Gasirea unui loc de munca

salut stiu : html, css, sass, responsive design , javascript , jquery, react , redux, react hooks , nodejs , mongoDB ( atlas cloud ), express, binenteless npm .
e suficient portofoliu si proiecte ? sau mai trebuie si noroc ? sau trebuie sa mai invat vreo 20 de tehnologii ca sa intru in domeniul IT ?

1 Like

Mai trebuie Pile, Cunoștințe și Relații.

/end joke

Greu de spus, aplică și vezi ce se întîmplă.

1 Like

cu ce ai enumerat tu acolo, nu cred ca nu-ti gasesti de munca. sunt tehnologii pentru un full stack adevarat. Ah, daca le stii la nivel 0.5/10, atunci da, e o problema :crazy_face:

cu toata lista aia, la un nivel decent spre mediu, n-ai cum sa nu-ti gasesti. poate nu cauti unde trebuie?!?

  • da, cateodata trebuie si noroc :smiley:
1 Like

Depinde ce vrei sa intelegi prin loc de munca.

Sunt sigur ca gasesti ceva entry-level cu 2500 lei pe luna daca stii javascript bine (a se intelege stii ce e o functie) si ai habar de niste structuri de date plus ceva algoritmi. Sa stii neaparat sa implementezi o lista lantuita, o lista dublu inlantuita in javascript/alt limbaj, asta ar fi minimul.

Eu nu m-as baga in locul tau sa zic ca stiu react decat daca efectiv asta se cere, altfel la interviu poti sa o iei urat daca cel care face interviul chiar intreaba de lucruri core din react/redux sau doamne fereste te intreaba de cum functioneaza hooks crezand ca poate stii de astea :smiley:
Poti mentiona ca te-ai jucat cu react, dar nu ca stii react fiindca nu e acelasi lucru. Daca ai mai lucrat inainte undeva si ai ceva portofoliu/ceva povesti poate poti sa ceri mai mult la salariu, dar sa nu te astepti la cine stie ce daca n-ai relatii/know-how.

Iti dau un pont, invata bine cum functioneaza de exemplu radix sort si daca te intreaba de ceva algoritm de sortare daca poti explica si chiar implementa radix sort a doua zi te suna si te angajeaza. (cel putin ca si junior)

1 Like

nu am fost la mate - info , dar stiu sa .map() , .filter() , .sort() etc , scope stiu sa fac SPA ( single page aplication ) cu react component si redux si context api + hooks si sa fac o baza de date de la 0 cu mongoose din mongo si stiu sa lansez un server si sa fac un REST API " from scrach " si sa fac si user auth, log in log out , nu stiu graph ql , dar ma gandesc serios sa invat typescript

3 Likes

da…am vrut sa invat MERN ( mongo , express , react si node ) pe asta mam axat

1 Like

La interviu în general logica e să se testeze dacă știi să gândești sau știi să cauți o soluție. Eventual dacă ești entuziasmat să înveți.

O să primești întrebări sau probleme care să arate modul tău de gândire. Doar faptul că știi ce precizezi poate fi chiar un dezavantaj. E mai bine să zici că știi un singur lucru bine și măcar ai idee la cam ce poți să te aștepți.

Nimeni nu te pune oricum să faci singur aplicații sau API-uri ca și junior fără ajutor.

Iar dacă vrei să faci freelancing trebuie să cauți clienți și sa ii convingi ca știi ce faci.

1 Like

Atunci unde se rupe firul? Ai aplicat și n-ai primit ofertă? Sau care-i baiul?

inainte de pandemie am prins un job in anglia , am aplicat , mau contactat , miau dat un test , sa fac o aplicatie de tip CRUD ( create, read, update, delete ) in react js , am facuto mau angajat si atunci miau spus ca trebuie sa invat angular js ( v 1.7 ) ca au o aplicatie ce trebuie mentinuta si updatata am invatat angularjs la un nivel …acceptabil …zic eu …am implementat noi functionalitati in aplicatia lor care era ffffffff vasta ( mii de linii de cod ) . A venit pandemia puternic si au trebuit sa isi restranga activitatea aveau deja 2 programatori seniori eu eram noul venit …si da…a trebuit sa plec …am stat din ianuarie pana in aprilie .
Am incercat sa gasesc ceva in tara ( venisem in tara ) dar …nimic … si vad ca multe firme cauta php , oare sa invat php …nu stiu …am descoperit acest forum …si zic sa intreb oameni mai experimentati oameni care au multe de zis , exista o "formula " ? daca da …o puteti impartasi ?

