Get Started with DDEV - DDEV Docs

Am mai scris acum câteva săptămâni într-un thread despre asta, dar cred că ar trebui să fie subiect nou, să știe mai mulți :slight_smile: (inspirat și de problema lui @Ekors)

Am descoperit DDEV, care este un fel de XAMPP pe steroizi:

• rulează în docker
  • are un set-up util în majoritatea cazurilor [1]
  • suportă mai multe versiuni de PHP
  • etc

Dezvolt folosind DDEV de… o lună, dacă nu mai bine și sunt cât se poate de mulțumit de… orice:

• xdebug funcționează fără probleme (trebuie să avem o discuție adiacentă este despre debuggers în curând :sweat_smile:)
  • performanța este semnificativ mai bună decât ce aveam în xampp. Pentru același cod am - în unele cazuri - timpi de execuție cu >10x mai mici.
  • funcționează mai multe site-uri simultan

Ce nu am reușit (până acum):

• să configurez editorul să folosească PHP din DDEV (dar nici nu este o problemă prea mare, am încercat o dată, câteva minute, n-am reușit, aia a fost)
  • să rulez phpunit
  • să rulez/debug un script node - asta m-a durut, că a trebuit să fac debug cu console.log, ca barbarii…

Toate astea în ciuda faptului că în shell merg ok, dar nu în editor (dar pentru că merge în shell, nici aici nu mi-am bătut capul prea tare momentan)

Alternative:

• devkinsta - recomandat de @dinu . L-am încercat sumar, este un blackbox, motiv pentru care nu mi-a plăcut. Pe de altă parte, a mers din prima, fără probleme.
  • wp-env - nu am reușit să-l adaptez nevoilor mele, dar știu oameni care-l folosesc cu succes
  • Lando - cred că l-am încercat la un moment dat; am un partener care-l folosește și e foarte mulțmit.

Performanța în Docker pe Windows

Am mai scris pe forum treaba asta: dacă ești pe Windows și vrei să rulezi ceva în Docker, rulează în Docker în WSL. Și dacă rulezi în WSL, asigură-te că fișierele sunt în filesystem-ul WSL (i.e. nu în /mnt/*). Da, acum are sens treaba asta, dar este o informație pe care am găsit-o menționată atât de rar încât consider că este un soi de open secret pe care se presupune că trebuie să-l știi…

1. până la un anumit nivel, desigur. ↩︎

4 Likes

Ce sa-ti zic, ultima oara cand am incercat dezvoltare in php sub windows a fost acum 10 ani si mi s-a urat de ce smecherii trebuia sa fac pentru a-l face sa mearga. Nu zic, si pe Linux e intortocheata calea, dar nu am avut probleme sa nu mearga phpunit sau intl , pana la urma, pentru ca orice problema aveai mai erau X care au rezolvat-o. In special in ultimii 5 ani sa zicem, cand s-au mai asezat lucrurile. Acu am probleme cu nodejs pe mac, rezolvate, dar care-si arata coltii la cateva luni odata.