Informatica Economica pentru licenta. Greseala? Master in informatica?

Salut, in primul rand sper ca am nimerit categoria, I’m new here.

Acum, problematica pusa in discutie… Sunt student in anul I la FEAA UVT, pe Informatica Economica. Am luat constient decizia de a ma inscrie la aceasta facultate, stiind ca pe diploma mea va scrie “economist”. Stiam si ca informatica pe care va urma sa o fac aici este o gluma si nu reprezinta nici macar bazele a ceea ce am nevoie pentru a fi angajabil in domeniu.

Rationamentul din spatele acestei decizii a fost urmatorul:

  1. Nu mi-a placut scoala pana in momentul actual, nu imi va placea nici in viitor, daca merg la FMI pe informatica o sa ma omoare materiile de matematica si as avea o viata mizerabila chinuindu-ma sa le invat fortat. De Poli nu mai are rost sa spun.
  2. Nu visez la o cariera lunga si frumoasa pana la batranete in IT, pasiunea mea este antreprenoriatul, pierd ore intregi zilnic citind si cautand informatii despre tot ce prind in domeniu. Cu toate astea, am nevoie de un job care sa imi ofere un trai bun, deoarece toti stim ca antreprenoriatul inseamna fail after fail after fail until you succed. Astfel, solutia a fost informatica economica + speranta ca in acesti 3 ani voi invata limbaje, algoritmi, structuri de date, matematica (atat cat pot), on my own, at my own pace, astfel incat la final sa am o diploma in domeniul IT (kind of), dar si cunostinte care sa ma faca angajabil. Spun “speranta” pentru ca sunt perfect constient ca nu e atat de usor si roz precum suna.

Sunt destul de increzator in acest “plan de atac”, dar pentru ca sunt un overthinker si paranoic iau in considerare varianta de a esua colosal. In cazul in care ma voi lovi de probleme precum diploma sa nu fie suficient de buna, sau sa ma limiteze in evolutia in cariera deoarece nu scrie pe ea “inginer” sau macar “informatician”, ar remedia problema daca as face un master pe informatica, say software engineering? Sau as iesi mai bine daca pur si simplu as incepe o alta facultate de licenta de la 0, pe informatica? Citisem in diferite locuri pareri cum ca daca nu esti inginer pe diploma, sau informatician, nu poti lucra pe posturi de inginer software, inginer QA, etc. Nu stiu daca e adevarat.

TL;DR: Sunt student la informatica economica, planuiesc sa folosesc timpul liber ca sa aprofundez eu informatica on my own pentru a deveni angajabil pe un salariu bun (say above $1000, dupa 2-3 ani). In caz ca nu voi reusi, ma va ajuta un master in informatica? Sau va trebui sa incep alta facultate in informatica?

Cam asta a fost postarea, dar vreau sa fac niste clarificari, pentru cine are timp sa le citeasca:

a) Nu sunt un geniu, nu stiu nici daca sunt mediocru, dar stiu ca nu sunt prost. Pana prin clasa a 6-a eram olimpic la matematica, imi placea, iubeam materia. Dupa aceea, treptat, am inceput sa detest faptul ca eram obligat sa invat lucruri care nu imi vor folosi vreodata (nu neaparat matematica), iar de aici am dezvoltat o ura pe intreg sistemul scolar, care a rezultat in rebeliunea mea de a nu mai invata nimic ce consideram ca nu imi va folosi vreodata (kinda regreting that tbh). In continuare la clasa, la ora de mate, pe toata perioada liceului, desi am trecut anii doar cu 5 sau 6, eram primul care raspundea cand era vorba de un calcul mintal sau de o deductie logica, uneori cot la cot cu profesoara.

b) Sunt constient de faptul ca un “self taught programmer” nu va fi niciodata la nivelul unuia care a terminat o facultate, in special politehnica. Dar de mentionat este faptul ca nu am pretentii de Google, Apple, etc (desi ei nu cer diploma). Bineinteles ca voi incerca, daca reusesc, foarte bine, dar ca idee sunt constient ca sansele mele sunt infime.

c) Da, stiu ca optiunea unui master in inginerie software daca nu am o facultate in informatica e contraintuitiv cu ceea ce am spus, ca as fi mizerabil daca ar trebui sa invat fortat ceva ce nu imi place. But remember, asta e scenariu negru, in caz ca voi avea probleme doar cu licenta de la IE. In acel caz nu am de ales.

