E prea tarziu pentru a gasi acum un internship?

Buna!

Sunt student in anul 1 si incerc sa gasesc un internship in timpul verii. As vrea sa fac ceva vara pentru a invata mai multe lucruri si cred ca un internship m-ar putea invata multe. Nu conteaza orasul (cum majoritatea sunt remote), asa ca am aplicat in mai multe orase.

Problema mea este ca desi m-am pregatit singur si am proiecte personale, am invatat structuri de date, algoritmi si principii de OOP nu am gasit inca un internship. Desi am primit assessments de la unele firme si am facut acele assessments, iar rezolvarile mele treceau de 100% din teste, nu am auzit inca de la acele firme. Este posibil ca procesul lor de recrutare sa dureze mai mult sau e posibil sa fi fost ignorat de ei? Este putin descurajator.

Pana acum am cautat si aplicat la internships pe LinkedIn si StagiiPeBune si am mers la targul de cariere de la universitatea mea.

Aveti vreun sfat? Multumesc mult.

1 Like

prea tarziu pt ca esti in anul 1? dar de cand ai vrea, liceu? sincer mi se pare putin arogant sa te astepti la un intership in anul 1, nu e chiar asa cum articolele platite promoveaza, ca e usor de ca gasit un job in IT, nu e, si tu ca intership ai nevoie de montorat, putine companii isi permit sa aloce timpul unui senior, acum tot se gandesc la taieri de costuri, cat mai multe sarcini pt cat mai putini oameni.

Side note, da procesul de recrutare poate dura foarte mult, pt ca nu e o pozitie pt catre trebuie sa o ocupi ca s-a dai drumul la proiect, sau sa livrezi x si y, deci nu se grabeste nimeni, si sunt foarte risk averse.

4 Likes

Internship-ul te pregateste pentru job-urile de dupa facultate (sau din timpul ei). Si chiar functioneaza. Asa cum aplici la intership-uri si nu primesti raspuns o sa se intample si cand incerci sa obtii primul job.

Acum intr-o nota mai serioasa, tre sa inveti sa aplici si sa tot aplici. Cu cat inveti mai repede sa iei un NU sau un non-raspuns drept un ā€œba merci, ca nu are rost sa stau dupa voi atunciā€, cu atat ajungi mai rapid la urmatorul job/interviu/intership.

So da, mai ai timp. Berechet. Continua sa aplici si sa treci mai departe.

1 Like

Ti-as sugera sa nu te grabesti. O sa ai timp sa muncesti pana la pensie(vreo 40 si ceva de ani) :slight_smile:

Poti sa trimiti un mail si sa ii intrebi de statusul aplicari tale. Raspunsurile vor fi cam standard, dar macar stii ceva.

2 Likes

Intrebare: vrei sa fii SI platit pentru a invata?

de ce sa nu fie platit?
la noi toate internshipurile oferă 1300 euro net pentru o perioada de 6 luni

Internship-urile sunt platite in Romania

1 Like

Ca sa iti dau context, daca aplici la un internship o sa ai minim 500 de candidati pe un post.
Nu e greu de vazut ca o sa ia ceva timp sa filtrezi 500-1000 de candidati cand sunt maxim 2-3 oameni alocati pentru a face acest lucru.

Deci rabdare, in rest tine de noroc. Eu nu sunt convins ca o sa inveti foarte multe la un internship, dar e util.

Prin ā€œprea tarziuā€ ma refeream la faptul ca ne aflam acum in luna aprilie si nu stiu daca se mai cauta interni in perioada aceasta. Nu incerc sa fiu arogant, doar credeam ca e considerat normal sa ai un internship in primul an de facultate din discutile pe care le-am avut cu alte persoane.

Internship-urile incep la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie. Sa se termine cu sesiunea pe la facultati.

A subliniat bine Istvan, nu orice internship e un dar picat din cer primului care aplica ci e un loc pe care se bat 500 candidati si castiga doar cel care stie deja suficient ca sa produca din ziua 1. Pana sa ajungi acolo trebuie sa inveti , daca nu esti geniu. Sfatul meu e ca, din cauza ca esti in anul intai si nu ai experienta, sa faci practica vreo 2 veri apoi sa aplici pentru internship. Sau esti deja foarte bun, caz in care esti un castig pentru acest forum.

Salutare. Faza cu internshipul care e musai sa fie platit e in dezavantajul incepatorilor. Cadrul legal e o tampenie. Nu ai cum sa produci intr-o luna cat consumi (salariu plus taxe), nici macar daca esti genial cum zicea cineva mai sus. Esti prea la inceput.

Asta inseamna ca firma isi asuma o investitie, de care evident nu va beneficia, deoarece dupa 2-3 luni te reintorci la scoala, iar in vacanta viitoare vei merge la o alta firma sa iti deschizi alte perspective.

