Google Launches Carbon, an Experimental Replacement for C++

Un alt limbaj de programare unde recrutorii vor cere 10 ani experienta :smiley:

1 Like
1 Like

Google launches another abandonware :slight_smile:

1 Like

Exista deja Rust, care a castigat adopție pt a fi folosit in Linux kernel. In plus, Rust nu e in pericol de a fi abandonat, ca alte proiecte/limbaje Google.

1 Like

Rust e departe de a putea fi un inlocuitor de C++.
Suportul pentru programare obiectuala de exemplu scartaie rau de tot.

1 Like

Mie nu imi place sintaxa. @IceRidder este fan in schimb :smiley:

Nici mie, dar presupun ca e o chestie de obisnuinta.

Lipsa mostenirii insa… pana la urma ajungem sa pretindem ca si C e obiectual si de ce nu… si limbajul de asamblare.

Cumva este un motiv pt care prefer java c#, php sau python
sunt mai digerabile :grin:

Acum na :grin:

In schimb lucrurile pe care le-au implementat in Rust pt memroy safety sunt interesante.
Cand GC-ul iti forjeaza cpu-ul!

Pentru ca nu vor sa fie OOP, si oricum lucrurile merg in directia composition in loc de inheritance.

1 Like

Sigur, cu justificari de-astea se tot poate veni… nici kernelul linux nu vrea OOP (wait…) si se poate doar cu ‘composition’ de un milion de pointeri la pointeri la pointeri…

O fi un pic mai greu cu polimorfismul asa, dar poate nu se vrea de-ala.

Nici de-aia, nici de-aia, pana se ajunge la multimea vida. Cel mai tare limbaj de programare, ala care nu-ti permite nimic. Nu poti implementa cu buguri in el. Perfect memory safety, de fapt orice program necesita zero memorie si se executa in zero picosecunde.

Hmm, foarte bizara decizia… Aveau oricum Go care a luat amploare si care chiar rezolva problemele lor de cloud pentru ca acolo e miza lui Google. Cand a aparut era anuntat ca si limbajul urmatoarelor decade, un C cu muschi, etc… C++ este oricum cel mai performant si flexibil limbaj pentru orice altceva, e chiar o prostie sa incerci sa-l inlocuiesti cu ceva. Rust desi e peste Go la niste capitole mai ales de performanta dar si pe partea obiectuala e foarte complicat pentru multi programatori si nu va atinge o rata larga de adoptie ci mai degraba ceva zone exclusiviste.
Am impresia ca de fapt batalia reala e pe dominanta (si controlul?) tehnologica, cine mai scoate cate o chestie noua, atrage investitori, etc… si mai putin pe o asa zisa performanta extraordinara a unei tehnologii sau a unui limbaj la un moment dat. In marile companii de cloud nu conteaza pana la urma performanta la limita pentru ca ei oricum scaleaza resursele alea la nesfarsit. In plus orice astfel de limbaj are nevoie de cel putin o decada de maturizare si validare, iar in eventuala unei adoptii large scale pe care nu o poti anticipa, scrierea sau rescrierea unor infrastructuri mari. Prin urmare, ca si predecesorii sai va ramane ani de zile in teste si nu vad nici un motiv rezonabil pentru care cineva ar aborda chiar si experimental acest limbaj acum.

Nu văd de ce asta e un dezavantaj.

3 Likes

Inclusiv Carbon team recomandă folosirea Rust. Carbon e făcut pentru interop cu C++, Rust nu are asta. Practic target-ul e reprezentat de proiecte care deja sunt scrise în C++.

Din punctul meu de vedere, problema cu polimorfismul este ca duce la anti-pattern ca tight coupling si god objects + ca fave testarea mult mai dificila.

  1. Rust deja are 12 ani.
  2. Daca tu nu vezi un motiv, cel mai probabil nu te-ai lovit de aceleasi probleme pe care rust incearca sa le rezolve. Dar exista un motiv pentru care atat MS cat si Google pariaza pe el.

LE: nu toata lumea trebuie sa foloseasca acelasi bimbaj. Avem atat de multe limbaje tocmai pentru ca se incearca rezolvarea de probleme diferite, spre exemplu va diferi ce alegi ca sa faci un blog vs ce alegi ca sa pui pe JWST

1 Like

Aha, are, si e cel mai iubit, cel mai dorit, cel mai cel… si din ceva motiv nu prea e adoptat.

De ce ti se pare ca nu este adoptat?

https://thenewstack.io/rust-in-the-linux-kernel-by-2023-linus-torvalds-predicts/ (nici macar C++ nu a fost inclus in kernel ca si nota)

Asta nu inseamna nimic. Ai rabdare pana rescriu kernelul in rust, deocamdata e doar ‘news’.
La fel ca si stirile cu ‘cel mai iubit limbaj tspe ani la rand’.

Pe tiobe index e sub COBOL.

Nu il va reacrie nimeni, dar incet incet va fi mai mult cod. Cred ca asteptarile tale sunt nerealiste.

Eu ma refeream la Carbon nu la Rust.

LE De fapt de unele m-am lovit dar nu au reprezentat un motiv suficient sa trec de la Go la Rust. Pe termen lung lipsa de developeri poate fi o problema mult mai mare decat eventualele lipsuri de limbaj. Din pacate bun nu inseamna neaparat si ofertant.