Educatia intr-un startup software

In legatura cu un alt thread “Cat timp ne mai ocupam de programare?” si ca inaintam in varsta, ma gandeam la un Startup, sap pe internet caut idei dar parca nimica nu se potriveste, oricum comunitatile ca acestea in care informatia circula rapid ne fac sa descoperim lucruri noi si alte mod-uri, perspective decat cele cu care suntem indoctrinati ne deschid ochii spre noi orizonturi.

Nu stiu daca stiti resurse despre cum sa faci un startup software; eu gasisem curs platit de la pluralsight Best Practices for Software Startups, dar daca stiti si altele puteti sa le adaugati pe thread, sunt informatii care lipsesc cu desavarsire in limba romana pe internet iar in limba engleza am gasit putine de calitate.

Am incercat sa scriu si un articol pe blog despre Research & Developmet in Startups; poate exprimarea nu e foarte clara mai bine l-as fi scris in romana, engleza mea e departe de a fii perfecta dar din 2011 am fost nevoit sa lucrez cu clienti straini asa ca mi-am dezvoltat un fel de de exprimare romana-engleza.

Un site cu idei de startup IdeasWatch.
Un articol interesant cu sfaturi, greselii intr-un startup StartupMistakes.

Eu lucrez la un startup din UK care mai are finantare pentru 9 luni; de ce s-a ajuns in situatia asta ? Din lipsa de gandire strategica desi investitorii au bagat bani mai bine de 4 ani, startup-ul nu a reusit sa vanda si sa obtina profit. Probabil nu s-a mapat pe nevoile clientilor si s-a dezvoltat ceea ce a crezut CEO ca e nevoie si nu ceea ce clientii aveau nevoie.

Un serial interesant pentru entuziastii startup-urilor desi fantezist este Silicon Valley (2014– )

Blog:
Software Startups School

Grup facebook pentru knowledge sharing and collaboration despre Software Startups:
Software Startups School

Proiect pe IdeasWatch:
Sofware Startup Knowledge Sharing Project

Wow, ai respirat când ai scris textul de mai sus? Eu deja intrasem în transă deja :smiley: Sper că nu te superi că am formatat un pic textul.


Hai să-ți zic de ce cred eu că nu găsești informații bune despre acest subiect:

  • ce valoare crezi că poate aduce - într-o discuție despre start-up-uri - cineva care n-a avut niciodată un start-up?
  • ce ce au un start-up probabil nu au timp/chef să explice de ce au avut succes. În parte și pentru că…
  • nu există o rețetă de succes: Discourse ar fi trebuit să fie un eșec, doar venea după 20 ani de vbulletin și phpBB. La fel și Slack. Cine are nevoie de IRC în browser? iPod? Cine are nevoie de un player audio când există walkman (și ce mai exista în 2000)?
  • Presupunând totuși că există informații bune, nu se aplică la nivel global. Se aplică în Silicon Valley (chiar serialul menționat îți poate face o oarecare părere despre cum funcționează treaba. Nu uita că în România ai probleme - ca firmă - să găsești clienți direcți dispuși să plătească un preț corect (și/sau să nu menționeze și de vărul care îi face site-ul cu 100€). Succes să găsești un investitor dispus să plătească în ideea ta care va fi un eșec (vezi punctul anterior).

Hai să-ți spun ce cred și despre funding (am fost influențat foarte mult de cărțile 37 Signals, în special Getting Real). Întotdeauna vino cu bani de acasă. Întotdeauna. Pentru că atunci când lucrezi cu banii altuia nu îți pasă prea mult (dovada este firma la care lucrezi).

Vei cheltui banii pe lucruri de care nu ai nevoie. Aș băga mâna în foc că achizițiile făcute de firma aia se numără printre: laptop-uri scumpe, servere dedicate, mobilier scump, sediu ultra-central șamd. Nu mă înțelege greșit, am zis-o de nenumărate ori: „best tools money can buy”, dar să nu uităm că ești pe buget!

Presupunând că ai succes, toate deciziile administrative vor trece și pe la investitori (nu sunt foarte sigur cum funcționează, dar mă gândesc că cineva care îți dă câteva sute de mii/milioane va dori să aibe și un cuvânt de spus)

2 Likes

ce e un “start-up”?

Startup Company

Un fel de SRL (sau SA dacă primești fonduri) mai snob :smiley:

Un fel de firmă care încearcă să scoată pe piață un produs care în 99% din cazuri este inutil și nevandabil, dar care face treaba asta pe banii unor investitori.

Daca lumea ar lua in serios treaba asta si i-ar zice companie, afacere, business, probabil n-ar mai fi atatea failuri.

4 Likes

O serie de concepte care le-am gasit interesante in dezvoltarea unui startup in ordinea urmatoare:

  1. Product/market fit

@AdrianBasalic, @Bogdan_Ciubotariu m-a gandeam nu neaparat la un startup care sa consume banii unor investitori, pot sa il finantez din banii mei sau cu timpul meu, cheia este cum faci un produs care sa se vanda, cum validezi ideea, cum testezi piata ca are nevoie de produsul tau inainte sa investesti timp si banii.

