Salut, in primul rand sper ca am nimerit categoria, I’m new here.
Acum, problematica pusa in discutie… Sunt student in anul I la FEAA UVT, pe Informatica Economica. Am luat constient decizia de a ma inscrie la aceasta facultate, stiind ca pe diploma mea va scrie “economist”. Stiam si ca informatica pe care va urma sa o fac aici este o gluma si nu reprezinta nici macar bazele a ceea ce am nevoie pentru a fi angajabil in domeniu.
Rationamentul din spatele acestei decizii a fost urmatorul:
- Nu mi-a placut scoala pana in momentul actual, nu imi va placea nici in viitor, daca merg la FMI pe informatica o sa ma omoare materiile de matematica si as avea o viata mizerabila chinuindu-ma sa le invat fortat. De Poli nu mai are rost sa spun.
- Nu visez la o cariera lunga si frumoasa pana la batranete in IT, pasiunea mea este antreprenoriatul, pierd ore intregi zilnic citind si cautand informatii despre tot ce prind in domeniu. Cu toate astea, am nevoie de un job care sa imi ofere un trai bun, deoarece toti stim ca antreprenoriatul inseamna fail after fail after fail until you succed. Astfel, solutia a fost informatica economica + speranta ca in acesti 3 ani voi invata limbaje, algoritmi, structuri de date, matematica (atat cat pot), on my own, at my own pace, astfel incat la final sa am o diploma in domeniul IT (kind of), dar si cunostinte care sa ma faca angajabil. Spun “speranta” pentru ca sunt perfect constient ca nu e atat de usor si roz precum suna.
Sunt destul de increzator in acest “plan de atac”, dar pentru ca sunt un overthinker si paranoic iau in considerare varianta de a esua colosal. In cazul in care ma voi lovi de probleme precum diploma sa nu fie suficient de buna, sau sa ma limiteze in evolutia in cariera deoarece nu scrie pe ea “inginer” sau macar “informatician”, ar remedia problema daca as face un master pe informatica, say software engineering? Sau as iesi mai bine daca pur si simplu as incepe o alta facultate de licenta de la 0, pe informatica? Citisem in diferite locuri pareri cum ca daca nu esti inginer pe diploma, sau informatician, nu poti lucra pe posturi de inginer software, inginer QA, etc. Nu stiu daca e adevarat.
TL;DR: Sunt student la informatica economica, planuiesc sa folosesc timpul liber ca sa aprofundez eu informatica on my own pentru a deveni angajabil pe un salariu bun (say above $1000, dupa 2-3 ani). In caz ca nu voi reusi, ma va ajuta un master in informatica? Sau va trebui sa incep alta facultate in informatica?
Cam asta a fost postarea, dar vreau sa fac niste clarificari, pentru cine are timp sa le citeasca:
a) Nu sunt un geniu, nu stiu nici daca sunt mediocru, dar stiu ca nu sunt prost. Pana prin clasa a 6-a eram olimpic la matematica, imi placea, iubeam materia. Dupa aceea, treptat, am inceput sa detest faptul ca eram obligat sa invat lucruri care nu imi vor folosi vreodata (nu neaparat matematica), iar de aici am dezvoltat o ura pe intreg sistemul scolar, care a rezultat in rebeliunea mea de a nu mai invata nimic ce consideram ca nu imi va folosi vreodata (kinda regreting that tbh). In continuare la clasa, la ora de mate, pe toata perioada liceului, desi am trecut anii doar cu 5 sau 6, eram primul care raspundea cand era vorba de un calcul mintal sau de o deductie logica, uneori cot la cot cu profesoara.
b) Sunt constient de faptul ca un “self taught programmer” nu va fi niciodata la nivelul unuia care a terminat o facultate, in special politehnica. Dar de mentionat este faptul ca nu am pretentii de Google, Apple, etc (desi ei nu cer diploma). Bineinteles ca voi incerca, daca reusesc, foarte bine, dar ca idee sunt constient ca sansele mele sunt infime.
c) Da, stiu ca optiunea unui master in inginerie software daca nu am o facultate in informatica e contraintuitiv cu ceea ce am spus, ca as fi mizerabil daca ar trebui sa invat fortat ceva ce nu imi place. But remember, asta e scenariu negru, in caz ca voi avea probleme doar cu licenta de la IE. In acel caz nu am de ales.