Spun mai serios pentru că tot ce am programat până acum nu a fost prea serios, din punctul meu de vedere. Singurul proiect cu care aș putea să mă mândresc, zic eu, este un soi de API scris în Python, folosind Flask, care are datele în fișiere .JSON.
Nu am nicio “bază” în spate, momentan fiind încă la liceu, doar că pe profil tehnic (economie).
Eu aș vrea ca după terminarea liceului, să dau la facultatea de informatică și să profesez în domeniul acesta. Ușor de spus.
Mi-ar plăcea să creez site-uri, dar doar logica din spate, back-end-ul, front-end-ul, în schimb, mă plictisește.
Dar, de câteva zile, am descoperit inteligența artificială și mi-ar plăcea să “am de-a face” cu domeniul acesta.
Aș avea câteva întrebări:
Pentru cei din Iași, dacă nu intru la facultatea de informatică, un programator autodidact are șanse să fie angajat? Din ce am auzit pe ici-colo, aici, în Iași, programatorii fără diplomă nu prea sunt acceptați.
Cum aș putea să-mi aprofundez cunoștințele? Niște resurse dacă puteți lăsa, ar fi super!
Dacă zici că ești la liceu înseamnă că ai timp liber. Nu te limita la un anumit limbaj. Încearcă OOP. Încearcă functional. Încearcă python, c, clojure, ruby etc. Încearcă web apps. Încearcă server-side. Desktop, mobile etc.
Alocă 30-40h pentru fiecare, construiește o aplicație mică, treci la următorul limbaj.
Eu recomand din toata inima sa te inscrii la diverse concursuri bazate pe proiecte.
De exemplu: Infomatrix, a carei finala se tine in fiecare an la Bucuresti si in care poti sa te inscrii cu proiectul tau.
E o experienta fantastica si vei face cunostinta cu niste oameni super. Cu multi dintre oamenii cu care participam prin liceu la acel concurs inca tin legatura.
Prin acest tip de concursuri, vei dobandi o gramada de skilluri. Soft skills, prezentare, time management, leadership, plus este super distractie pe acolo ca vei cunoaste mai multe persoane de varsta ta cu interese comune.
Chiar am să încerc ceva-ceva. Deocamdată aștept să termin anul școlar să am timp și să văd cum împart acele 30-40h într-o săptămână. Poate voi documenta pe github progresul