Freelancing for Newbies

Hello comunitate!

Ma prezint ca student UPB in anul 3 ce doreste sa isi inceapa cariera in freelancing de Frontend Developer si UI/UX Designer, printr-un PFA sau SRL.
Sunt la inceput de drum in aceasta directie si am nevoie de pareri referitoare la cateva intrebari:

  1. PFA sau SRL? Am citit dpdv legislativ diferentele intre ele dar doresc sa aud o parere strict din experienta voastra. Doresc ca infiintarea unei entitati juridice sa fie o investitie pe termen lung.
  2. Prin ce dificultati ati trecut in primul an de activitate?
  3. Ce ati fi dorit sa stiti inainte sa alegeti aceasta cariera?
  4. Ce sfat ati putea da unui Freelancer la inceput de drum?
  5. Prin ce modalitati sau platforme reusiti sa gasiti proiecte?

Va multumesc pentru atentie si sunt nerabdator sa va aud parerea!
Daca sunteti binevoitori si aveti recomandari de best practice-uri, sunt foarte deschis atat la connections cat si la oportunitati!

Cu stima,
Mihai Balan
[email protected]
https://balaurl.work

1 Like
  1. Fiecare formă de organizare are avantaje și dezavantaje. Dar, ca taxe plătite este destul de probabil ca SRL să fie mai convenabil.

  2. Instabilitatea venitului poate fi o problemă. Ciclul „feast and famine” există și, în timp, vei observa că ai perioade din an care sunt mai slabe.

  3. orice eveniment din viață îți va afecta veniturile: vrei să zugrăvești? Va trebui să stai pe bară 1-2-3 săptămâni (ergo să nu încasezi nimic). Te cerți cu nevasta, te îmbolnăvești sau ai vreun deces în familie ? Nu mai lucrezi → nu mai încasezi. Etc. Acum, privind în urmă, pare evident. :smiley:

  4. Aici sunt mai multe. Câteva mai importante:

    • Fă-ți rapid un buffer, să poți trăi cel puțin șase luni fără să încasezi nimic.
    • Dacă ești la început și ai un portofoliu mic, nu ezita să oferi discount (5-10%) clientului în schimbul unui testimonial.
    • În funcție de clienți, le poți oferi discount-uri la proiecte ulterioare dacă îți aduc alți clienți (i.e. referali).
    • Fii prezent! Fă-ți un blog tehnic, fii prezent pe rețelele sociale dev-related (github, stackoverflow, devforum), contribuie la proiecte open source etc.
  5. Toptal.

11 Likes

SRL in situatia ta, fiind la inceput de drum esti mai bine protejat pe partea legala.

Am intrat in freelancing dupa ani buni de experienta si partea de a gasi de lucru nu era neaparat o problema. Pentru mine cel mai dificil a fost managementul timpului, faptul ca ai libertate deplina in alegerea programului de lucru poate fi cu doua taisuri, cumva un program fix iti da o anumita siguranta. Desigur ca nu te opreste nimica sa-ti faci un program de lucru fix.

Sunt perioada fluctuante si asta trebuie avut in vedere inca de la inceput asa ca banii aia pusi deoparte pot fi foarte importanti.
Am incercat mai multe combinatii de colaborari gen 2 clienti cu 4 ore dar pentru mine nu a functionat, cel mai ok e focusul pe un singur client unde sa dedici 80% din timpul tau si restul de 20% din timp pentru proiecte mici sau alte lucruri.

Mare atenti la incasari si la cash flow. Daca ai un client care te amana cu plata o perioada mai mare de 2 saptamani cel mai ok ar fi sa suspenzi colaborarea cu acesta pana se clarifica lucrurile. Chiar daca nu ai alt proiect in lucru mai bine sa te opresti inainte sa pierzi si mai mult din timpul tau.

In general tepele vin de la oamenii de la care te astepti cel mai putin.

Pentru mine linkedin a fost cea mai mare sursa de proiecte/oportunitati. Aici e bine de stiut ca in general cei care te cauta nu sunt neaparat cei cu care vei dori sa si lucrezi, ei cauta foarte agresiv deoarece nu reusesc sa gaseasca oameni din motiv de buget, know how etc… Cel mai ok e sa cauti tu in mod activ projecte si oportunitati.
In timp dupa ce ajungi la o relatie de colaborare cu succes cu anumiti parteneri o sa fii invitat in diferite proiecte automat de ei.

6 Likes