Mie partea asta cu ideea de produs pe care să nu-l mai fi încercat nimeni până acum mi se pare extrem de grea. :smiley: Poate nu am eu suficientă imaginație, cine știe…

Și mai e o chestie în care cred destul de puternic - mi se pare foarte greu spre imposibil ca un Gigel din România să poată concepe un produs/o aplicație pentru piețele vestice, în special US. Nu trăim în aceeași lume cu ei, nu avem aceleași nevoi și vedem lucrurile altfel. Șansele ca un astfel de proiect să meargă sunt strict legate de noroc chior.

Intr-adevar ai dreptate nu poti dezvolta software pentru o piata care nu o cunosti, un articol care mi-a placut, l-am gasit intr-un link postat de @iamntz :

What’s Your Problem? Build software for yourself

Faci ceva ce iti acopera tie sau cuiva apropiat o nevoie, dupa care mai muncesti la adaptarea pentru piata internationala sau specifica unei zone.

Nevoile sunt in general aceleasi peste tot, cu particularitatile aferente.

2 Likes

Mi-am petrecut astazi cateva ore la un prototip, Sambata gasisem o aplicatie care exporta ca XML SMS-urile pentru Android, eu primesc mesaje cand scot banii de pe card, am facut o mica aplicatie web care parseaza XML-ul cu SMS-uri si le-am introdus intr-o baza de date, am facut un raport cu cat cheltuiesc zilnic, ma gandeam si la un burnout chart ca cel din agile si alte diverse chart-uri, poti pune label in functie de locatie de unde ai scos astfel poti afla cat ai cheltuit la autoservire, mancare.

Ma gandeam sa pun proiectul pe github si sa il public in cloud la AppHarbor, dar am o dilema legata de connectionstring la baza de date, nu vreau sa aiba oricine acces la datele mele financiare, o alta alternativa este sa fac un repository private de 7$, ce nu este mult doar ca trebuie sa imi aduc aminte constant sa il platesc. Aplicatia este web iar deploy se face direct din github.

O limitare a acestei aplicatii este ca e dependenta de Banca, fiecare banca iti trimite SMS in alt format cand scoti banii, la acest card nu am internet banking se poate ca anumite servicii de internet banking sa permita export in CSV, si apoi sa faci import in aplicatia de analiza financiara.

M-a gandeam si la un serviciu android care sa trimita mesajele SMS automat la un serviciu REST, mi-am dorit sa vad ceva rapid functional si in loc sa scriu cod sa acopere toate aceste aspecte asa ca am folosit tool-ul third part pe Android.

Scopul acestei aplicatii web este sa descopere gaurile in buget, monitorizarea si optimizarea lui.

Sillicon Valley(2014) … serios ? Mai bine uitati-va la Shark Tank, este si versiune canadiana pentru cei interesati

@adavidoaiei daca te ajuta, ai private git repository gratuit la bitbucket

2 Likes

thanks pentru bitbucket, ma jucasem cu el, importasem repositories de pe github.com, dar nu stiam ca poti avea repositories private unlimited, singura limita este de 5 users pentru free, ceea ce e mai mult decat rezonabil, si din optiuni am vazut ca AppHarbor cloud are optiune de legare la bitbucket, thanks inca odata, legat de film o sa ma uit cand am timp orice informatie de calitate este bine venita.

In legatura cu ce zicea @AdrianBasalic

Faci ceva ce iti acopera tie sau cuiva apropiat o nevoie, dupa care mai muncesti la adaptarea pentru piata internationala sau specifica unei zone.

Nevoile sunt in general aceleasi peste tot, cu particularitatile aferente.

Am gasit ceva in engleza intr-un curs pentru startup-uri:

Project - Log Problems you Encounter in Life

Writeup:

For two weeks, keep a log of all the things that seem to be missing and all the problems you encounter in life.

Notes:

Use a platform that allows you to easily add to the log on your phone. You want to be able to pull out your phone and jot something down quickly whenever you notice something missing or problematic.

This reading is helpful for context: How to Get Startup Ideas.

As PG suggests, turn off all of your other filters, including whether the thing that’s missing could be a startup idea. Also don’t worry about whether the problems you encounter are too trivial. The idea is to get this background process running, and get you in the habit of noticing more potential startup ideas.

Cursul il puteti gasi la urmatoarea adresa si e free
Startup Class

Cursul ce poate fi găsit la adresa respectivă a fost postat și pe forum acum ceva timp:

http://devforum.ro/t/how-to-start-a-startup/747

Uneori prefer sa citesc si evit tutorialele video, my bad, ma m-ai uit la prezentarile ca cea de aseara Microsoft, mi-e mai usor sa filtrez informatia utila de cea inutila cand citesc.

Am gasit un pachet de cursuri pt antreprenori de Scott Britton in valoare de cica 800$ la oferta, gratis: