Endpoints (Romania)

Pe cand o sa avem si noi ceva de genul asta? Cu informatii publice, actualizate. Imaginati-va cate se pot face (web si aplicatii mobil) avand acces in timp real la informatii despre trenuri, autobuze, cutremure, evenimente si altele…

http://docs.apis.is/

3 Likes

Mai avem mult pana acolo :frowning:

1 Like

Majoritatea nu merg.

1 Like

Foarte fain conceptul, imi place :heart_eyes:

Va inteleg pe tot de aici…ar fi frumos asa ceva si s-ar dezvolta multe aplicatii utile…DAR…avem o problema majora in Romania si care prea curand nu o sa se rezolve: Teoria “nu bate” cu Realitatea.
Nu ma credeti?..luati de exemplu transporturile de orice fel…daca pe tabele/program/afisaj/bonul care iti spune cand ajunge taxiul/etc. si vedeti in ce fel deviaza Teoria (si implicit ce ar contine API-urile) cu Realitatea. De aceea chiar daca am avea aceste chestii, nu ti-ar veni sa faci nimic cu ele ca te injura lumea ulterior spunand ca aplicatia ta nu este precisa/utila.
Concluzie: Inca traim in tara lui Papura Voda, in care oricine e “Director” pe bucata lui de job si toata lumea “Se Descurca”…Problema nu este nivelul de technologies ci nivelul de “Educatie Civica si de Comportament in Societate”…de la Sofer de Taxi, la Pasager de Tren is pana la Dorel care repara strada in timpul orelor de varf.

2 Likes

Si totusi, cum reusesc anumite companii sa aiba tracking intr-un mod care functioneaza cel putin 60% din timp? Aici ma gandesc la firmele de curierat, care respecta intervalul orar (chit ca e un interval mai mare). Sau Uber, care rareori trece peste timpul estimat pe care ti-l dau? Nu s-ar putea extinde si la alte aspecte?

În România problema nu e că nu e posibil să automatizăm o grămadă de lucruri să meargă și dacă lui Dorel nu îi pasă, ci problema e că directorii nu văd utilitatea acestor inovații tehnologice.
Iar dacă le vine în cap să implementeze ceva mai mult ca sigur o să fie ceva făcut pe jumătate.

E foarte greu să găsești echipe care să lucreze corect la hardware + software + mentenanță și nici o parte să nu frece menta sau să fie idiot în partea mare a zilei. Nici măcar nu salariile sunt de vină ci dacă angajezi tineri ei se vor juca pokemon sau vor da swipe în tinder pe telefon în timpul programului. Dacă angajezi oameni cu experiență dai de Dorel care știe deja totul cum trebuie făcut, nu va citi el documentații de sute de pagini, e prea bătrân să mai învețe ceva și o să ai o infrastructură de nu va mai ști nimeni cum trebuie întreținută. Merge ceva greoi până expiră garanția și după e praf și pulbere.

În România, în special la stat dăm de oameni cu facultate care au făcut facultate doar să nu facă nimic la job. Sunt inteligenți dar fac doar minimul necesar să nu fie dați afară. Nimerești 2-3 de ăștia și pot distruge orice vor să facă cei de sus prin indiferență.

În schimb în Japonia nu există dorel, există oameni cu experiență care respectă standarde la strictețe, iar dacă cineva mai tânăr nu lucrează un minut în programul de lucru își mai ia și o bătaie înainte să fie dat afară.

În Islanda e pur și simplu nivelul de trai mai ridicat, au mai mulți bani, învață în condiții mai bune, învață lucruri mai relevante și se mai strâng câteva sute de oameni care să zică că ne trebuie asta și asta. În România și de îi întrebi pe copii o să zică nu știu, nu îmi pasă.

5 Likes

Foarte bine spus Isti…si ca sa răspund si concret la postul Irinei firmele de curierat au asa ceva pentru ca ele au implementat si tot ele beneficiază de asa ceva dar numai la 60% eficientă. De ce?.. a răspuns tot Isti: "job pe jumătate facut…tehnologie(poate buna poate nu chiar) utilizată de mulți care își dac treaba doar suficient cat sa nu fie dați afara"
Cat despre Uber…aceeași poveste: tehnologie implementată bine însă sunt mai eficienti pentru ca Banii sunt in imediata apropiere (a lua un client == ÎNCASĂRI) si atunci nu ne mai lovim de problema de sus (leneveala la munca).

@IrinaU Uber are 2000+ ingineri, de un calibru destul de ridicat. Firma care face softul pentru firmele de curierat, sigur n-o sa aiba atatia oameni, si probabil nici n-o sa fie de acelasi calibru. Output-ul este proportional.

2 Likes