Am patit si eu la fel cu Amazon. Costuri neasteptat de mari adica. Nu la scara mare dar totusi.
Oricat de atent ai fi ca si programator e usor s-o patesti cu AWS/Google Cloud.
In primul rand ca sa fii familiar (si sa eviti eventuale neplaceri) trebuie sa folosesti serviciul. Ca sa folosesti serviciul trebuie sa folosesti si features care costa.
Ei si cand faci asta ptr. prima data n-ai de unde sa stii toate capcanele. Prin urmare prima data ti-o iei, mai mult sau mai putin.
Am mai vb. cu un prieten care la fel a fost (neplacut) surprins de costurile ridicate Azure ptr. niste servicii (dupa primele folosiri). Deci banuiesc ca e raspandita treaba.
Nu “man”, nu trebuie sa fii certificat in cloud, ci doar trebuie sa ai in vedere chestii de bun simt, adesea brain-dead.
Daca iau aleatoriu 5 programatori si ii intreb cate resurse consuma (cpu,ram,i/o) programul lor pe un utilizator/interogare … 99% sigur ca 4 NU vor sti sa raspunda.
La autoturisme te uiti la cati litrii la 100km consuma.
La electrocasnice te iti la clasa energetica, cati kw/h consuma
La telefoane si laptops, intrebi cat tine bateria.
See the irony ?
Aveam pe unu cu un webapp (java) care vroia sa plece de pe serverul dedicat, in cloud.
Serverul era foarte rapid si astfel masca probleme enorm de grave.
De la faptul ca totul fiind pe aceeasi masina, networking-ul intern nu era o problema
Totusi aplicatia avea un trafic extern de ~1mb/s dar ~30mb/s cu mysql
In loc sa filtreze in mysql, tragea cate 7-8K de randuri, pe care le filtra in memoria aplicatiei, ca sa returneze cele 15 rezultate per pagina
Serverul avand 128gb ram … nu i s-a parut o problema ca aplicatia lui ajungea sa consume 40gb ram … pt o medie de 20-30 de utilizatori pe ora!
La faptul ca mysql folosea 80gb ram, ca na, innodb incarca tot in memorie, si I/O ul era de ~20mb/s
Ca sa descopar un huge ass table de 20gb de log-uri!!!
Dar, na … SSD … tine. Aplicatia se misca repede ce-i drept. Dar la cata risipa de resurse?
Omul auzise ca in cloud e mai ieftin. Cand i-am facut calculul … mai sa lesine
Aia care vor beneficiile unui cloud automatizat, dar nu vor in ruptul capului sa plateasca in plus de cat platesc acum! Că na … in cloud e mai ieftin
Vrem autoscale, desi acum ca sa punem ram pe serverul dedicat, il oprim 2h
Vrem redundanta la DB (master-slave), desi acum avem doar un server, care e pe aceeasi masina cu app si cu backup saptamanal cum e in contractul de la hosting
Vrem rolling blue/green deploys, desi acum oprim aplicatia timp de 1h ca sa ii facem update
Vrem multi-region deploys, desi acu stam cu serverul intr-un DC obosit la iesire din Bucuresti, unde le mai pica curentu cate 3h, sau vreun excavator taie fibra optica.
Da de ce ma costa triplu?
A pai lasa ca ramanem asa.
… si mi-am pierdut o zi din viata … platita, dar tot pierduta
L-am avut pe unu, acu cam 2ani, a avut o pana de curent atat de lunga incat a ramas fara motorina la generator si NU avea canistre sa se duca pana la peco! In mijlocul f***ing orasului …
I shit you not
5 programatori ce lucreaza cu aws sau 5 programatori random ? Daca-s 5 random, nu vad de ce e obligatoriu sa stie si de ce esti asa mirat si inversunat.
la primele 2 nu ma uit, la ultima e ca la masini, degeaba iti scrie 8 ore bateria ca oricum conteaza ce rulezi pe laptop, de altfel ca la masini doar ca la baterie se vede mai tare diferenta.
Oricare 5 random. Nu vezi deloc? deloc? Programul tau are nevoie de 4Gb ram, iar laptop-ul meu 8gb din care 4 luati de windows si 2 de chrome
deloc? deloc?
S-a ajuns sa se foloseasca tot halu’ de bloatware & crapware asa. Limbaje care-s mai lente cu ordine de marime, ca cel care le foloseste nu e capabil de celelalte.
Nu conteaza, memorie este destula, procesoarele de azi sunt ‘suficient’ de rapide, etc, etc, oda bloatware-ului & crapware-ului.
O sa se ajunga la aplicatii care folosesc 1 TByte de ram cu functionalitate echivalenta cu un program de cativa kilo. Dar o sa arate bine pe ecran, multe bling-uri si o sa incalzeasca iarna in camera.
Din pacate, conteaza in foarte multe situatii si multi nu realizeaza asta.
Device-ul ala e foarte limitat la memorie, are o parte volatila si o parte nevolatila. Individul care a compilat firmware-ul a zis ca face imbunatatiri, fara sa stie ce face. A largit pe-acolo tabele, etc… si-a reusit sa mute din memoria nevolatila ceva esential in memoria volatila. Bye bye retea! Sa vezi ce interesant devine cand trebuie sa refaca reteaua pentru zeci de device-uri.