Nu e mare diferenta intre un master de 2 ani si o alta facultate, nu ti-as recomanda un master, din ce am vazut eu, sunt destul de nisate, ex. distributed computing, daca tu nu stii deja programare, etc. nu te ajuta mult sa te “specializezi”

Eu ti-as recomanda o alta facultate, axata pe retele / IT poate e mai usoara asa, e mai bine decat economica, nu vad overalp-ul, te ajuta sa fii economist daca vrei sa te faci contabil, ceea ce nu e un rau.

1 Like

Multumesc mult pentru raspuns. Insa cred ca nu s-a inteles clar situatia ipotetica data.
Nu ma feresc de invatat programare sau orice altceva am nevoie sa fiu un programator bun. Ma feresc de ceea ce m-ar face un programator excelent, adica fizica sau matematica avansata.
O sa risc si am sa presupun ca la momentul respectiv, daca voi avea de facut acea decizie, programare voi stii, doar ca probabil nu la acelasi nivel cu cineva de la Poli. Problema s-ar presupune ca ar fi strict diploma.

Stiu ca e o situatie foarte ipotetica si cu multi de “daca” si “poate”, e okay daca nu ai timp de pierdut cu asta.

Cred ca in scenariul negru poti face o alta facultate de informatica, un an, nu e mare branza si o sa si lucrezi in timpul ei, si o faci mai usor, dar nu cred ca e cazul, la nivel junior nu mi sa parut ca se uita lumea la diploma, decat de e la corporatie unde au politici si poate mai incolo la avansari, dar la firme mai mici mai ales la inceput trebuie doar sa stii meserie.

Fizica si matematica nu te fac un programator bun, daca ar fi asa toti matematicenii ar fi cei mai buni programatori, experienta si sa poti cumunica eficient te fac un programator bun, nu prea e stiinta programarea, acelasi lucru poate fi facut in foarte multe feluri.

1 Like

Hmm, interesant, eu tot argumentul asta il auzeam, ca niciodata cineva de la o facultate slaba sau self taught nu va fi la nivelul de la Poli pentru ca acolo aia invata si fizica si alte chestii, inteleg mai bine cum functioneaza sistemele din spatele programarii, etc.

Scenariul asta negru ar fi dupa terminarea facultatii actuale, deci o alta facultate ar fi minim 3 ani, nu doar unul, dar am inteles ideea.

Mersi mult de raspuns!

Sa stii fizica si matematica nu te face automat un programator excelent. Iti da un avantaj fata de cei care nu stiu si asta doar daca partea pe care lucrezi necesita asa ceva.

Problema pe care o vad eu e ca nu ai mentionat nicaieri ca ti-ar placea programarea. Nu e usor sa te chinui sa inveti limbaje de programare, framework-uri si sa iti bati capu cu debugging ca sa intelegi ce se intampla si chestii de genu cand nu prea te intereseaza treburile astea.

Este ceva adevar in ce ai auzit cand vine vorbe de facultate vs self taught dar e mai mult legat de partea care tine de bazele programarii decat de fizica/mate/electronica.

Imi aminteste oarecum de cum eram eu in liceu: Informatica - 9 si 10, Engleza - 9 si 10 restul 5 si 6 :joy: In mare parte de la temele pe care nu le faceam niciodata. Cand venea vorba de informatica stateam si pana la 4 dimineata la ceva off by one error care imi dadea index out range exceptions pana cand ii dadeam de cap dar puteai sa ma si iei la bataie ca nu rezolvam o integrala si nu citeam nici un paragraf la romana.

P.S. Nici eu nu am suportat sistemul, nici macar gradinita :joy:

1 Like

Pot spune ca imi place, mi se pare interesant, dar in niciun caz nu e o pasiune. E un job pe care la nevoie as putea sa il practic fara sa simt ca o iau razna daca nu imi dau demisia :joy:
Dupa cum am mentionat si in postare, ma pasioneaza antreprenoriatul, ma vad petrecand ore in sir muncind pentru visul meu, dar nu ma vad scriind cod in timpul liber doar din placere.

Overall programarea e cam cea mai buna optiune a mea, pentru ca e singurul job care in Romania se plateste bine si nu necesita facultati grele si multe pile.

De fapt decizia era intre Poli 4 ani sau Univ3 + Master 2, adica 5 ani ca sa poti candida la posturi de info in firmele mari, care cer diplome. Ai ales 3+2 ca sa ocolesti mate si fizica. Nu era cazul sa te sperie asa mult, le luai cu 5 si gata.
Privind din alta perspectiva, pe domeniul IT conteaza mai mult skill-urile decat informatia primita in facultate, insa doar companii mari ca Google si FB stiu si aplica asta, nu cele din Ro.
O sa te descurci tu, doar termina o facultate.

