Extinderea echipei

Buna,
Sunt programator web si antreprenor incepator, mi-am deschis recent si companie. Pana acum faceam singur proiectele dar de la un timp nu mai reusesc fizic si am decis sa mai caut pe cineva care m-ar ajuta la alte proiecte.
Doar ca eu am un CMS dezvoltat de mine pe framework-ul Laravel care usureaza uimitor munca oricarui programator(are multe solutii gata facute) si + ca il poti dezvolta mai departe. Am lucrat mult la el si deja primesc recenzii bune din partea clientilor in privinta administrarea site-urilor.
Paranoia mea este ca daca o sa le arat si o sa-i invat pe alti programatori cum functioneaza acest CMS, s-ar putea sa-l foloseasa in scopuri personale si nu as dori ca munca mea sa fie folosita de cineva pe gratis si plus ca acest CMS imi ridica rating-ul companiei mele in ochii clientilor. Nu doresc ca si altii sa profite de asta. Poate eu privesc gresit acest lucru…
Nu stiu ce sa fac… pe de alta parte inteleg ca daca nu-mi extind echipa voi ramane la acelasi nivel.
Nu stiu cum se procedeaza in alte companii in privinta la acest lucru. Voi ce parere aveti ? Ce sfaturi imi puteti oferi ?
Multumesc pentru atentie.

3 Likes

Varianta cea mai sigură este să cauți un jurist bun să-ți facă un NDA bun, îi pui să semneze și gata.

DAAAAARRRRRR

Cum ar fi fost dacă și Taylor Otwell ar fi făcut la fel cu Laravel? Rasmus cu PHP? Ai mai fi avut un CMS care îți ușura atât de mult treaba? :slight_smile:

3 Likes

La NDA m-am gandit, doar ca daca incalca acest NDA, nu cred ca voi actiona in judecata, o pierdere de bani si timp.
Proiectele de Taylor Otwell sunt open-source, asta e alt tip de business. Eu nu fac open-source.

1 Like

Păi te gândești așa: câți bani ai pierde dacă ți-ar folosi cineva CMS-ul?

Ai fix două opțiuni: NDA sau mergi pe încredere.

Ai o a treia opțiune: nu accepți lucrul remote ci doar la sediu, pe mașinile firmei. Iar aceste PC-uri le securizezi în așa fel încât să nu poată deschidă nimic în afară de editor :smiley:

Nu zic musai să-l faci open source, dar dacă nu ai încredere în oamenii cu care colaborezi pentru a nu-l fura, cum te vei asigura că nu vor injecta cod malițios în codul livrat clientului?

Hai să o dăm în paranoia la un alt nivel: cum te asiguri că nu dau clienții CMS-ul mai departe?

2 Likes

In privința la cod malițios eu fac review la cod inainte de a pune codul pe master.
Daca clienții il dau mai departe nu este asa mare risc sa-l folosească cineva care nu-l cunoaste si nu are documentație.
Programatorii mei il vor cunoaste foarte bine pentrucă eu o sa-i instruiesc si o sa-i ghidez intotdeauna.

1 Like

Faci code review când vei avea un programator. Dar când vei avea cinci iar tu nu te vei mai ocupa de scris cod toată ziua? :slight_smile:

În altă ordine de idei, s-ar putea să supraestimezi dorința programatorilor de a folosi un CMS obscur în defavoarea unui CMS cunoscut și gratuit.

6 Likes

Cu asta sunt deacord.
Mulțumesc pentru raspunsurile tale. Voi tine cont de cele spuse de tine.

sau il poti face open source (intr-un mod controlat / oficial) si iti va ridica ratingul si in ochii potentialilor clienti, nu numai in ochii celor actuali.
plus ca, presupunand ca e asa mare smecherie si prinde la public, o sa poti recruta programatori gata pregatiti (nu mai pierzi resurse cu invatarea lor).

3 Likes

Suna interesant raspunsul tau. Dar Ce inseamna intr-un mod controlat/oficial?

Singurul mod sigur de a te asigura ca nu iti ia clientii/platforma e sa ii dai mai multi bani decat ar castiga el pe cont propriu. Al doilea angajat mereu va avea multa putere asupra afacerii si trebuie platit atent (poate nu neaparat cu bani) sa vrea sa te ajute, nu sa te incurce.

Orice programator decent poate proiecta, intelege, crea sau modifica un CMS, dar absolut fiecare afacere in ziua de azi tine 80% de marketing. Adica produsul tau nu e CMS-ul, e faptul ca ai deja clienti, un renume si le rezolvi o problema. Desigur ca sa ii convingi pe clienti ai dezvoltat solutia automatizata de acum.

