Exemple de utilizare a AI în UI?

Sunt curios dacă există site-uri sau aplicații (web de preferat) care folosesc AI în user interface pentru a:

  • îmbunătăți experiența utilizatorului
  • îmbunătăți produsul

Nu mă refer la chat bots, ci la unelte de analiză a felului cum utilizatorii folosesc aplicația/site-ului.

Un prim exemplu este gmail, care după ce trimiți regulat niște email-uri învață cui scrii de obicei si unele expresii pe care le folosești (ex: forma de salut).

Ce alte cazuri mai cunoașteți?

1 Like

Oriunde vezi sugestii algoritmul o sa fie K-Nearest neighbors, un algoritm care sta la baza oricarui sistem cu machine learning.

De exemplu daca cauti pe booking un tip de cazare sau daca ai mai rezervat in trecut o sa iti sugereze cazari asemanatoare.

Daca esti logat pe emag si te uiti la anumite produse/le adaugi la cos, o sa iti trimita email daca pretul unui produs asemanator a scazut.

1 Like

Aplicatia de poze la Iphone parca are ceva machine learning pe acolo. Iti clasifica pozele, le sorteaza dupa persoane, asta daca gaseste fete, iti face colaje etc :slight_smile:

1 Like

Nu știu dacă m-am exprimat corect și nici exemplul dat de mine nu e prea grozav.
Mă gândeam la îmbunătățirea vizuală a interfeței cu ajutorul AI.
Că trimite email-uri cu recomandări nu prea îmbunătățește interfața site-ului.

Interesant ar fi sincronizarea afișării conținutului cu stilul de browsing al utilizatorilor, de exemplu.
Mă gândesc că în general utilizatorii se adaptează la interfața site-ului, si nu invers.
De exemplu listele sunt lăsate la aprecierea utilizatorilor cum să fie afișate (listă sau grid).

Asta suna a un fel de lista de produse recent vizualizate, sau cele mai vizualizate, sau cele mai “favorite” produse. Toate astea se bazeaza pe actiunile tuturor userilor, poate fi facut si individual, dar nu e nimic AI in asta :crazy_face:
Ce inteleg eu (sau e doar o idee), ca websiteul respectiv sa aibe acces la istoricul cautarilor, si sa afiseze produsele in functie de niste cuvinte cheie cautate pe google de exemplu care initial n-au nici o legatura cu siteul respectiv, dar cand acesta e accesat, sa se “matchuiasca” cu cautarile userului

Mă refeream mai degrabă la folosirea AI pentru a realiza layout-ul, nu pentru a ajusta conținutul.
Sunt site-uri care au un dropdown de unde alegi cum să fie afișate rezultatele (listă sau grid).
Layout-ul e un exemplu, dar se poate aplica si la efectele speciale (viteza de scroll, durata efectelor, etc).

2 Likes

Ceva cel mai aproape de AI si UI e asta https://uizard.io/

Ce vrei tu nu cred ca exista pt. ca nu prea are treaba. UI nu e stiinta exacta si n-ai sa gasesti un tool care sa iti spuna ca daca faci un buton verde o sa mearga mai bine decat rosu. Plus ca relevanta la astfel de chestii e valabila cu trafic urias, gen milioane de afisari pe luna.

Chiar si daca “alimentezi” un tool cu o gramada de teste A/B sau multi-variate, n-ai sa ajungi la nici o concluzie. Conversia unui utilizator are mai multi factori la baza, care nu sunt dependenti.

Iti arat banner facut in paint la misto cu scris de mana cu pencil tool care converteste mai bine decat ceva “pro” creat de mine. Motivul e ca iese in evidenta si nu se pierde in “zgomotul” paginii. E ala un UI mai bun?

Tu cauti acum un robot UX, ar fi frumos sa existe asta. Lumea se chinuie din 2005 cu tooluri gen Macaw (creeza site fara cod) si nici pana acum nu au ajuns la perfectie, d-apoi la ceva care implica si arta in spate.

Asa daca te intereseaza domeniul si care UI converteste mai bine (in anumite contexte), sunt destule teste facute de Jakub Linowski pe GoodUI.org.

1 Like

Există câteva motoare generatoare de scheme compoziționale, dar nu pentru utilizatorii mici și mijlocii. Toate sunt folosite ca unelte particulare în cadrul mega-corporațiilor, cu excepția Project Phoebe (care e un proiect cu sursă deschisă) ce a încercat să exploreze ideea de design mutativ, dar e inactiv de ani buni de zile. Vox Media practică astfel de soluții, Flipboard la fel, Netflix pentru conținut, Adobe a lucrat la un momentdat la așa ceva, și există o introducere sumară de la O’Reilly cu privire la UX&UI. În orice caz, n-are sens pentru dezvoltatorii obișnuiți pentru că ei nu se întâlnesc cu situații excepționale și nici nu dețin un volum de conținut de ordinul milioanelor de elemente. Majoritatea incertitudinilor și predicțiilor se rezumă la testare A/B cu Optimizely, conform datelor colectate din FullStory sau pentru prototipuri nelansate se face testare cantitativă pentru măsurarea exactă și determinarea celui mai profitabil design.

1 Like

Uite o idee unde un AI tâmpițel ar fi putut fi folosit:

  • netflix permite până la 5 conturi utilizatori.
  • un device accesează același user de fecare dată.
  • eh, AI-ul ăla ar putea să zică „dacă pe acest device este același user de fiecare dată, hai să nu-l mai punem de fiecare dată să aleagă user când pornește aplicația”.

Nu a fost să fie :smiley:

5 Likes

Poate te referi la generatoare de cod ?
https://teleporthq.io

1 Like

Ma gandeam la un moment dat sa fac pentru un site un sistem prin care sectiunile de pe index sa fie incarcate dinamic si oarecum aleatoriu. In acelasi timp, sa monitorizez interactiunea utilizatorilor cu fiecare sectiune (click-uri, timpul in view a sectiunii, time on page, bounce rate).
Nu m-am gandit la un AI, ci pur si simplu la colectarea de date si la prioritizarea sectiunilor ce au cifre mai bune. Insa si un sistem cu AI ar face cam acelasi lucru.

Ar merge aplicat sistemul pe un site cu mult trafic si trafic constant pentru a vedea rezultatele, apoi scris un articol pe baza acestui studiu de UI/UX. :smiley:

Daca fac ceva intre timp ma intorc si postez!

1 Like

Ceva predictie ar merge.

acum ceva vreme am dezvoltat un tool de a/b testing care ruleaza peste DOM-ul site-ului si care a ajuns sa fie pus pe 1000+ de site-uri de diverse marimi. nu vreau sa-ti spun cate exceptii a trebuit sa tratez manual ca sa nu se strice site-ul clientului si cat de mare poate ajunge complexitatea avand in vedere ca fiecare site poate folosi alte servicii terte care altereza DOM-ul (widget-uri, butoane de like/share etc)

conform vorbei “garbage in, garbage out” atata timp UI = DOM si DOM = combinatii nelimitate de situatii, mi-e greu sa cred ca un AI (genul de produs universal) poate produce efecte pozitive

3 Likes

Cred că se apropie de ceea ce zici
https://techcrunch.com/2020/07/07/adobe-ai-for-content-creators/

2 Likes