Explain Like I'm Five

Cum ati explica unul copil concepte din CS?

  • Ce este o baza de date?
  • Cum functioneaza TCP/IP?
  • Ce este un program?

Precum si altele.


Intrebarile sunt doar niste exemple :slight_smile:

Nu ii explici. Am intalnit adulti care nu inteleg TCP/IP cum trebuie, chiar daca aveau certificari Cisco.

Mai degraba algoritmi simpli sau ceva legat de grafica.

E mult pana il prinde microbul, mai departe invata singur.

  • Cred că baza de date e cea mai ușor de explicat: faci un tabel pe hârtie, adaugi coloane și rânduri :smiley:
  • IP-ul poți spune că se aseamănă cu numerle de pe ușa apartamentului. TCP: vrei să-i spui ceva vecinului de la nr. 5; te duci îi bați la ușă, îi spui și îl pui să semneze că a primit mesajul (dar nu vei fi sigur că l-a și auzit/citit). UDP: vrei să spui ceva vecinului de la nr. 5; te pui în mijlocul holului, începi să țipi mesajul și speri că a fost primit.

Etc.

(parcă) În Pragmatic Programmers se recomandă a explica un concept nou folosind o metaforă. I.e. te ancorezi de ceva ce învățăcelul știe și trasezi linii de acolo.

Provocarea adevărată este când cel căruia îi explici chiar este un copil și nu ai sensibil mai puține metafore la dispoziție.

3 Likes

Am folosit si eu acesta abordare la niste trainng-uri pe care le-am tinut pe la birou :slight_smile:

PS: Sa pun cartea pe lista.

Așa a trebuit să explic la cineva diferența între o bază de date client server și de ce nu folosim exceluri peste tot pe hdd.

Este ca și un magazin stil vechi gen ABC unde mergi la vânzător îi spui ce îți trebuie, și el merge in spate și îți aduce ce ai cerut. Nu mă interesează unde pe disc, cum, in ce format, etc. Ăsta e strict problema ABC-ului. Eu vreau doar ce am comandat să primesc.

Spre deosebire de fișiere normale unde eu trebuie să știu în ce fișiere sunt datele, unde pe hard disk sunt, și în ce format sunt stocate. Complet alte probleme

As extinde putin (conform model OSI): MAC address este numele vecinului, si vecinul e persoana fizica pe care vrei s-o contactezi, asa la nivelele 1 si 2, (tu ai trecut direct la 3 si 4), dupa care vorbim un pic de limba in care scriem mesajul, etc, modul de livrare (pe sub usa, in usa, in cutia postala, etc.) si tot asa pana avem o relatie complexa in care ne intelegem la nivele superioare cu vecinul (mai ales daca e vecina :wink:). Eu la copii asa as explica!