni.

Nu zic ca ar fi neaparat la fel in cazul unui faliment bancar in Romania/UE, dar e posibil. Totusi, ca sa evit eventuale batai de cap, eu nu mi-as tine depozite la banci obscure, si mai ales nu peste limita garantata de 100k €.

2 Likes

Da, dar guvernul român are visteria goală până în 2026 cel puțin. E exclusă orice fel de salvare, au intrat bine in fondurile de rezervă.

Nu cred că cineva rămâne fără bani, dar poate cauza multe probleme.

Ceea ce ma face sa ma gandesc daca mai e bine sa mai cumpar titluri de stat de la Ciolacu & company