Impozit PFA, radiere

Salut ! Sunt prins in situatia in care eu nu am mai avut venit pe PFA din luna Februarie cand m-am angajat, dar acuma cei de la anaf imi tot trimiti scrisori sa imi platesc impozitul pe tot anul asta pana in prezent (aproximat conform venitului de anul trecut). Ca sa ma scutesc de radiere firmei si de foarte multe drumuri, si pentru ca nu prea as vrea sa il inchid, daca voi plati impozitul actual (nu o suma foarte mare, in jur de 600 de lei), cand imi voi depunde venitul in martie anul viitor pentru anul acesta, am o sansa sa il primesc inapoi ? sau cum se procedeaza ?

Exista posibilitatea suspendarii PFA-ului si numai platesti impozit.

Ce presupune asta ? La registrul comertului sau in localitatea unde imi platesc impozitul de obicei ? Asta nu ar presupune sa imi depun venitul pana la momentul actual ? Eu am intrebat daca nu se putea sa mi-l depun pentru anul acesta dar mi-a zis ca nu se poate inca.

ok scuze, era doar un sfat, mergi la Registrul Comertului daca vrei sa il suspenzi si apoi duci documentele la ANAF sa numai platesti impozit.

Esti la norma de venit sau in sistem real?

In orice caz, nu stiu daca o sa scapi de plata impozitului din Februarie pana la momentul suspendarii. Dpdv al statului ai fost activ, asa ca se asteapta la niste taxe.

Un tovaras a facut cam aceasi treaba pentru un PFA cu norma de venit, doar ca pe un semestru, in loc de doua/trei. A trebuit sa plateasca taxele aferente normei de venit, dupa care a inchis.

Sunt pe venit real, nu pe norma. In cazul asta cred ca voi face plata, apoi voi vedea in februarie cand imi voi depune venitul ce se v-a intampla. Am fost activ, dar nu cu venitul pe care mi l-au estimat ei.

Ar trebui sa vorbesti cu un contabil. Ma gandesc ca daca cost_contabil + cost_timp < taxele_platite e o chestie buna.

1 Like

Cred ca e o usoara contradictie aici. Impozitarea in sistem real nu se face cu estimari.

Sustin sfatul lui @horia141 de a vorbi cu cineva de specialitate. Daca vrei iti recomand in privat pe cineva care se privepe la PFAuri.

1 Like

Am uitat sa precizez, poate iti e de folos. Daca inchizi complet pfa-ul, timp de 1 an caendaristic nu ai voie sa iti faci altul. Sunt pe telefon si nu pot gasi link, dar stiu din experienta.

Nu e nici o contradicție:

  1. ANAF îți trimite o estimare în baza venitului din anul (anii?) anterior(i);
  • dacă îți convine estimarea aia, nu faci nimic;
  • dacă nu îți convine, depui declarația nu-știu-care (cred că 220), caz în care estimarea ANAF nu mai e luată în seamă.
2 Likes

Platisem anul trecut mai mult decat trebuia si era si varianta sa imi primesc banii inapoi, insa i-am lasat sa-i scada din platile viitoare pentru ca stiam ca oricum la bilant o sa mai am de dat. A trebuit atunci sa semnez ceva cum ca ii las in avans.

Nu as putea sa-ti zic exact daca si acum mai e asa, dar cea mai buna varianta ar fi sa intrebi un contabil sau direct la ANAF la ghiseu.

Deci as putea depune declaratia 220 acuma pentru anul asta ? Eu stiam ca nu se poate decat anul viitor pana in martie, anul acesta nefiind inca compelt.

Și eu am PFA în sistem real din 2009 și tot cu estimări a funcționat treaba…
De exemplu, acum doi ani am depus o declarație cu estimările pe anul trecut și tot anul am plătit impozit în baza estimării aceleia. Cum nu am prea avut activitate pe PFA, după ce am depus declarația de regularizare cu veniturile efective, anul acesta urmează să recuperez ce-am plătit în plus anul trecut.
Așa a funcționat în fiecare an, iar, după regularizări, am avut fie de plătit diferența, fie de încasat ce-am plătit în plus.

Ce-i nasol e că în trecut virau ei banii direct în cont, dar anul ăsta trebuie să mă duc eu pe la ei să fac o cerere și să mi-i dea în mână (sau tot în cont; încă nu știu sigur, dar cert e că trebuie să mă prezint la ANAF cu buletinu’n mână).
Nu mai știu exact procedurile, dar, dacă nu încasez acum banii, rămân la ei și se deduc din impozitul pe anul următor.


@Cristany
Ideea e că poți depune tu o declarație în care zici că vei încasa 100 de lei și vei plăti impozit la suma aceea. Dacă vei avea activitate serioasă, va trebui să ai în vedere faptul că trebuie să pui deoparte bani pentru că îți va veni o regularizare mare la sfârșit de an. Dacă nu, vei rămâne cu 16 lei plătiți impozit pe care-i iei înapoi la sfârșit de an sau îi lași acolo pentru anul următor. Oricum, chiar și ca angajat, tot este posibil să mai iei câte un proiect de week-end din când în când pe care să-l facturezi pe PFA, deci tot vei avea ceva de plătit…

2 Likes

Super. Multumesc de raspunsuri ! Voi face plata acum si nu voi mai avea treaba o perioada.

Asta se aplica si in cazul unui SRL ? Daca inchid PFA-ul imi pot face un SRL in primul an ?

1 Like

Eu sunt tocmai in situatia sa inchid un II pentru a deschide SRL, deci sigur nu e o problema. Nu stiu exact, poate e regula asta daca deschizi tot PFA, dar SRL poti sigur daca nu ai alte probleme/datorii etc.

1 Like

Da, SRL se poate deschide, alt PFA e mai problematic.

1 Like

Then it’s not a problem. :smiley: oricum dupa noile reguli daca voi incepe din nou singur imi voi infiinta SRL, in nici un caz PFA.

Eu l-am inchis pe cel vechi care era la real si am deschis la norma altul vara asta, era suspendat dar nu cred ca conteaza.