Daca cineva iti ia CMS-ul sunt 100% convins ca n-are ce face cu el fara sa iti ia si clientii firmei. In acest caz actualizezi contractul clientilor ca n-au dreptul sa angajeze oamenii tai si sa le ceara servicii inafara orelor de program contra cost. Indreapta-te catre clienti, nu catre programator, el nu face un leu daca nu gaseste clienti. Oricum daca programatorul isi da demisia el poate sa iti refaca CMS-ul de la 0 daca ii renteaza altei firme sau lui personal, e doar munca, nici macar nu e ceva complex cu secrete. NDA-ul e valabil doar cat lucrezi, dupa e mai greu de dovedit daca nu face exact copy paste. Chiar si asa daca folosesti laravel, NDA-ul e cam 0 in Romania, nu o sa gasesti expert care sa zica ca ti-a luat codul/afacerea daca ala nu e destul de prost incat sa iti puna si exact acelasi logo + cod. (sper ca nu vrei sa angajezi oameni prosti de-a dreptul, un interviu e destul sa iti dai seama de ce poate cineva)

Eu inteleg ca tu ai o nisa pe care lucrezi si cu CMS-ul tau poti rezolva problemele legate de o anumita nisa mult mai rapid. Nu ca vinzi CMS-ul. (ceea ce mi s-a parut la inceput) Daca nu ii dai si acces la marketing si clienti ar trebui sa se transforme si el in antreprenor ca sa profite de CMS-ul tau in scop comercial (nu personal), ceea ce multi nu fac. Asigura-te ca nu prea are capacitati de antreprenor si nu vei avea probleme.

6 Likes

Coincid ca părere. Sa construiești software e ușor. Să scoți bani din el e un mister.

5 Likes

Iti faci probleme absolut degeaba, sunt enorm de multe CMS-uri extrem de bune in piata, unele la care au participat sute/mii de contributori, cum ziceau si baietii de mai sus e complicat sa vinzi nu sa faci un CMS.

Ia-ti oameni daca gasesti si ai grija de clienti, eventual daca tu crezi ca e atat de bun CMS-ul asta, fa-l open source si beneficiezi si de munca gratis din partea altora daca va fi adoptat.

4 Likes

Nu vinde CMS-ul, probabil ca are o nisa-doua pe care isi face treaba cu un CMS facut de el. Daca alalalt ii ia CMS-ul si clientii poate sa faca exact acelasi lucru fara sa fi depus efortul de a mai crea CMS-ul special pentru aceasta nisa.

1 Like

inseamna in primul rand sa definesti termenii licentei (aici un avocat ar trebui sa te poata ajuta).
si probabil ca mai inseamna sa ii faci un minim de prezentare / metoda de comunicare cu potentialii developeri si chestii in directia asta (sa afle oamenii de el, sa il poata testa, sa il poata folosi, etc)
si, evident, sa te asiguri ca lumea stie ca e conceput si sustinut de tine (de aici si beneficiul de imagine).

apoi, poti concepe serivicii complementare pentru consultanta si dezvoltare cu ajutorul cmsului - cei care ajung sa il foloseasca or sa apeleze direct la sursa / specialist cand au o problema mai complicata sau noii clienti care au resurse au nevoie de increderea / baza pe care o pot pune in cel care a demonstrat deja prin constructia cmsului (fata de un dev oarecare)

si probabil ca multe se mai pot face.
important e ce iti doresti, ce poti si ce e potrivit pentru tine.

eu, imi dezvoltasem un mini-framework cu php-mysql + smarty pentru templating acum probabil 15 ani, framework pe care l-am folosit o vreme (pana a devenit mai eficient sa il inlocuiesc cu drupal si apoi cu alte chestii specifice).
am considerat sa il fac open-source undeva spre finalul lui de viata (mai mult pentru portofoliu decat pentru business), dar n-am gasit timpul necesar (plus ca nu mai avea nici viitor, iar asta a contat destul de tare).
ideea e ca n-a fost potrivit pentru mine la momentul respectiv, dar asta nu inseamna ca nu poate fi potrivit pentru tine.

3 Likes

Iti multumesc pentru raspunsurile tale. O sa ma gandesc la treaba cu open-source.

Sunt multe, dar iata nimeni din care ii cunosc nu le foloseste ca nu indeplinesc 100% necesitatile clientului, chiar personal am incercat foarte multe, de asta am si creat CMS-ul meu. Client-ul are nevoie de un panel-administration foarte friendly si usor de modificat la necesitate.

2 Likes

Eu cred ca depinde de business, uneori software este mai problematic si mai greu de realizat si dezvoltat pe lunga durata decat marketing. Este doar parerea mea.

E un risc pe care trebuie sa ti-l asumi daca vrei sa extinzi echipa.

Alte companii pun oamenii sa semneze NDA si probabil o sa-i dea in judecata daca il incalca (in functie de daune). Corporatiile au avocati pregatiti pentru situatii de genu

Am inteles, multumesc pentru raspuns.

Asta e ultima problemă pe care să ți-o pui. Concentrează-te pe alte aspecte! Sunt atâtea tehnologii, frameworkuri, CMS-uri, etc. gratuite, încât mi-e greu să cred că ai inventat tu soluția magică pentru nu știu ce problemă. Eu și echipa din care fac parte avem acces la toată tehnologia, toata baza de date (inclusiv clienți și vânzări), toate mesajele, strategia și modelul de business ale unei afaceri care face anual spre 10 mil euro numai din vânzări de conținut. Nici nu se pune problema, ca unul să plece cu informația și know-how-ul. Și, dacă a plecat unul în felul ăsta, au continuat să facă afaceri împreună, ambele părți având de cîștigat.

1 Like