Există cazuri în care HR-ul cere detalii de la locurile de mună mai vechi?

Este adevarat ca daca pleci de la un job la altul, exista cazuri in care persoanele de la HR iau detalii despre cum te-ai descurcat la job-ul anterior (pot suna la departamentul HR al fostului angajator) sau despre un potential motiv pentru care vrei sa pleci?
Multumesc.

Lumea e mult mai mica decat iti poti imagina.

De existat sigur exista cazuri, dar cat de frecvent se intampla e o alta intrebare. Mai mult ca sigur n-au timp decat daca e vorba de ceva mai special sau ai norocul sa cunoasca bine pe cineva unde ai lucrat.

In Cluj-Napoca foarte multi se cunosc intre firme, multi cu ceva vechime au lucrat la mai multe firme, chiar in mai multe orase si daca intrebi lumea fiecare are o relatie pe undeva. Am inclusiv colegi cu care am ajuns sa lucrez total aleator care au lucrat cu un fost coleg care a venit din alt oras…

La englezi (Anglia si SUA) se practica background check-uri si posibil sunt obligatorii.

Nu e un fenomen des întâlnit, dar uneori cei de la recrutare mai vorbesc între ei (au fost colegi la munca, la facultate, etc.). Nu neapărat pentru ați afla fostul salariu, mai degrabă să se ferească de candidați problemă. De asta e bine sa pleci de oriunde cu o ușă deschisă. Lumea IT-ului e mica, mai ales daca schimbi între firmele din București.

Background checkul verifica daca chiar ai lucrat in firma respectiva in perioada in care te lauzi ca ai lucrat, nu cat de bine ai lucrat.

Mie mi-au cerut referinte de la fostul angajator (2 colegi).

Mie mi se pare o încălcare a GDPR (un articol pe tema asta). Un angajator de la care ai plecat are tendinta de a da referințe proaste. Referințele de la foști angajatori nu au nici o valoare; pe vremuri, când aveam nevoie de așa ceva, mă puneau să mi le scriu singur și ei le semnau.

3 Likes

Nu se face in mod oficial asa ceva, adica nu suni la fostul angajator si zici ca vrei informatii despre X sau Y. Nu ti le da nimeni, ca n-are nicio obligatie, oficial e GDPR, si in plus nu poti verifica identitatea celui care te suna. La fel si background check-urile, sunt unele firme care cer fostului angajator sa confirme perioada in care X a lucrat la ei, dar nu e obligatoriu ca cei de la fosta firma sa raspunda.

Se fac in schimb verificari informale, in sensul ca vezi ca X a lucrat la o firma acum 2 ani si tu cunosti acolo pe cineva in care ai incredere si ceri o opinie. Sau, vezi ca X e momentan neangajat, un lucru destul de rar in IT, poate vrei sa validezi daca ceea ce iti spune candidatul la interviu e adevarat sau nu.

1 Like