Eu am intrat in piata in 2003, nu erau joburi pe toate gardurile ca acuma. Aproape doua luni a durat sa primesc contract de munca pe salariul minim pe economie, si nu chiar erau siguri ca isi scot investitia in prima jumatate de an. Dar in alea doua luni am mers mereu, 8 ore, si am buchisit mizeria aia de visual studio code si documentatia aferenta creerii de aplicatii desktop. O mare pierdere de vreme, pt ca intuitia mea imi spunea ca Linux e ce trebuie sa fac, ala e viitorul. Si server-based, nu desktop. Asadar am renuntat la contractul pregatit si am gasit o mica firma de apartament care ā€œfacea site-uriā€. Aplicatii customizate pe LAMP stack, folosite in intranetul clientilor. Am semnat pe jumatate de norma, deci jumatate din salariul minim pe economie, care cateva luni mai tarziu a devenit norma intreaga. Evident eu mergeam 8h in fiecare zi. Arhitectul statea zilnic cu mine in afara proframului, s-a prins repede ca absorb, si a dat totul ca sa ma afuca la nivel. Dupa un an am plecat la Tm pe salariu triplu si evident return on investmentul lor a fost negativ. Dar pt ca anul ala am invatat cate 4h pe zi dupa cele 8h platite prost, am sclipit la interviu din cateva sute de candidati (m-au pus in cea mai grea echipa).

Cauta serios sa faci practica. Da, facultatea are nevoie de 2-3 saptamani la dosar. Tu du-te toate 3 lunile, gratis ā€” in pandemie ai costuri zero (nu tb abonament de autobuz, etc). Vino primul si pleaca ultimul, nu pierde vremea pe social media ā€” investești in tine, foloseste la maxim fiecare minut, fara totusi sa bati la cap mentorul mai des de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Invata procesele prin care o linie de cod ajunge in productie si neaparat TDD.

Bafta!

5 Likes

Mersi mult pentru sfat! Prin practica te referi sa lucrez individual, nu? Daca nu voi gasi un internship voi face asta si voi participa la hackathons/competitii cand se organizeaza acestea.

Prin practica ma refer la practica in firma daca poti, un fel de internship fara bani.

As merge si la un internship neplatit, ma intereseaza mai mult sa invat si sa fac ceva vara decat sa fiu platit.

Huh, ciudat. Eu am inceput in 2006. Am depus un CV joi la 12:00, la 15:00 mi-au raspuns sa ne intalnim vineri la interviu si luni am inceput.

E cu dus si intors aici, firmele pot face abuzuri, disloca locuri de munca, sau platit in plic si e intern, poate in IT ar functiona cat de cat pt ca conteaza cunostiintele pe proiect, dar in alte domenii nu cred, insa ce vrei tu cred ca exista, se cheama voluntariat sau practica.

1 Like

Internshipurile pot fi organizate oricand de companii, insa unele prefera vara, pentru ca atunci termina studentii, alte prefera mai devreme pentru ca stiu ca in timpul verii competitia e prea mare pentru studenti. Asa ca nu cred ca poti spune ca e prea tarziu.

Nu as merge la un internship neplatit. E win-win aici. In timpul internshipului vei construi ceva de obicei util pentru compania respectiva. Din experienta iti spun ce de obicei se face un tool intern, ceva de low risk, care nu e customer-facing. E munca care din punctul meu de vedere trebuie remunerata. Companiile nu fac internship de dragul educatiei, ci pentru ca vad in tine o resursa ieftina de munca pe urmatorii doi, trei ani. E mai ieftin sa angajezi 3 interni, decat 3 juniori cu 6 luni experienta care s-au prins cum e cu salariile.

1 Like

Nu e deloc tarziu, fiecare firma serioasa cauta studenti buni pentru a-i dezvolta in viitori angajati. In perioada asta au loc selectiile pentru practica de vara. De multe ori practica de vara se prelungeste cu un internship part time dupa 1 octombrie, daca firma te place.
Locatia conteaza deoarece firma se gandeste in perspectiva, nu doar la cele 3-6 luni cat stai tu acolo. Presupunand ca pandemia se termina anul asta, multe firme o sa doreasca sa aiba oamenii ā€œwithin commuting distanceā€. De exemplu, putine firme din Cluj cred ca ar fi dispuse sa ia studenti la internship din afara Clujului deoarece sunt destui studenti capabili in Cluj pentru internship-uri sau practica.
Faptul ca esti in anul 1 nu e in avantajul tau, dar nu inseamna ca n-ai sanse. Am avut la practica in trecut un elev de liceu, pentru ca mi-a placut atitudinea lui la interviu si am fost curios sa vad daca se descurca. Am avut si studenti din anul 1, dar prefer pe cei din anul 2 sau inainte de anul terminal. O firma de obicei urmareste sa isi formeze studenti cam cu 1, maxim 2 ani inainte sa termine, sa-i trieze prin programe de practica si internship iar cand termina facultatea au loc asigurat.
De obicei la practica de vara se acorda o bursa iar la internship salariu. E o diferenta, deoarece bursele pentru studenti nu-s taxabile, se pot acorda intr-o anumita limita din impozitul pe profit al firmei si nu pot fi mai mici decat salariul minim brut pe economie. O firma pe profit va prefera burse in locul unui salariu.

Sucees!

1 Like