Am mai scris acum câteva săptămâni într-un thread despre asta, dar cred că ar trebui să fie subiect nou, să știe mai mulți (inspirat și de problema lui @Ekors)
Am descoperit DDEV, care este un fel de XAMPP pe steroizi:
- rulează în docker
- are un set-up util în majoritatea cazurilor [1]
- suportă mai multe versiuni de PHP
- etc
Dezvolt folosind DDEV de… o lună, dacă nu mai bine și sunt cât se poate de mulțumit de… orice:
- xdebug funcționează fără probleme (trebuie să avem o discuție adiacentă este despre debuggers în curând )
- performanța este semnificativ mai bună decât ce aveam în xampp. Pentru același cod am - în unele cazuri - timpi de execuție cu >10x mai mici.
- funcționează mai multe site-uri simultan
Ce nu am reușit (până acum):
- să configurez editorul să folosească PHP din DDEV (dar nici nu este o problemă prea mare, am încercat o dată, câteva minute, n-am reușit, aia a fost)
- să rulez phpunit
- să rulez/debug un script node - asta m-a durut, că a trebuit să fac debug cu
console.log
, ca barbarii…
Toate astea în ciuda faptului că în shell merg ok, dar nu în editor (dar pentru că merge în shell, nici aici nu mi-am bătut capul prea tare momentan)
Alternative:
- devkinsta - recomandat de @dinu . L-am încercat sumar, este un blackbox, motiv pentru care nu mi-a plăcut. Pe de altă parte, a mers din prima, fără probleme.
- wp-env - nu am reușit să-l adaptez nevoilor mele, dar știu oameni care-l folosesc cu succes
- Lando - cred că l-am încercat la un moment dat; am un partener care-l folosește și e foarte mulțmit.
Performanța în Docker pe Windows
Am mai scris pe forum treaba asta: dacă ești pe Windows și vrei să rulezi ceva în Docker, rulează în Docker în WSL. Și dacă rulezi în WSL, asigură-te că fișierele sunt în filesystem-ul WSL (i.e. nu în /mnt/*
). Da, acum are sens treaba asta, dar este o informație pe care am găsit-o menționată atât de rar încât consider că este un soi de open secret pe care se presupune că trebuie să-l știi…
-
până la un anumit nivel, desigur. ↩︎