Impresii Pop Os

Ce parere aveti fata de Pop Os?

Vad ca este bazat pe Ubuntu, dar ei zic ca nu este doar un Ubuntu reskinned.

Ma intereseaza stabilitatea, compatibilitatea cu hardware-ul, drivere pt diverse de pe laptop. Ca initial am pus linux mint ca distributie, dar nu vedea sub nicio forma chipset-ul de wifi(cica blocat la nivel de firmware) etc.

Din ce am vazut in poze este bazat pe gnome ca gui.

1 Like

Stiu ca vine ca distributie default cu sistemele System76, dar eu nu am reusit sa-l instalez pe laptop-ul meu. Nu mai tin minte exact ce eroare primeam. Cu Mint in schimb nu am nici o problema si-l folosesc exclusiv de aproape un an.

Anul trecut am avut, probleme cu acest os. Mai ales cu actualizarea, am avut probleme pana cand sistemului mi-a dat blackscreen si s-a dus totul. Am spus multumesc, eu nu folosesc asa ceva.

Il voi instala in masina virtuala sa vad cum este :slight_smile:

Salut, folosesc Pop!_OS pe laptop de aproape un an. Este foarte zdravan. Ultimul update de la 19.04 la 19.10 a imbunatatit foarte mult performanta Gnome, intr-un final se simte ca un DE de 2019. Desi sunt fan al tiling WMs, am preferat sa raman pe Gnome si sa-l configurez cat de cat. Backstory, GNU/Linux + BSD exclusiv de vreo 6-8 ani.

Singura problema pe care am avut-o dpdv al hardware compatibility a fost cu touchpad-ul; ASUS a folosit un touchpad cu firmware/driver Elantech, conectat PS/2 la mobo impreuna cu tastatura, se face ceva (de)multiplexare la nivel de firmware. Cand am instalat OS-ul, touchpad-ul ‘sarea’ cand il foloseam, iar indiferent de utilizare era un IRQ care tinea 10% din CPU (crazy, right?). Am preferat la momentul respectiv sa-l dezactivez din BIOS si sa folosesc un mouse pe USB, in special ca folosesc laptop-ul strict pe birouri. In schimb, zilele trecute am zis ca dupa atatea update-uri de kernel (actual Linux kyoto 5.3.0-19-generic #20-Ubuntu SMP Fri Oct 18 09:04:39 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux) sa il activez la loc sa vad ce-i cu el, si ca o surpriza placuta, functioneaza si se simte absolut minunat.

Motivul principal pentru care am vrut sa testez Pop!_OS este ca laptop-ul detine GPU dedicat; ei ofera imagini de instalare cu drivere (proprietary) preinstalate in functie de producatorul GPU-ului. Imi place ca folosesc abordare de GPU on demand, si nu dual-GPU, bumblebee, optiprime, etc. Asta inseamna ca ai un toggle special in Gnome (pe langa o comanda :slight_smile:) cu care poti schimba GPU; partea ‘proasta’ este ca trebuie sa dai reboot dupa schimbare, pentru a se aplica configuratia si incarca modulele necesare. Personal, vad totusi un lucru bun in asta; pentru development si utilizare normala stau pe GPU integrat, astfel castig niste baterie in plus, iar cand vreau sa ma joc (via Steam, battle.net’s HotS, Overwatch, ahem, hashcat) trec pe GPU dedicat si castig performanta.

Laptop-ul are 6 cores, 12 threads, 16 GB RAM, il folosesc in principiu in development - zilnic PHPStorm + GoLand, VMs in paralel, iar acasa light browsing si configurat balarii cand nu imi este lene sa ma pun la desktop :slight_smile:, nu s-a intamplat sa sughite niciodata.

S-au dus zilele mele de glorie si configurat WM-uri pana peste cap :slight_smile:

tl;dr un distro cu DE frumos configurat, rapid, fara probleme in compatibilitate hardware, repos actualizate rapid (nici bleeding edge, nici stale), cu flatpak si docker nu simt lipsa AUR :slight_smile:.

Daca mai pot oferi detalii, o fac cu placere.

6 Likes

Salut!

Multumesc pt review. Eu l-am instalat in masina virtuala (Hyper-V). Imi place cum arata, imi place wm gnome cum arata.

Da, este o distribuite linux care arata bine. Cred ca o sa sacrific vreo cativa zeci de giga de pe ssd si il voi instala nativ :slight_smile:

Initial eram cu Linux Mint pe care l-am customizat prin instalarea de teme plus ican pack-uri, dar cand l-am instalat pe noul laptop avea probleme cu driverele(ba nu vedea chip-ul de wifi - blocat la nivel de firmware) ba alt ceva.

Din ce vad la System 76, se poate face si livrare direct in RO. Pretty cool.

Ai laptop de la ei?