Incuietoare electronica usa ieftina

Am urmatorul proiect: Vreau sa inlocuiesc lacatul de pe usa de fier de la pivnita blocului cu o incuiatoare electronica cu acces pe cartela optica electra de la interfon fiindca niciodata nu e buna cheia mea cand e sa ma duc in pivnita.

Am gasit urmatoarea optiune :

Eu zic ca si-ar face treaba la 6$. Va functiona impreuna cu un cititor optic si un atmega328.

Dacă ești adeptul DIY, poți folosi și un actuator de la o închidere centralizată auto. Cu câteva pârghii bine plasate ajungi la același rezultat (doar că nu va arăta la fel de … curat)


Că tot trebuie să-mi schimb ușa la casă, mă gândesc serios la o soluție ceva mai … sigură: atunci când se încuie să se înfigă în perete bine de tot; genul de ușă care s-ar putea scoate doar cu un buldozer.

Pentru descuiere mă gândeam la un cu cititor de amprentă ȘI cheie cu cip (ceva în genul cheilor de la mașini).

Probleme:

  1. oricât de ușă ar fi ea, dacă are o încuietoare mecanică se poate sparge (pick lock adică);
  • orice soluție electronică presupune că va veni un moment în care lucrurile nu vor funcționa. Caz în care voi avea nevoie de buldozerul de mai sus :smiley:

Decizii, decizii… :slight_smile:

Eh, trebuie sa arate decent, ca doar e vorba de bloc si nu mai suntem in anii 90.

Usa nu conteaza pentru un hot, iti sparge geamurile sau intra prin acoperis si n-ai facut nimic… Montezi camere video decente si ai rezolvat problema, macar ii ajuti si pe politisti si pe ceilalti oameni sa isi recupereze bunurile furate daca ii prinzi pe hoti.
Majoritatea incuietorilor electronice au ceva solutie sa faci o gaura si sa impingi un pin ca sa deschizi usa ca sa nu dai jos usa cu buldozerul, deci daca cineva isi da seama ce fel de incuietoare ai ti-l deschide oricum. Eventual se pot gasi firele de comanda in usa cu ultrasunete si extrase.

Totusi am o problema interesanta legata de algoritm si tehnica de citire :

Interfonul electra PAM255 utilizeaza cartele optice:

Cartela utilizeaza un cod de bare binar de 12 biti, o dunga groasa e 0 si o dunga scurta e 1. Daca codul e mai mic de 2048 decimal atunci adaugam 0-uri la inceputul codului binar pana avem 12 cifre la generare. La sfarsit avem o linie mai lunga de stop.

Teoretic o sa am un interrupt la un senzor optic compus dintr-un led infrarosu si un alt led infrarosu ca senzor sau ceva de genul :

Algoritmul de conversie din citirea optica in cod binar :
Cand se introduce cartela (avem un semnal la senzor) pornim un timer si masuram fiecare puls. Un puls care dureaza mai putin de x ms il salvam ca 1 intr-o variabila, un puls care dureaza mai mult il salvam ca 0, daca un puls dureaza si mai mult si dupa avem un puls constant consideram codul citit si il verificam.
Aici intervine o problema fiindca interfonul original nu cred ca ia in considerare fiecare bit ci doar cateva, restul probabil sunt de redundanta deoarece nu trebuie sa misti intreaga cartela ca sa iti accepte cartela.

De exemplu 2092 e 100000101100, eu presupun ca daca din variabila salvata din semnal daca cel putin 100000 sau 101100 e corect se accepta deschiderea usii. Adica verificarea probabil ar trebui impartita pe 6-6 biti. Chiar mai mult ca sigur cartela se citeste si de sus in jos si de jos in sus

Din pacate nu am senzorul original al interfonului ca sa ii fac reverse engineering.

Nu trebuie nici un serviciu de machine learning pentru asa ceva, trebuie o camera buna si un algoritm OpenCV dar e foarte usor de pacalit cu o poza de pe facebook, respectiv seara iti trebuie un led de 10W sa iluminezi fata cuiva la o camera mai ieftina de 50$.

In plus asa ceva trebuie facut din start cu watchdog-uri, un raspberry pi cu un sistem de operare non RTOS si boot-ul deja imi da fiori ca si stabilitate pe termen lung. E greu sa faci un amarat de ATmega328 sa nu iti reseteze sau sa se blocheze la fluctuatii mai serioase de tensiune pe termen lung cu componente ieftine, o sursa stabila pentru un RPi costa cel putin jumatate din pretul unui RPi fata de 1-2$ pentru microcontroller. Sa nu mai zic nimic de chestii precum atentia la umiditate si carcasa, un ATmega ruleaza la 8-20 Mhz, un RPi la 1 Ghz. Credema ca nu vrei sa ai deaface cu umiditate pe un RPi.

O sursa profesionala pentru sisteme gen Raspberry Pi Made in Germany gata facuta deja costa costa cat un Raspberry Pi si daca apari in fata vecinilor ca noul sistem de acces in pivnita a costat 150 de euro te bate cineva chiar si in SUA.

Pe subiect :

Am verificat mai atent cum functioneaza cititorul si e mai simplu decat credeam : Sunt 2 senzori, cel de sus detecteaza cea mai lunga dunga ca sa verifice daca cartela e in pozitie si cel de jos citeste codul de bare (in mod normal e pe o pozitie transparenta) cand il tragi jos. (trebuie tras rapid in jos altfel detectorul de sus trebuie reactivat)

Desi nu stiu daca mai e de actualitate (am gasit intamplator subiectul si mi s-a parut interesant), pentru cazuri speciale cand lucrurile nu merg, se poate dubla comanda sau de ce nu, chiar folosi pentru blocare/deblocare un astfel de controler accesibil prin internet,de pe telefonul mobil,din aplicatie mobila,SMS la varianta GSM,etc… In acest fel eventualul atacator ar trebui sa aiba acces la aplicatie ceea ce e totusi putin probabil. Desigur, ma gandesc si la o alimentare permanenta care trebuie sa existe. Altfel, controlerele alea sunt destul de fiabile,ieftine si folosite printre altele la diverse restarturi in situatii de urgenta. Eu am facut un ditamai sistem SCADA cu ele.

[le] Rog moderatorul sa nu considere linkul reclama.E pur informal, nu am nici o legatura cu firma in cauza.