Impozit programatori de sistem informatic

Salut, puteti sa imi spuneti daca programatorii mai sunt scutiti de impozit? Am tot cautat pe net si nu am gasit nimic concret. Va multumesc si imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie.

Da, a ramas scutirea

ieri am dat de stirea asta

Deci ne inscriem la facultate cu 2000 de lei si la un salariu de 5000 de lei ramai cu 4000 in mana in plus la sfarsitul anului. Adica un telefon sau laptop de gaming fainut. La 3000 de lei nu se prea merita efortul, in special daca vrei ceva gen informatica la 3000 de lei+.

Parca vad ca vor fi mult mai multi studenti.

Imi poti spune cum ai facut calculul de ai ramas doar cu 4k lei pentru 12 luni ?

1 Like

Pai si ce e rau in asta?

Cand era Ciolos la guvern stiu ca s-a pus accent pe faptul ca rata abandonului scolar este mare si ca tot mai putini elevi de liceu urmeaza si o forma de invatamant superior. A scazut natalitatea, dar sunt si alti factori, unii nu au bani, multi prefera sa plece afara, promovabilitatea la bacalaureat a scazut…
Cand am facut eu daca nu ma insel erau aproape 900 000 de studenti, acum sunt vreo 500 000.

Poate chiar urmaresc sa atraga tot mai multi in invatamantul superior.

Studentia nu inseamna productivitate si nici cunostiinte practice in Romania, e mult mai bine sa lucrezi 4 ani pe 1900 de lei decat sa stai 4 ani si sa lucrezi din cand in cand, sa nu faci nimic implicat 100%. Daca lucrezi la ceva 4 ani implicat 100% o sa inveti mult mai multe decat te poate invata o facultate (cel putin in software development), cu foarte mici exceptii. Daca ai bani mai poti sa invarti si alte lucruri daca ai cap. In plus o sa fii mai bogat cu ~20000 de euro in cel mai rau caz, daca ti-ai fi investit 1000 de euro in bitcoin acum 5 ani deja ieseai la pensie, daca doar ti-ai fi dublat ceva investitie mica aveai 25-30 de mii de euro pe 4 ani.

Deci putem spune ca daca cineva alege facultatea vs munca, in 4 ani pierde in jur de 25-30 mii de euro, fix in perioada cand poate face cele mai multe lucruri cu acei bani. Si n-am luat in considerare munca in strainatate, cine poate pleca poate face 5000 de lei lunar afara si atunci pierderea e de ~50-60 mii de euro. Daca cineva chiar e demn de o facultate de economie/info etc. atunci isi da seama cum se poate ridica la 100k, pe mine ma doare inima daca ma gandesc ca cel putin 5000 de oameni din Romania pierd 100k euro ca sa se duca la facultate. (n-am luat in considerare costul mancarii/chiriei, sa presupunem ca 4 ani te pot ajuta parintii)

Am ajuns la 4000 de lei luand 10% impozit la un salariu de 5000 de lei, inmultind impozitul cu 12 si scazand 2000 de lei pentru facultate. (daca intrii direct la facultate ramai cu 6000 doar ca nu ia nimeni 5000 fara experienta, dar nu cred ca ti se merita sa lucrezi undeva implicat pe jumatate, sa iti pierzi bursa si nici sa nu faci cine stie ce la munca)

http://news.ubbcluj.ro/studentii-ubb-aduc-peste-190-de-milioane-de-euro-bugetului-clujului/

Practic studentii pierd 190 de milioane de euro, adica cel putin 20k euro pe fiecare student care sta 4 ani.

Sincer sa fiu nu mai am chef sa gandesc acum, fie cum zici tu :smiley:
Eu unul am facut facultate, ba chiar in alt domeniu la fel ca multi altii, si este adevarat ca nu am facut-o doar de dragul de a o face ci chiar am vrut sa lucrez in domeniu, dar nu imi pare deloc rau ca am facut-o chiar daca as putea privi ca si cand as fi pierdut 4 ani.

Ce vor ei sa faca acum este sa creasca aritificial piata, iar scutirea exact asta face. Ar fi interesant de urmarit trendul numarului de studenti la facultatile de profil.
Ar fi interesat de stiut si care este diferenta salariilor din firmele care cer facultate de profil si cele care nu cer. Nu iti trebuie facultate sa lucrezi in domeniu dar nu toti sunt suficient de buni cat sa nu faca o diferenta, ma gandesc ca cei mediocri fara facultate au venituri mai mici decat cei mediocri cu facultate.

La un salariu de 5000lei brut, impozitul anual este de aproximativ 4000lei, nu 6000lei.

1 Like

Mi se pare o prostie masura. O sa ne trezim cu tot felul de persoane care nu au nicio tangenta si se vor angaja ca programatori. Ar trebui sa se incurajeze terminatul unei facultati(de preferat in domeniu)

Acum cativa ani parca era scutiti cei care terminau o facultate in domeniu si lucrau ca dezvoltatori de programe informatice

Calcului facut de Istvan este cu cifre din burta ! Cheltuielile unui student sunt destule. Camin/chirie(in Cluj Napoca sunt destul de scumpe), taxa de scolarizare la facultate(asa daca nu este la buget) precum si altele

Studentii nu pierd 190 mil €. Faptul ca ii cheltuie, nu inseamna ca-i pierd.
Si faptul ca prezenta lor contribuie la economia orasului, nu este de dorit ?

Ah, tu te referi brut, nu net. Am inteles.

Ca PFA mereu am plătit impozitul de 16% chit că am terminat informatica. Deci Meh.

Oricum lucrez independent și nu am chef să măresc profiturile managerilor/firmelor de pe aici care tot outsourcing fac.

Depinde de combination intre cat vrei sa castigi si de cat de mult reusesti sa-ti gasesti proiecte.

2 Likes

Sa înțeleg că și eu sunt scutit? Sunt angajat ca programator și am absolvit o facultate dar nu e in domeniul programării, am terminat Agronomie.

Cica esti. Vorbeste la HR. Mie mi-au cerut copie dupa diploma de licenta. Cei drept am terminat ACS-ul


Articolul este din iunie 2017

Puteai avea scutire din 2015.

Articolul din 2013 - 2015

c) au diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;

Anexa 2 era lista cu specializarile facultatilor.

Articolul din 2015 - nu stiu pana cand a fost

c) deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă
durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă,
eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre
activităţile prevăzute în anexă;

In >noul ordin ordinul din 2015 s-a eliminat anexa cu lista specializarilor de facultati, singura anexa fiind cea cu posturile care beneficiaza de scutire. Vezi mai sus ordinul.

1 Like

Am si eu o intrebare pe subiect. Stiti cumva, dupa indeplinirea tuturor acelor criterii din ordinul vechi sau nou, unde se depune acel dosar pt scutirea de impozit?

1 Like

Se pastreaza la sediul firmei.

LE: Asa scrie in ordin. Nu sunt contabil, ar fi bine sa-ti confirme cineva cu mai multe informatii in domeniu.