1 Like

aranjeaza-ti un cont de linkedin (creste-ti reteaua cu persoane din hr si devi, e cea mai buna platforma de recrutare din cate stiu eu, pentru ambele parti), ai ce scrie in el. react e chiar foarte cautat, dupa angularjs si react/express, n-are nici o logica sa inveti php, ai sti cate putin din toate si nimic de un nivel minim cat sa fii angajat. Perioada asta e destul de moarta, asa ca nu fi dezamagit daca nu gasesti nimic in lunile decembrie-ianuarie (sarbatori, concedii), dar ai timp suficient cat sa-ti imbunatatesti skillurile pentru tehnologiile cu care ai inceput deja.

gandeste-te si ce e prioritar pentru tine … daca vrei neaparat un job, incearca sa mai lasi din partea salariala, eu asa as face pentru inceput. E mult mai usor sa negociezi dupa, din pozitia de angajat, decat acum.

cand enumeri atatea tehnologii, gandeste-te ca nimeni n-o sa te intrebe de map(), filter() si sort(), ci la prima vedere o sa para ca esti mult mai avansat. Nu mintii niciodata la interviuri.

2 Likes

nu am mintit niciodata la nici un interviu desi multi miau spus sa o fac , nu am experieta PROFESIONALA , dar codez zilnic , fie ca fac un simplu api si il conectez la react fie ca cercetez firebase si incerc sa implementez firebase in loc de mongoDB , fie ca "ma joc " pe centos in virtual machine sau pe tv cu rasbery pi si raspbian

Ai incercat prin toate orasele sau doar unul anume? Cu un internship ai incercat?

internship fara plata nu pot …am nevoie sa traiesc …trebuie sa fiu pe picioarele mele dar nici salariu astronomic nu pretind , 35 - 40 mil ( 3500 - 4000 ron cred ) as fi multumit , daca nu …ma intorc inginer mecanic si raman cu programarea ca si hobby

Nu ai precizat cat ai lucrat pt cei din Anglia 4 luni. Personal nu stiu pe nimeni care sa fi facut 4k la sub 1 an de experienta, desi asta nu inseamna ca nu exista cred ca e relativ rar mai ales fara studii studii in domeniu si fara internship.

1 Like

nu prea stiu piata din romania dar …call center iei 25 mil ( 2500 ron + bonuri ) poate si mai mult cred …nu mi se pare 3.5 4 k asa exagerat pentru un programator care poate sa iti faca un eshop de la 0 si care poate sa iti dea un business la cheie . Eu nu sunt mare programator , sunt o insecta in domeniu asta dar e nevoie de ffff mult sa fii programator , ieri lucram la o aplicatie ( react app accesand git api ) si am uitat sa pun un S cand am facut transferu de state din parent component la child component prin props , si cred ca am stat 1 h cautand acel S blestemat :smiley:
In fine …parerea mea e lucru mare sa te numesti programator , si desi nu sunt ( pentru ca nu lucrez ca programator ) cred ca 3500 - 4000 nu e mult pentru un programator .

1 Like

Poate la inceput o fi similar dar ma indoiesc ca este mult loc de crestere intr-un call center.

aici gresesti tu, te-ai fixat pe sumele respective. Cum zice si TGeorge, in callcenter iei 2500 in primul an, si dupa al 10lea, poate ai 5 bonuri in plus la salariu. Prioritar pentru tine ar fi sa te angajezi, sa intri in domeniu, nu conteaza salariul, peste 6 luni - 1 an, poti sa cauti in alta parte, sau sa ceri marire la suma respectiva, daca te descurci.

Ce crezi tu ca stii, s-ar putea sa nu se potriveasca prea mult cu domeniul companiilor. O companie n-o sa-ti ceara sa-i faci un eshop de la 0, nici o aplicatie bazata pe 2 CRUDuri, care mai nou sunt generate automat de fel si fel de softuri.

3.5/4k nu sunt cifre astronomice, dar nici nu te poti duce la un interviu cu 3 proiecte personale si sa-i spui “vreau minim 3.5k”. Eu, in locul tau, cand ar fi discutia de salariu … as formula-o asa: “as dori in jurul sumei de 3k”, si de acolo decid ei daca e plus sau minus. Daca doar salariul este problema. Dar esti sigur ca la interviurile tehnice te-ai descurcat suficient de bine de spui ca nu gasesti nimic?

asta o sa se intample si peste 3 sau 5 ani :grin:

4 Likes

Cate interviuri ai avut ? Cauta firme remote (exista o lista pe github) de cam oriunde, inclusiv SUA daca iti place sa lucrezi spre seara, cauta firme pe linkedin din Cluj/Bucuresti/Iasi si scrie la HR…

Macar sa vezi daca poti trece de interviu si daca primesti o oferta, indiferent de suma. Probabil o firma, doua gasesti, chiar daca nu sunt cine stie ce. Daca e o firma mare se merita sa lucrezi pe orice suma, la urmatorul review (6 luni) ti se dubleaza-tripleaza pe minim salariul si ai o gramada de beneficii.

La mine acum in decembrie e plin LinkedIn-ul de oferte, plin, am vreo 100 de mesaje pe react/golang/kotlin/angular si automatizare.

6 Likes

Hmmda … este foarte greu la inceput. Ai enumerat acolo o gramada de framework-uri si technologii. Si zici ca “le stii”.
Voi fi mai direct cu tine, nu intentionez sa fiu ofensiv.
Adevarul este ca fiind la inceput, tu inca nu stii ce nu stii si crezi ca stii multe. Eu inca nu m-am intalnit cu un developer de React care sa stie intr-adevar React si sa aiba experienta mai putina de 4 ani, cu 8-10/zi lucrate in React.
Si, acelasi lucru se aplica si la restul technologiilor mentionate de tine. Desi sunt foarte cautate, si foarte posibil te vei angaja, sa zici ca le stii este o exagerare enorma. Stiu cum e, am fost si eu acolo, poate nu chiar in locul tau, pentru ca la facultatea de informatica/calculatoare in primul an iti dai seama ca domeniul este extrem de vast, in continua schimbare, si ai foarte multe de invatat inainte sa poti sa zici ca “stii” orice.
Apoi, sunt doua tipuri de programatori:

  1. Programatori de framework-uri, cei care isi investesc cariera in una sau mai multe framework-uri, dar au abilitati de programare mediocre in cel mai fericit caz. E OK, te specializezi in ceva, si faci acel lucru. Daca esti din aceasta categorie, atunci trebuie sa inveti bine bine framework-urile cu care vrei sa lucrezi.
  2. Programatori generali/generici (nu stiu ce termen s-ar potrivi cel mai bine), cei care isi investesc cariera in a invata ce inseamna programarea, cum se organizeaza codul, principii de programare, pattern-uri, algoritmi, etc. Acesti programatori folosesc framework-urile ca si niste tool-uri. Nu sunt experti in niciun framework de obicei, dar le pot folosi/invata rapid oricare din ele.

PS: O aplicatie cu cateva mii de linii de cod nu este “ffff vasta” … este doar un mic proiectel. Daca vorbim de proiecte serioase si care au durata de viata multi ani de zile, vorbim de sute de mii de linii de cod, chiar si milioane pentru chestii mari (ie. kernelul de Linux, MS Office, etc)

11 Likes

Patkós Csaba apreciez contributia la aceasta discutie si nu ma supar , nu am pretins niciodata ca sunt eu mare programator , si mereu apreciez critica constructiva , sfaturi si orice fel de feedback pentru ca mereu am ceva de invatat de la oricine pana si de la o persoana ca tine care da dovada de un ELITISM profesional care ma critica ca am folosit expresia " a sti " :smiley: si de fapt eu "tu inca nu stii ce nu stii si crezi ca stii multe " :smiley: si mai mult “ai foarte multe de invatat inainte sa poti sa zici ca “stii” orice.” :smiley: ma faci sa rad .
Eu am pornit o discutie si am cerut sfaturi pentru a avea mai mult succes sa imi gasesc o slujba in IT si de fapt am realizat ca “ai foarte multe de invatat inainte sa poti sa zici ca “stii” orice.” :smiley: