Generare eFactura

Salutare și la mulți ani.
Mă pregătesc pentru scenariul eFactura și am o întrebare.
Concret, eu emit un numar mic de facturi lunar, facute manual sub forma de fisiere .docx și apoi trimise ca și .pdf pe email.
Acum incerc să trec de la .pdf la eFactura (.xml) și pentru aceasta am folosit tool-ul pus la dispoziție pe site-ul ministerului finantelor. Dupa mai multe încercări am reusit sa generez un fisier .XML valid, dar incomplet din punct de vedere al informațiilor prezenta in factura sub forma .pdf.

De exemplu, să zicem că se dă factura aceasta in formatul .pdf, pe care vreu să o convertesc în .XML pentru platforma eFactura.
Folosind acelasi tool de mai devereme, am reșit să generez acest fisier.

Problema de care m-am lovit este următoarea:

Factura .pdf este în valută, astfel pe ea prețurile sunt în EUR, iar în partea de jos este trecut cursul valutar, iar la total este specificat și prețul în LEI. Pentru eFactura nu am reușit acest lucru. Astfel, în fisierul .XML se observă că toate prețurile sunt în RON, ceea ce nu este corect. Este cumva posibil să se obțina ceva asemănător, să trec prețurile în EUR și undeva să menționez cursul și valoarea totală în lei?
Citind documentația este menționat

Only one currency shall be used in the Invoice…

Ceea ce mă face să cred că nu este posibil, dar citind acest articol am observat ca ei folosesc câmpul TaxCurrencyCode, dar factura finala în formatul .XML are toate prețurile în EUR, și doar valoarea TVA în lei și fără să fie menționat undeva cursul valutar. Eu aș dori să specific de două ori totalul, odată în EUR și apoi în LEI, plus cursul valutar.

Mai este cineva în scenariul acesta, și dacă da, voi cum ați facut?

2 Likes

Daca acel client este din Romania atunci fatura trebuie facuta doar in lei, nu si in euro. Cu unele exceptii, tranzactiile comerciale in Romania se fac doar in moneda nationala. Parerea mea e sa lasi factura doar in lei si eventual sa treci cursul de schimb la note.

Iar daca nu vrei sa te complici, mai bine folosesti un program de generat facturi (si care eventual le si trimite la eFactura).

1 Like

Multumesc. Recomanzi o aplicatie web care sa genereze si eFactura? De preferat cat mai simplu de utilizat, nu trebuie sa aiba cine stie ce functionalitati. Este suficient doar sa o genereze corect.

Vezi daca fgo/easybill etc. iti permite sa generezi xml-ul gratuit ca sa il incarci tu.
De fapt easybill e gratuit la inceput.

1 Like

Oblio e gratuit daca ai sub 5 facturi pe luna. folosesc de jumătate de an și e super fain.

1 Like

Din perspectiva mea, n-am nici un interes, smartbill am de 10 ani cred, n-am nici o problemă.

La e factură nici măcar nu mi-am făcut semnătură, am generat un link care l-am trimis la contabil și el a înregistrat le semnătura lui digitală care era deja autorizată.

Așa că totul e ok.

Să îți bați tu capul cu xml și pdf pentru stat e un joc de șoarece și pisică pentru că e extrem de haotic și se pot schimba oricând lucrurile.

Iar ca idee, factura dacă e în valută și spre clienți din altă țară atunci nu se raportează în sistem. Doar cele din .ro sunt.

Factura este catre client roman, dar apare in valuta deoarece asa este facut contractul.

1 Like

Poti adauga in comentariu ceva de genul: 1 EUR = 4.951 RON Curs BNR 10.01.2024, 5000 EUR 178 hrs

In general doar hotelurile emit factura si in euro.

1 Like

Si eu am contracte cu clienti romani cu care m-am inteles la tarif in euro. Eu folosesc Smartbill, unde am bagat suma in euro cand creez factura, si el automat trece acolo suma in RON, folosind cursul BNR din ziua respectiva (pe care il trece pe factura).

Deci da, pe e-factura cred ca doar sume in RON ar trebui sa apara. (Nu sunt contabil, sunt doar un fellow freelancer, deci se poate ca ma insel).

1 Like

Asa fac si eu, doar ca manual. Am folosit FGO, care poate sa genereze o factura in XML pentru a fi incarcata in eFactura. Uitandu-ma pe acel XML am observat ca a trecut totul in EUR, fara sa mai adauge si ceva detalii legate de cursul valutar si de totalul in lei.

Probabil o sa o generez in RON si voi trece un comentariu asa cum a mentionat @isti37 mai sus.

Poti adauga in comentariu ceva de genul: 1 EUR = 4.951 RON Curs BNR 10.01.2024, 5000 EUR 178 hrs

Sau voi face factura in EUR si voi trece la comentariu totalul de plata in LEI. O sa vorbesc cu contabilul si vad care este cea mai buna solutie.

Multumesc pentru sugestii.