Front-end Developer Handbook 2019

Daca tot am terminat cu promotia :sunglasses:

  • More, largely used projects will start to shed jQuery in favor of native DOM solutions.
  • GraphQL will continue to gain massive adoption.
  • Someone you know will try and convince you to use TypeScript.
  • More developers will turn to languages like ReasonML over JavaScript/TypeScript for large code bases.

Cam ce este mai sus sunt insigh-urile care mi s-au parut mai interesante.

2 Likes

Până și jQuery started to shed jQuery in favor of native DOM. Mai exact, se renunță la Sizzle în favoarea metodelor native :slight_smile:

Doar văzut de la distanță: Typescript mi se pare foarte tare. (dar, pe de altă parte, și coffeescript mi s-a părut tare de la distanță, dar când codul legacy la care am lucrat câteva zile e responsabil pentru jumătate din firele albe din cap :smiley: )

1 Like

TypeScript e obligatoriu in 2019, iti face munca de 10 ori mai usoara din cauza autocompletarii si linting-ului in IDE (VSCode sau IntelliJ). Trebuie evidentiat si faptul ca prinzi majoritatea erorilor la compilare, ceea ce te salveaza de multe batai de cap. Poate fi enervant, dar nu e necesar sa il iei la sange cu tipurile ca sa te ajute semnificativ.

jQuery e util pentru debugging, automatizare, scraping sau quick hacks, in rest nu prea mai are sens.
Eu am gasit https://github.com/cheeriojs/cheerio ca si un descendent extrem de util al lui jquery pe node.js. Practic il initiezi cu un string (care sa contina html) si dupa poti rula metode de jquery pe el.

Nu stiu de unde au scos faptul ca lumea tinde spre ReasonML sau Elm pentru proiecte mari. Or fi limbaje functionale faine, super type-safe, dar suportul in IDE-uri/CLI tools nu e nici pe departe apropriat de TypeScript. Plus ca nu gasesti pe nimeni cu experienta in ele.

Daca ar fi sa aleg un framework eu as tinde spre Angular sau Vue. React doar daca stii exact ce faci si obligatoriu cu next.js + TypeScript.

Mie cel mai important mi s-a parut influenta lui Google in adoptarea Google AMP, foarte multe site-uri de stiri/bloguri au trecut pe formatul AMP cerut de Google si chiar multe au fost faine luand in considerare faptul ca nu poti folosi JS direct intr-un site AMP. De exemplu: https://amp-article.herokuapp.com/

Pe partea de testare automata Cypress, WebdriverIO si TestCafe au avansat foarte mult, WebdriverIO si TestCafe au fost rescrise in totalitate, iar cypress incepe sa suporte cross-browser testing. ( sa nu uitam de testarea automata, care e considerat un global key enabler si este din ce in ce mai important pentru majoritatea proiectelor, degeaba scrii cod daca nu il poti livra)

Pe partea de proiecte open-source discord e din ce in ce mai popular pentru a forma o comunitate.

3 Likes

amp imi este bagat pe gat. In plus mai are si reclame pe care adblocker-ul nu le blocheaza. Si au fost situatii in care continutul prezentat nu era actualizat. Articolul din spate fusese actualizat. Am inteles ca este util pt conexiuni lente de internet. Nu spun ca este inutil sau ceva.
Misto acel site :smiley:

Typescript mi-a placut. Cel puitn cat am facut tutorialul Angular Tour of Heroes

@bucur, cartile de acolo sunt piratate. Ceea ce contravine ToS-ului acestui forum :slight_smile: