Salutare, după cum spune si titlul, recent m-am mutat din UK in Romania si încă sunt angajat la firma din UK. Știu ca am 6 luni de păsuire pana la declararea rezidentei fiscale ca fiind Romania.
Eu as vrea sa rămân angajat in continuarea sub forma asta, insa nu vreau nici sa am probleme cu ANAF’ul sau mai știu eu ce.
Am tot cautat pe net sa vad cat de greu ar fi sa raman agajat iar firma de acolo sa plateasca toate cele necesare aici insa nu am gasit nimic concret care m-ar lutea ajuta.
Este cineva care s-a lovit de treaba asta, ori care lucreaza asa ? Sau e mai bine/simplu cu SRL/PFA ?
Brexit-ul posibil sa complice si mai mult treburile. S-ar putea sa ajungi sa platesti taxe in ambele tari sau sa trebuiasca sa te intorci periodic in Anglia.
In primul rand NU RENUNTA sub nici o forma la contractul de muncă actual ca angajat full-time. Atâta timp cât ai ILR sau Cetățenie ai dreptul legal de munca în UK.
Ignora ce ți se spune aici despre SRL și PFA. Astea merg dacă NU ai drept de muncă în țara respectivă.
Nu se aplică la tine dacă ai ILR, contract de munca full-time, și angajatorul e ok să muncești de aici.
Un contract full-time îți oferă protecție după doi ani de angajare in UK.
Într-adevăr dacă muncești din RO mai mult timp o sa devii automat rezident fiscal aici. Asta înseamnă că trebuie să faci câteva lucruri.
Îți dau copy paste din notitele mele:
* Tell HMRC that you're no longer resident in the UK
* Have them issue a NT tax code to the employer
* instruct the employer not to deduct tax
* receive gross pay
* pay taxes in RO
HMRC
* NT tax code — HMRC might dispute it
* KPMG flowchart — maintaining fiscal residency in the UK
Dar te rog vorbește cu un Financial advisor competent din UK pe speța asta.
Acum mai trebuie sa vada si el daca mai renteaza cu taxele din Romania. La noi in Romania la majoritatea firmelor e interzis complet sa lucrezi din alta tara fara delegatie si singura solutie e parteneriatul prin SRL. E atat de complicat incat nimeni nu vrea sa aiba deaface cu angajati in alta tara.
Ia in calcul si scenariul ca daca Klaus se va intoarce in UK pe o perioada mai mare de 6 luni (sau chiar doar lucreaza de la birou o anumita perioada) si angajatorul si el vor fi intr-un limbo juridic.
Problema e mai ușor de rezolvat din UK decât aici. HMRC îți trimite emails periodice dacă ai de completat tax returns și te ajută pe cât posibil. Plus e super ușor de vorbit cu tax advisers care sunt la curent cu diverse practici pentru expats.
Pe când la noi dacă mergi la ANAF să îți plătești taxele se uită la tine că la un sac de gunoi. Să nu mai menționez SPV in care nu găsești nimic.
Pentru mine nu mai este necesar. In cele din urmă am deschis un SRL, dar am renegociat termenii si conditiile contractului.
Momentan totul decurge okay, iar cu statul roman nu prea am avut treaba.
Este adevarat; cand am trecut prin procesul de notificare la ANAF, am avut experiente mixed - o doamna de pus in rama si o doamna care nu stia legea in vigoare, dar nu m-am lasat influentat de incompetenta dansei si am mers la altcineva.