From PHP to MEAN stack

Salutare, am ceva clienți străini și problema e ca nu mai au de munca pe php, toți îmi cer mean stack, ceva js știu dar nu la nivelul asta, și as avea nevoie de câteva păreri dacă ar merita sa fac trazitia de la php la mean stack. Ca exemplu din ce am observat eu, prin Italia nu prea mai lucrează nimeni cu php.

1 Like

Clar trebuie sa intelegi ca este o tendinta clara catre tot ce inseamna Javascript. Node, Angular, React ect…

Crezi ca node ar fi potrivit și pentru site-uri simple, gen de prezentare etc?

Node.JS este pt backend.
Daca folosesti tool-uri precum Gulp, Webpack vei avea nevoide de NodeJs pt a le instala, cel putin.

MEAN vine de la MongoDb Express Angular Node.

Desi raspunsul natural ar fi merita, trebuie sa cantaresti atent decizia. Schimbarea stack-ului poate aduce, de exemplu intarzieri asupra termenului de livrare al proiectului. Cel putin pana iti “intrii in mana” cu node-ul.

Ca un exercitiu
Rescrie un proiectel folosind nodejs. Vezi ca proiectul sa aiba o baza de date(nu stufoasa), parte de crere cont user precum si logare.

MogoDb este model nerelational(noSQL).


http://mean.io/

1 Like

Depinde unde cauti un job.

Nu sunt fanul MEAN sau sau al oricarui stack backend + frontend. Cele doua trebuie separate, in multe cazuri frontend-ul va fi un monstru, iar backend-ul alt monstru.

Poate vroiai sa zici node(express)/java/.net/go/php + graphql+postgres/mongo pe backend si Angular pe frontend.
Pe node si php iti gasesti mai greu un job de programare de la 0 si nu in vreun CMS, pe java, .net si go in schimb iti gasesti vreun job, dar nu limbajul de programare va fi pentru ce te angajeaza.

Noi am facut trecerea de la PHP la full-stack JS (MERN - MongoDB/Express/React/NodeJS) la un produs facut de la 0 si am observat ca timpii de dezvoltare au scazut considerabil pe backend comparativ cu cat ar fi trebuit sa lucram daca am fi ales PHP. (NU doresc a se naste un flame war intre cele doua, insa in cazul nostru am avut beneficii).

Am observat ca mentiona cineva ca frontend-ul si backend-ul trebuie separate. Noi am lucrat cu repo-uri diferite (unul pt API, altul pt app), deci fiecare e un monstru distinct.

6 Likes

poate daca reusesti sa rezolvi si problemele:

  • sa gasesti un seo capabil /disponibil / nu exagerat de scump sa lucreze cu tehnologia asta
  • sa obisnuiesti clientul cu administrarea continutului dintr-o interfata care nu seamana cu wordpress
  • sa il integrezi in general in fluxul complet, in special pentru mentenanta si updateuri (cat de disponibili / ieftini sunt programatorii de felul asta vs cei de wordpress?), pentru backup, hosting optimizat, etc
3 Likes

Pe mine ma interesează trecerea din câteva motive: performanța (am observat multe site-uri făcute cu nodejs/angular se încarcă aproape instant), timp de dezvoltare mai scurt și cererea (in ultimele luni, majoritatea foștilor clienți străini m-au căutat pentru js).
Dacă hotărăsc ca merita, nu o sa fac trecerea imediat, întâi o să-mi termin proiectele actuale, si mai apoi o sa îmi caut de lucru pe mean. De exemplu, pentru luna viitoare am de făcut un site de prezentare pentru o clinica medicală, as încerca acolo sa văd cum merge (fiind ceva foarte simplu)

Problema ta e că nu folosim Angular/React pentru lucruri simple ci pentru aplicații. E un total alt nivel, web developmentul e mai mult mobile development doar că în browser dacă ar fi să fac o analogie.

Poți crea totuși o pagina statică interactivă cu date luate în timp real, dar e rar acest lucru și mai mult oricum scrii CSS și js pur sau bagi jQuery.

Dev.to are un sistem care face preload la tot si incarca doar datele în View, de aceea e totul instant, practic bagi toate datele în jsonuri și doar afișezi din ele ce îți trebuie.

2 Likes

si ce o sa se intample cand clientul o sa il dea apoi catre seo si o sa i se spuna ca trebuie refcut cu wordpress?
sau cand o sa constate ca ii trebui un abonament complicat de hosting?

a nu se intelege ca sunt impotriva mean (desi prefer react, nu angular + sunt incepator aici), doar ca alegerea tehnologie e o decizie importanta de business care nu ar trebui luata independent, de un programator angajat, ci la nivel central, in urma unei analize serioase (mai mult decat tehnica).

in plus, eu mai sunt de parere ca nu exista unealta / solutie / etc universal valabila sau universal buna.
solutia potrivita problemei e mult mai buna de solutia populara sau solutia cu tehnologie noua sau etc.

poate nu e relevant, dar cred ca un site de prezentare (care are real nevoie de modificari foarte putine pe durata lui de viata) trebuie sa fie cat mai simplu tehnic (pastrand cerinta de grafica / functionalitate).
daca s-ar putea exporta in html fara baza de date ar fi ideal :slight_smile:

4 Likes

Pentru un site de prezentare exista in acest moment in trend tot mai clar si mai mare pentru site-urile statice… e plin pe Youtube explicatii in acest sens.

Nu am mai făcut de mult timp site-uri doar aplicații web dar să înțeleg că am mers full circle adică am revenit înapoi la fișiere statice html? :slight_smile:

2 Likes