Imbunatatire sisteme existente

plecand de aici: http://m.adevarul.ro/news/societate/nicio-firma-nu-mai-asigura-mentenanta-sistemului-functioneaza-cardul-sanatate-cnas-contractul-expirat-decembrie-2015-1_569e344d37115986c6ad8f60/index.html

oare nu exista o modalitate ca o asociere de firme mici si mijlocii serioase sa participe si sa isi propuna ca, in costurile de mentenanta, sa redimensioneze sistemul pt a face fata la trafic?

Nu zic¹ că este cazul la CNAS, dar de cele mai multe ori, licitațiile sunt făcute doar pentru că așa cere legea, dar se știe de la început câștigătorul; ca firmă ce vrea să intre în jocul ăsta, pur și simplu nu reușești să îndeplinești cerințele.

De exemplu, prețul s-ar putea sa reprezinte doar o parte din condiții. Cealaltă parte ar putea fi reprezentată de un minimum de angajați cu o anumită specializare și o anumită experiență.


¹ Am scris pe blog despre cardurile sufletului. Trageți voi concluzii despre cât de pricepuți au fost cei ce au livrat.

La ce certificari sunt necesare sa administrezi acele sisteme, e greu de crezut ca o firma medie se poate aventura in asa ceva.

Am lucrat 3 ani de zile pe licitatii cu statul (oferte financiare, oferte tehnice, documentatii, etc. - practic tot de la primit caietul de sarcini pana la castigat licitatia).
E destul de greu sa castigi o licitatie de genul asta.
De obicei se cere o anumita cifra de afaceri, contracte similare, contracte de o anumita valoare in ultimii ani, un numar de angajati, un anumit numar de specialisti si multe altele.

3 Likes

Exact de asta am aceasta dilema. Stim cu totii ca sistemul e facut in asa fel incat sa “iasa cine trebuie”. Poate totusi exista o metoda legala de a grupa cunostintele micilor intreprinzatori (evident cei care au demonstrat ca stiu sa lucreze astfel de produse cu nivel mare de concurenta) intr-o structura mai mare care sa poata participa legal la o astfel de licitatie.

Chiar si la nivelul unui ONG, sa zicem, “Asociatia programatorilor din Romania”, care sa aiba intr-o perioada de timp cateva proiecte implementate la limita de pro bono, in care sa se faca inclusiv voluntariat.

Ideea mea nu e sa ii ajutam doar pe beneficiarii generic numiti “minister”, ci mai ales pe noi insine, cand a fi sa fim in postura de pacienti.

2 Likes

Sa vrei tu sa ajuti e ok si perfect normal. Dar de multe ori nu vor ei sa fie ajutati.
Trebuie luat in considerare si factorul uman. Si culoarea politica reprezinta un factor important.
E extrem de greu sa implementezi ceva si la 2-3 primarii, daca sunt conduse de partide diferite. Sau daca au oamenii nu stiu ce problema cu nu stiu cine.

Sa faci ceva la nivel national e cred imposibil.
Poti lua ca exemplu ghiseul.ro .

Problemele nu se termina la castigarea licitatiei, ci doar atunci incep. Sa vezi proiecte intarziate doar pentru ca primarul e din alt partid ca presedintele consiliului judetean, vin alegerile si trebuia sa iasa ala prost.

Sau stii de ce arata toate site-urile primariilor asa cum arata? Si de ce e imposibil sa gasesti ceva acolo?

Variante sunt ori sa te dai cu ei, ori sa renunti dupa ceva timp.

Daca vrei cu adevarat, faci sistemul open-source si inviti programatori sa contribuie
Asta o vad ca fiind cam singura modalitate de a le "forta mana"
Gasesti un “core team” si restul, studenti care sa faca “practica”

Toate chestiile care se fac in administratia publica trebuie dezbatute si redezbatute si supra-dezbatute
Daca vii cu ceva gata facut si care este 100% in vazul public, ai avantaj fenomenal peste orice alta firma "closed-source"
Dupa, mai ai avantajul costurilor.

e de-ajuns sa scrie in caietul de sarcini:

  • sa aiba contracte cu statul in anul precedent de minim X euro
  • sa aiba cifra de afaceri de peste Y euro
  • sa mai fi avut un contract similar

si gata, ai izolat frumos firma care trebuie sa iasa. la origine e asa ca sa nu castige firme care nu pot duce la bun sfarsit proiectul si sa se piarda timp pretios (ani like). dar ca intotdeauna se abuzeaza pt anumite interese.

Idee:

  • obligatoriu softul e open source (in Germania asa e)

  • faci bughunt cu premii platite de cel care face softul. :slight_smile:

  • alternativ faci un A-Team de experti platiti foarte bine care sa faca review la softuri si sa le intoarca inapoi unde este cazul.

1 Like

Probabil la noi se poate face doar pornind din zona de “free our data”. Gen https://www.data.gov/ care a plecat de la cererile cetatenilor, nu de la vreun angajat la stat luminat care sa o infiinteze. Evident apoi au fost niste followers :wink: https://data.gov.uk/

intrebarea de fapt e: cine ar avea interesul sa existe un soft functionabil in afara de cei care ar putea profita de asa ceva (medici, pacitenti)? bugetarii din sistem nu, ca ar zbura cu zecile de mii. politicienii… nu, ca ar ramane fara multe surse de bani.

2 Likes

Exact. E machiavelic imho.
Te apuci tu ca societate civila si faci uneltele. Apoi faci presiune publica (that’s how politics works) sa fie folosite
Rezultat: Merge sistemul, usureaza munca, creste productivitatea. Si ca efect secundar inlocuiesti bugetarii platiti aiurea cu masini, ca acum ai motiv intemeiat.

“Imposibil dar realizabil.”

2 Likes

pai pentru asta trebuie schimbat alt sistem. ca n-ai ce imbunatati.

PS: realizabil dar imposibil*

"O ye, of little faith - Matei 8:26"
Am reusit sa punem piciorul pe luna, sa calatorim cu viteza sunetului, sa punem baraje pe cele mai mari rauri si eu sa citez din Biblie. :slightly_smiling: Nimic nu e imposibil

1 Like

“It always seems impossible until it’s done.” ― Nelson Mandela

1 Like

voi chiar va ganditi sa continuati dezvoltarea dupa “unii” care au dezvoltat pe genunchi un sistem care nu este functional ?!?!

Sa continuam dezvoltarea? Daca actualul proiect a fost dezvoltat pe genunchi, un simplu refactoring va mua mult mai mult timp si mai multe batai de cap decat refacerea proiectului, de la 0.

Si nu e vorba doar de un proiect, insa trebuie inceput de undeva.

Da, pe mine ma roade ideea ca, pt a-mi fi mie bine ca pacient, poate fi nevoie de un astfel de efort.

De fapt de aceea am deschis threadul, sa aflam daca stie cineva concret ce se poate face.

M-am confruntat de cateva ori cu situatii in care am lucrat dupa unii care folosisera metoda genunchiului. Nu a fost usor, dar cineva trebuia sa o faca. Atunci s-a nimerit sa fiu eu.

Nope. Il renovam. Il punem pe cric-uri si incepem sa inlocuim bucata cu bucata pana nu mai ramane nimic din original

1 Like

Cum ar funcționa asta cu open source-ul? Adică să zicem că vrei să faci o aplicație de gestiune a contribuabililor pentru taxe și impozite locale. De unde începi? Cine face specificații și chestii?

1 Like