Formare echipă pentru proiecte de amploare (și cum iau proiecte de amploare)

Buna ziua! Lucrez ca si freelancer de 5 ani de zile și consider că am acumulat suficientă experiență încat sa imi formez o echipa de programatori pentru proiecte ceva mai mari.Pana acum obtineam proiectele din site-ul propriu si erau suficiente pentru mine.Are cineva idee cum pot obține proiecte ceva mai mari astfel încât să pot menține echipa ? Ar trebui să fac ceva parteneriate cu firme mari din domeniu si sa le spun că le dau înapoi 15% din valoarea proiectului sau ceva asemănător ?

15%? :smiley: Dar știu că ești optimist!

Am lucrat cu câteva agenții mari, atât din EU cât și din US și se cam practică 10-15%, într-adevăr, dar în sens invers. În sensul că subcontractatul primește atât. Sau poate am avut eu ghinion.

În plus, mai ia în considerare și alt aspect al acestui mod de lucru: toate proiectele NU vor fi în portofoliul tău ci în al celui care te contractează. Ba chiar poți avea NDA-uri care îți interzic să spui cuiva chiar și în privat că tu ai făcut acel proiect și, de obicei, genul ăsta de aranjamente duce și la o legătură mai strânsă decât ai vrea între tine, ca prestator, și agențiile cu care lucrezi.

Pe de altă parte, ești scutit de căutarea efectivă a proiectelor și vei avea o sursă constantă de proiecte (lucram la un moment dat cu o agenție care mă avea booked pentru un an întreg), nu va fi necesar să plătești oameni de vânzări (sau nu îți bați tu capul cu asta) șamd.

Nu zic că e un flow corect sau greșit, ci încerc să-ți ofer câteva perspective.

4 Likes

Mulțumesc mult! Tocmai asta caut, anumite sfaturi sau experiente personale !

Salut!
Uniunea Europeana are programe de toate dimensiunile.
Am gasit un program interesant la care mi-ar placea sa iau parte si ar putea include 15 firme romanesti mici-medii, plus altele din UE.
Programul cere cercetarea pentru dezvoltarea unei platforme “AI-on-demand” si se ofera 20 milioane euro pentru cea mai buna solutie.
Interesati?

Poate sunt interesati cei de Ia Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, e privata, in Cluj, am colaborat si eu cu ei, si au un proiecte pe distante Riemman in Deep Learning

http://luigimalago.it/group.html

@iamntz am tot completat formulare de contact la diferite agenții care aveau pagina de parteneriat , dar din păcate nu prea primesc raspuns
Ai ceva sugestii/idei cum ar trebui să procedez ?

Cred ca domnul @tabacitu te poate ajuta :slight_smile:

Eu eu cred ca problema principala nu este gasirea de proiecte mari ci realizarea unei echipe stabile. In Romania angajatii nu sunt foarte stabili la un loc de munca. Cu atat mai putin intr-un startup. Te vei trezi in proiecte mari cu echipa care se schimba in cursul proiectului si cu intarzieri majore. In plus ai nevoie de un software arhitect si un project manager bun, cei 5 ani de experienta pe care ii ai nu te vor ajuta foarte mult mai ales daca vrei sa incepi proiecte foarte mari. Daca ai echipa care crezi ca este stabila da un semn pe userul meu in privat si putem discuta.

2 Likes

Foarte cool daca reusesti sa-ti tragi cate un salar tie si echipei tale, din contracte venite din vizitatorii de pe site.

Romania are o problema la capitolul asta? Cine\ce statistici spune\spun asta? Eu unul nici din gura in gura n-am auzit de aceasta tendinta in particular pentru Romania. Se intampla oriunde, pentru ca oricine vrea un salariu mai mare. Si Dracnea vrea un “salariu” mai mare, toti vrem.

Cam sumbru ii prezici viitorul omului :crystal_ball:. In plus, suna ca un ad “Wanna get rid of the nasty pests? Call 999-NO-PESTS NOW and we will do it so you don’t have to:mouse::mouse:

Uneori am senzatia la forumul asta ca e mai mult un pool de oportunitati, decat o comunitate. “9999 views, 7 answers” N-am nimic impotriva nici la self-promotion, just sayin’

Depinde ce se intelege prin “proiecte de amploare”. Mi se pare relativ. Amploare in dificultate, in marime? Poti avea nevoie sa faci zeci de form-uri. E greu? Nu. Ia timp? Hell yeah. Ai nevoie de “arhitect” pentru asta? Nope.

Oricum, problema lui pare mai intai la CUM sa faca rost de proiecte mai mari, pentru ca o echipa spune ca o are deja.

Iar legat de “arhitect” si “project manager”, e nevoie dar as zice ca la start-up-uri mici trebuie sa fie mai degraba niste responsabilitiati de decizie al unor programatori, decat oameni angajati special pentru asta. Caci aia care isi permit sa aiba oameni angajati care fac DOAR asta 8 ore pe zi 7 days/week, nu prea se mai cheama startup.

Statistica legate de vechimea unui angajat roman in cadrul unei companii o gasesti la INSSE: http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/disparitati_salariale_factori_de_influenta_in_anul_2014_1.pdf pe la pagina 39.

Si oarecum din experienta personal (putin relevanta statistic) pe care am avut-o de 14 ani de cand sunt in Romania.

Eu am incercat sa-i raspund omului, ca nu modul de a gasi proiecte de amploare va ridica o problema ci restul si am enumarat cateva din problemele respective.

Nu cred ca poate face proiecte mari competitive doar cu niste programatori care isi impart o serie de responsabilitati.

Normal ca forumul pe langa discutii este si un pool de oportunitati. Omul a intrebat cum poate gasi clienti, am venit cu un input si oportunitatea de colaborare in cazul in care vrea. Nu l-a obligat nimeni sa faca nimic si nu i-am vandut nimic :slight_smile:

2 Likes

EDIT: am primit reclamatii, asa ca editez :smiley:

3 Likes