1 Like

Sfatul meu e urmatorul:

  • Termina facultatea, nu conteaza ce scrie pe diploma. Dupa aceea incearca sa gasesti un intership bun. Ce inseamna intership bun si cum il gasesti tine de noroc. Eu daca as lua-o iarasi de la 0 si sa trebuiasca sa imi gasesc internship probabil as evita companiile mici. Desi poate inveti mai multe lucrand intr-o companie mica(not true actually), cred ca CV-ul tau va avea mult mai mult de castigat dupa un internship la UiPath, de exemplu, versus SC JustIdeas Marketing SRL(nume inventat, orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare).
  • in acest timp incearca si niste cursuri online pentru aprofundat anumite limbaje, tool-uri, etc. Gratuite la inceput de preferat sa vezi daca merita investit efortul.
  • Matematica si fizica avansata nu te fac un programator mai bun. Exclud aici nise de genul software matematic, ML, AI, etc. ma refer strict la consumer si enterprise software, adica 90%+ din piata.
  • inscrie-te la master doar daca iti place foarte mult si te vezi lucrand in domeniu cea mai buna parte din viata ta. Din ce explici mai sus nu asta e cazul.
  • e ok sa iti placa antreprenoriatul si IT-ul sa fie 2nd place. Daca nu ar fii astia ca tine nici programatorii nu ar mai avea de lucru. Cineva trebuie totusi sa creeze joburi in lumea asta.
2 Likes

Orice ar fi, sfatul meu este sa alegi cu sufletul. Pentru ca sufletul conteaza. Dincolo de suflet, trebuie sa-ti estimezi puterea de reactie a chakrelor. Daca ele sunt aliniate atunci ai sanse mari de reusita.

1 Like

Mi se pare gresita abordarea. Da, toti mergem la job sa castigam un salariu, insa colegi cu o asemenea atitudine strica mediul de lucru si ne duc inspre solutii de compromis pt ca ei nu sunt dispusi sa inteleaga de ce facem niste lucruri si cum se pot face ele mai bine. Cine vine in IT doar pt confortul salarial e usor de observat si pt ca nu va face mare branza la cod se va cere repede manager, scrum master sau product owner, motivand ca oricum programare stie si are nevoie de un challenge.

3 Likes

Pot intelege de unde vine aceasta idee, nu neg faptul ca probabil exista cazuri. Insa mie mi se pare gresit sa generalizam asa.
Da, am spus ca nu e pasiunea mea principala programarea, dar asta nu inseamna ca nu imi place deloc, sau implicit ca voi face o treaba de mantuiala odata ajuns la un job.

Frumos raspuns, chiar ai punctat bine niste neclaritati pe care le aveam, multumesc!

Ma bucura cand primesc un feedback de genul atunci cand mentionez de planurile mele antreprenoriale. De obicei lumea tinde sa ma faca arogant sau sa ma “sfatuiasca” sa-mi scot avioanele din cap, dintr-un motiv sau altul… :sweat_smile:

Nu sunt de acord cu opinia ta, chestia asta cu pasinea e mai mult o vrajeala corporatista, nu vezi un electrician ca i se cere sa fie pasionat de fire, da mergi la job pt un salariu, pana la urma codul ala nu e al tau si cand bugetele se taie sau proiectul e terminat esti pa.

Programarea prietene nu e mare branza, e usoara cand stii ce ai de facut, e mult mai greu sa strangi requirements, si gasesti un market fit la un produs, w mult mai greu, atitidinea ta elitista imi face greata.

1 Like

Konn, nu intelegi pentru ca nu esti genul si nu lucrezi cu oameni care rezolva probleme. Probabil ca esti un copiator de cod, unul care vrea specificatiile pana in ce mai mic detaliu, tu nefacand decat munca de secretariat, dactilografie adica.
In perspectiva se va intampla urmatorul lucru: pe la 50 ani nu mai esti capabil sa inveti limbajele noi cu care se va lucra la acea vreme, piata va fi saturata de generatii de programatori care vor scrie acelasi cod pe care il scrii tu dar la juma de pret. Iar tu, nefiind rezolvator de probleme, vei da vina pe societate sau firme ca nu-ti gasesti loc de munca.

Nimanui nu i se cere sa fie pasionat prin fisa postului dar sunt si electricieni care lucreaza bine, ingrijit, ca la carte si altii care isi bat joc. Nu stiu, poate aici e vorba si de pasiunea pentru lucrul bine facut. La fel este si in programare unde foarte multe aplicatii sunt scrise prost de oameni fara o pregatire temeinica, fara viziune si fara pasiune, oameni care de regula nu evolueaza, adica aia care se apuca de programare… ca se castiga bine.

1 Like

Salutare. Imi poti spune te rog ce ai ales? Sunt în aceeași situație ca și tine. Mulțumesc