EU Artificial Intelligence Act

Ce parere aveti de noua legislatie pusa in vigoare de Consiliul European?

Aparent sistemele de inteligenta artificiala vor fi clasificate in urmatoarele categorii si tratate ca atare:

• Unacceptable risk (facial recognition, human behavior manipulation, social scoring)
  • High-risk (definit destul de vag ca sisteme ce ar putea afecta drepturile fundamentale ale omului)
  • General-purpose AI (sunt vizate sistem AI ca chatgpt, claude, mixtral etc. si trebuie transparentizat modul lor de functionare; tot ce depaseste 10^25 FLOPS pt training trebuie aprobat - modelele actuale din ce am cautat sunt undeva pe la 10^23)
  • Limited risk (gen AIs, dar open source nu sunt regulated)
  • Minimal Risk (video games, spam filters).

Lasand la o parte exceptiile evidente de domeniu militar, interesanta este o exceptie pentru social scoring care, de baza este interzis: “lawful evaluation practices of natural persons that are carried out for a specific purpose in accordance with Union and national law”
Acum, logic primul gand e ca e lasata o portita pentru anumite cazuri acceptabile cum ar fi scoringul firmelor de asigurari.

Credeti ca va fi vreun fel de impact in domeniul angajarilor umane? Va opri astfel de legislatii disparitia unor posturi (ex: callcentere, QAs etc.)

Sa luam exemplul cu callcenter.

Deja cam pe oriunde suni esti intampinat de un robot. Nu inseamna ca nu sunt pline call centerurile de angajati.

Diferenta in viitor este ca robotii o sa fie mai inteligenti. Poate nu o sa ai la fel de multi oameni in callcenter, dar cand vei vorbi cu roboti toata ziua sunt destul de sigur ca ai apasa pe “vorbeste cu un om acum pentru doar 10.99”. Nu stiu pe cine am auzit, dar interactiunea umana va fi produsul premium pe viitor. Si tind sa fiu de acord.

1 Like

cred ca nu ai inteles exact sensul legii europene, care are in vedere protejarea drepturilor fundamentale din acest spatiu si nu cu cine interactionam folosind servicii, acestea fiind in viitor exclusiv digitizate

Impactul AI-ului va fi unul foarte mare, dar eu nu cred ca se aplica uniform in UE. Plus tot ce tine de serviciile secrete sunt use-case-uri militarizate, poate politia nu va apasa pe un buton ca sa afle cam pe unde esti pe baza imaginilor de pe camere, dar daca intervine SRI-ul da, ei vor intreba pe chatgpt intern “Fa o lista cu 10 cei mai probabili teroristi/activisti din zona X in ordine descrescatoare si ultima locatie”

Eu refuz sa citesc pagini de wikipedia legate de legi si subiecte asa complexe, nu stiu cine a scris pagina cu ce intentie si cati au modificat-o. Azi scrii ceva, altcineva o modifica.

1 Like